În dialog cu Sever Voinescu despre greşeli, guvernare, moţiune, priorităţi şi câteva nume din partid.
JA. I-aţi sugerat Robertei Anastase reluarea celebrului vot care a adus cu sine acuzele de fraudă şi v-a ascultat, dar opoziţia a refuzat oferta. Acum scandalul e în toi. A pierdut sau a câştigat opoziţia prin acest refuz?
Sever Voinescu: Mi-e foarte greu să spun. Unul dintre lucrurile pe care le-am învăţat în puţina vreme de când sunt în politică este că niciodată nu trebuie să prezumi ce spun alegătorii. În general, oamenii politici sunt tentaţi să facă ceva sau să nu facă ceva anticipând o reacţie electorală. De cele mai multe ori rămân la acel nivel şi sunt convinşi că acea reacţie se produce. Eu am învăţat în politică şi în campaniile în care am fost că niciodată nu trebuie să fi sigur pe reacţia electoratului. Îmi e foarte greu, ca atare, să vă răspund. Ce pot să vă spun este că disfuncţiile care apar în Parlament sunt, în general, cauzate de ambiguităţi în regulamentul nostru.
Probabil că de multe ori regulamentul este făcut anume ambiguu. Cel pe care noi funcţionăm acum a fost ultima dată modificat, dacă nu mă înşel, în 2006. Şi cred că de fiecare dată când în activitatea parlamentară ne întâlnim cu o situaţie de ambiguitate sau când regulamentul nu rezolvă foarte clar o anume încurcătură, e bine ca noi, Camera legiuitoare, să ne gândim la acest lucru. În ceea ce priveşte atitudinea opoziţiei de a refuza, de a boicota, de a bloca, până la urmă, activităţile legislativului, eu sunt convins că este o atitudine perdantă pentru că Parlamentul este locul în care, prin excelenţă, niciodată dialogul nu trebuie să se blocheze.
JA. Cum credeţi că ar fi mai bine pentru PD-L: ca parlamentarii săi să fie prezenţi în sală la momentul votării moţiunii, dar să nu participe la vot, să participe la vot sau să iasă din sală?
Sever Voinescu: Sunt două lucruri aici: în primul rând e evident că parlamentarii trebuie să fie acolo. Pe de altă parte, vedem că opoziţia este atât de vehementă în a afirma că au majoritate, că există o majoritate care nu doreşte guvernul Boc, încât cred că nu este lipsit de sens să lăsăm să o dovedească. Dacă domniile lor cred că moţiunea de cenzură întruneşte suficiente voturi pentru a duce la demisia Guvernului Boc, să o dovedească. E o viziune, e un punct de vedere perfect legitim.
JA.Trece sau nu moţiunea?
Sever Voinescu: Nu cred că are vreo şansă să treacă. Din discuţii informale purtate cu parlamentari care au semnat moţiunea vă pot spune că nici ei nu au mari speranţe. Este, pur şi simplu, un joc politic, altfel, repet, perfect constituţional, normal. Asta trebuie să facă opoziţia, să testeze în permanenţă soliditatea parlamentară a Guvernului, chiar dacă nu e un moment potrivit.
JA.Vă citez, sper că exact: „Guvernarea Boc este proastă pentru că nu a ştiut să gestioneze un moment prost…”
Sever Voinescu: Aşa este. Sunt foarte multe stângăcii, foarte multe gesturi contradictorii. Putem reproşa foarte multe Guvernului Boc şi, după cum ştiţi, eu sunt unul dintre membrii partidului care o fac. Pe de altă parte, în momentul în care gândim schimbarea unui guvern trebuie, suntem obligaţi să ne gândim la perspectivă. Însă, dacă programul PSD este programul care va sta la baza acţiunii unui ipotetic nou guvern, atunci o spun cu toată responsabilitatea că este de datoria parlamentului sau majorităţii care există să respingă această formulă, pentru că este formula care duce România în dezastru, fără nici un fel de ezitare.
Măsurile pe care le ia Guvernul Boc sunt măsuri extrem de dure, în detaliile lor mereu discutate şi e foarte bine să le discutăm mereu, chiar şi critic, dar măsura reducerii cheltuielilor bugetare este o măsură care trebuie luată. Iluzia pe care încearcă PSD să o inoculeze, aceea că dacă ei vin mâine la putere există banii pentru majorări salariale, pentru majorări de pensii etc. este o iluzie otrăvitoare din punct de vedere economic, pentru că nu se bazează pe nimic, şi otrăvitoare şi din punct de vedere moral, pentru că speculează asupra problemelor reale pe care oamenii le au astăzi în România.
JA. Frunzăverde declara, de curând, că PD-L a uitat de cetăţeni pentru că se concentrează pe chestiuni minore: alegeri interne şi reformarea partidului. Sunt greşite priorităţile PDL?
Sever Voinescu: A stabili priorităţi corecte este probabil cea mai importantă trăsătură a unui adevărat om politic, om de stat. De foarte multe ori oamenii politici eşuează aici. Critica domnului Frunzăverde este, în bună măsură, îndreptăţită, în opinia mea. Trebuie să vă spun că nu este numai critica domniei sale. Foarte mulţi oameni din partid, în discuţiile din interior, reclamă acest lucru. Reclamă faptul că priorităţile nu sunt bine alese, sau, ca să fiu corect, energiile pozitive ale partidului sunt pierdute în diverse nimicuri care, până la urmă, nu au o rezonanţă reală la nivel de ţară. Şi lucrul acesta, fără îndoială, trebuie întreptat şi cred că tot procesul acesta interior prin care trece partidul nostru acum, care este un proces de regândire, de poziţionare şi care va duce până la urmă la transformarea partidului într-o organizaţie politică modernă, îşi au rostul lor şi sunt legitime.
DESPRE PREŞEDINŢIA PD-L
Falcă, Blaga sau Videanu?
Sever Voinescu: Sunt nume care se vehiculează acum pentru posibile candidaturi la preşedinţia partidului. Fără îndoială, fiecare dintre aceşti oameni sunt oameni extrem de importanţi pentru partidul nostru. Eu nu exclud nici alte candidaturi, după cum eu nu exclud nici faptul că este posibil ca unul, doi sau poate toţi cei trei să nu candideze. Deocamdată sunt speculaţii. Nici unul dintre ei nu şi-a anunţat candidatura la prezidenţia partidului şi cred că e foarte bine că nu au făcut-o încă pentru că totuşi mai sunt câteva luni bune până la congres şi în acest moment avem alte priorităţi. În ceea ce mă priveşte, voi susţine, fără îndoială, acea candidatură care oferă partidului un mare viitor, care oferă partidului viziune şi speranţă şi pentru 2012 şi pentru anii care vor urma.
Citiți principiile noastre de moderare aici!