Fiecare început este greu, pentru că, până la împlinirea dorinţelor, Dumnezeu ne lasă să cădem în ispite de multe ori, pentru a ne întări. La fel se poate spune şi atunci când într-un sat ca şi Caporal Alexa alias „Cherechiu”, cu aproape 700 de ani vechime, în care „se presupune că locuitorii de aici îşi aveau preotul şi biserica lor încă din sec. XV”, cu tradiţii adânc înrădăcinate deci, se încearcă ceva inedit.
Anul acesta, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, patronii Bisericii din Caporal Alexa, părintele paroh Gabriel C. Mariş, împreună cu preoteasa Gabriela Maria, având alături şi credincioşii Bisericii, au evidenţiat hramul prin mai multe activităţi. După săvârşirea obişnuitelor slujbe dintr-o zi de praznic, s-a săvârşit de către un ales sobor de preoţi (pr. Porcolean Nicolae – de la Comlăuş, pr. Crainic Ioan – de la Sântana, pr. Rădulescu Nicolae – de la Comlăuş, pr. Borca Florin – de la Moţiori, pr. Mândra Dan – de la Aluniş şi pr. paroh Gabriel C. Mariş) Taina Sfântului Maslu pentru întreaga obşte a binecredincioşilor parohiei, a fiilor satului dar şi a celor veniţi din alte oraşe. La Sfântul Maslu şi nu numai, au participat oaspeţi de seamă, oficialităţi locale şi judeţene, parlamentari.
Apoi, la Căminul cultural s-a putut viziona, un scurt film despre viaţa Mântuitorului. În acelaşi timp, toţi cei prezenţi au putut participa şi la agapa frăţească pregătită de credincioşii parohiei.
Seara, după cuvântul de deschidere rostit de primarul Viorel Enache, a început o mică serbare la care au participat 30 de elevi ai Şcolii „Ştefan Augustin Doinaş” din localitate, pregătiţi de prof. de limba română Lipovan Adina, care au recitat poezii „îngereşti”, urmându-le spectacolul folcloric, pregătit de referentul cultural al Primăriei Sântana, Rozalia Paşca. Au urcat pe scenă: Ansamblul folcloric „Busuiocul” din Caporal Alexa şi cel din Sântana, Orchestra de tineret condusă de Paul Paşca, Orchestra condusă de renumitul Ilie Paşca, 10 tineri interpreţi ai muzicii populare (dintre care cea mai mică şi fiică a satului, talentata – Lipovan Giorgiana) şi mult îndrăgitul Ştefan Muntenaş. Spectacolul a fost prezentat de Cristina Mişcoi.
„Şi până la urmă, ne-a ajutat Bunul Dumnezeu, împreună cu sfinţii Săi îngeri, aşa de mult, că n-ar fi zis nimeni despre hram că nu ar face parte din vechile obiceiuri ale satului”, ne-a declarat parohul.
Aşa că, la anul, părintele şi credincioşii de la Cherechiu vă aşteaptă cu drag să le fiţi alături la „Sărbătoarea îngerilor”, nădăjduind că sfinţii îngeri vor aduce bucurie şi lumină divină în sufletele Domniilor Voastre.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!