Cinci artişti plastici, trei din România – Dumitru Șerban, Onisim Colta, Rudolf Kocsis – şi doi din Ungaria – Ștefan Oroian și Lorant Janos Demeter – au deschis în sala „Ovidiu Maitec” a Muzeului de Artă, o expoziţie dedicată marelui sculptor român (născut la Arad), Ovidiu Maitec, care ar fi împlinit 90 de ani (1925-2007). De asemenea, artistul fotograf Florin Hornoiu a venit în faţa publicului cu un grupaj de fotografii-document care vorbesc despre viaţa şi opera maestrului în raport cu Aradul.
Vernisajul
Iubitorii de artă din oraşul nostru s-au adunat, joi seara, la vernisajul expoziţiei „Omagiu – Ovidiu Maitec”. În deschidere, viceprimarul Levente Bognar a transmis un salut şi a apreciat proiectul în care este implicată şi Primăria Arad. Ca gazdă şi specialist în istoria artei, muzeograful Adriana Pantazi a vorbit despre personalitatea ilustrului sculptor Ovidiu Maitec şi, în mod special, despre „retrospectiva” acestuia, de la Arad, din anul 1998.
Despre expoziţia în sine a vorbit Onisim Colta, care a apreciat că „este una dintre cele mai frumoase din ultimii ani”, „atât la nivelul viziunilor celor cinci expozanţi” cât şi la „armonia perfectă a panotării”, rezultând, în fapt, „o expoziţie deosebit de bogată şi totuşi aerisită”. Cunoscutul artist plastic arădean făcut şi o scurtă evocare Ovidiu Maitec, după care Rudolf Kocsis, Ștefan Oroian și Lorant Janos Demeter şi-au amintit cum l-au cunoscut pe marele maestru.
Expoziţia
Sculptorul arădean Dumitru Şerban este prezent cu două lucrări de dimensiuni mari (Bornă I şi Bornă II) care se constituie ca o axă a expoziţiei iar ceilalţi patru artişti sunt reprezentaţi prin mai multe lucrări de sculptură şi desen. Perspectiva, la intrarea în sală, aparţine lui Ovidiu Maitec, cu lucrarea „Cumpăna neagră” care aparţine Complexului Muzeal Arad şi face parte din expoziţia permanentă de la Muzeul de Artă (str. Gheorghe Popa de Teiuș, nr. 1-2).
Aşadar o expoziţie-omagiu care merită să fie văzută.
Într-un proiect
Expoziția face parte dintr-un proiect de trei expoziţii. Prima a fost găzduită de ICR Szeged (noiembrie 2014), a doua a avut loc la ICR Budapesta (decembrie 2014) iar cea de-a treia este aceasta de la Arad, din sala care poartă numele maestrului.
„Această expoziţie este una dintre cele mai frumoase din ultimii ani” (Onisim Colta)
Citiți principiile noastre de moderare aici!