ARAD. Pentru unii absolvenţi de clasa a VIII-a primul examen mai serios din viaţa de elev a debutat cu dreptul. Subiectele de pe Varianta nr.1 nu au fost foarte grele, ci de nivel mediu (cum au fost catalogate de profesorii de limba română) şi ar fi putut fi relativ uşor rezolvate. Cel puţin aşa spuneau la ieşirea din examen elevii de la Gimnazială „Aurel Vlaicu” sau de la Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad. Părerile au fost ceva mai împărțite la Colegiul Tehnic de Protecția Mediului (fosta Gimnazială nr.6) unde pentru o parte din candidați nu a fost tocmai ușor.
Nici extrem de greu dar, după cum spuneau ei, așteaptă matematica, unde factorul subiectiv este mult mai puțin implicat. „Acolo sunt cifre și calcule. E mai simplu. Aici totul poate fi interpretat”, declara un elev la ieșirea din examen.
Până miercuri când vor afla ce au la matematică, o parte din ei mai au de susținut examenul de limba și literatura maternă, care va avea loc marți.
Rezultatele vor fi afișate vineri iar constestațiile pot fi depuse în aceeași zi. Pentru prima dată media de la evaluarea națională contează în procent de 75% din media de admitere în liceu, în timp ce 25% va fi media claselor V-VIII.
Ce au primit elevii
La primul subiect elevii au avut un text dintr-o poezie a lui Ion Minulescu, “Rânduri pentru anul nou”, cu cinci cerințe din text, iar la subiectul 1b au avut de realizat o compunere în care să-și prezinte opinia în legătură cu semnificația mesajului poeziei de la primul subiect. La al doilea subiect, plecând de la un text non-literar, elevii trebuia să scrie despre empatia dobândită prin lectură. Și la acest subiect au avut de rezolvat cinci cerințe, cu referire la un text de ficțiune.
La subiectul 2b au avut de rezolvat o compunere, în care să prezinte impresiile pe care le-au avut în urma unei întâlniri în școală, unde au participat și unde a venit un scriitor contemporan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!