Sub egida programului-cadru „Spiritul unui Oraş. Timişoara”, ICR Budapesta a invitat în luna mai doi importanţi muzicieni timişoreni: Liviu Butoi (instrumente de suflat) şi Tony Kühn (chitară, pian) să urce în Locomotiva Jazz alături de doi reprezentanţi notorii ai jazzului maghiar, Péter Glaser (contrabas) şi Tamás Berdisz (tobe) din Ungaria.
Concertele vor avea loc în data de :
24 mai 2012, de la orele 21.00 la Budapest Jazz Club
(1088 Budapest, Múzeum utca 7.)
25 mai 2012, de la orele 20.00 pe scena în aer liber din piaţa Széchenyi a Grand Café & Cinema Seghedin cu ocazia Zilelor Oraşului Seghedin
(în caz de vreme nefavorabilă în Grand Café & Cinema Seghedin, Deák Ferenc u. 18.)
Liviu Butoi
Saxofonist, flautist, şef de formaţie şi compozitor Liviu Butoi a debutat în 1970 în formaţii rock, consacrându-se ulterior în jazz. În anii 80 începe colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian şi îl cunoaşte pe renumitul pianist american Burton Green, cu care colaborează şi în prezent. A concertat alături de cunoscuţii jazzmani John Betsch, Jan Roder, Michael Griener, Maurice de Martin, Chris Dahlgren, Lisle Ellis sau István Gyárfás şi György Jeszenszky. În 2003 este recunoscut drept Muzicianul Anului, iar în 2004 alături de Edward Perraud (baterie) şi Arnault Cuisinier (contrabas) şi de Mircea Tiberian lansează albumul Păsări – Cea mai bună performanţă discografică. În 2006 lansează alături de Mircea Tiberian Dark iar din 2011 colaborează cu Toni Kühn, participând împreună la Festivalul de jazz de la Gărâna 2011.
Tony Kühn
Personalitate a jazzului românesc, pianist şi chitarist, muzicianul timişorean studiază din 1965 chitara ca autodidact, făcând parte din formaţiile cluburilor muncitoreşti din Timişoara. În 1971 cântă pentru prima oară la chitară alături de Bela Kamocsa, însă în 1978, în urma unui accident la mână renunţă la chitară în favoarea pianului. Debutează în 1980 la Festivalul de la Sibiu cu „Eugen Gondi Trio”, alături de E. Gondi şi Bela Kamocsa, iar între 1981-1982 este membru al formaţiei jazz-rock „Post Scriptum”. În 1987 colaborează cu Johnny Răducanu la un LP şi participă la Festivalul George Enescu de la Tescani. După revoluţie i se ridică interdicţia de a cânta în public şi în 1990 participă la Festivalul internaţional de la Debrecen cu „Bela Kamocsa Trio”. Colaborează cu nume celebre precum Mike Krstic, Rick Condit, Tom Smith, Eldad Tarmu, Henry Franklin, Istvan Gyarfas, Vicky Frank.
Peter Glaser
S-a născut la Budapesta în 1968 iar la 8 ani începe să cânte la violoncel, pe care îl va schimba 6 ani mai târziu pe contrabas. După absolvirea gimnaziului este admis la Şcoala de Muzică Bartók Béla şi ulterior la secţia de pedagogie a Colegiului de muzică Liszt Ferenc. După obţinerea diplomei dă încă o dată examenul de admitere, de această dată la Catedra de Jazz, pentru a studia contrabas cu Balázs Berkes, ajunge însă să studieze ghitara bas cu Bélá Lattmann. Îl cunoaşte pe Gábor Gadó, Elemér Balázs, Gábor Cselik, Tamás Berdisz. În 1996, după obţinerea diplomei se alătură vreme de un şi jumătate grupului Péter Gerendás. În 2004 devine membru al Balázs Elemér Group, cântând mai departe în formaţia Tatrai Trend dar şi în alte grupuri.
Tamás Berdisz
Începe studiile muzicale la pian, la vârsta de 6 ani, iar la 13 ani începe să cânte la tobe. Între 1983-1987 absolvă Colegiul de Artă din Pécs, clasa percuţie clasică. Între 1989-1992 este elevul lui Gyula Kovács şi Iván Nesztor la Conservatorul de Muzică Bartók Béla, specializarea jazz. Din 1990 lucrează ca profesor de muzică în mai multe şcoli iar din 1991 participă alături de numeroşi muzicieni naţionali şi internaţionali sau de formaţii, la concerte atât în ţară cât şi în străinătate. În 2006 obţine diploma universitară la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc, catedra de jazz. Este premiat cu premiul Artisjus şi cu premiul Fundaţiei Maghiare pentru Cultura Instrumentelor de Percuţie. Din 2009 este profesor la Conservatorul Liszt Ferenc, secţia jazz, la Şcoala de Etüd şi la Colegiul de Muzică, respectiv la Academia de percuţie (Pálmai).
Citiți principiile noastre de moderare aici!