“În perioada 20 iunie – 29 iulie, Direcția de Sănătate Publică Arad, împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, în colaborare, de asemenea, cu Instituția Prefectului Județului Arad, au desfășurat activități de depistare precoce (screening) a tuberculozei, având ca și focus grupurile vulnerabile din județul Arad, în cadrul proiectului POCU/4.9/225/117426 – Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente. Este vorba de cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani”, se arată într-un comunicat de presă remis de DSP Arad.
1364 de doritori
Caravana de depistare activă a tuberculozei s-a deplasat, în perioada derulării programului de screening, în următoarele 13 localități din județul Arad: Săvârșin, Bata, Vârfurile, Buteni, Șicula, Șiria, Beliu, Cermei, Mișca, Vinga, Felnac, Secusigiu, Semlac. La screening s-au prezentat 1364 de persoane. Au fost recoltate 31 de probe pentru laborator de la persoane suspecte de o posibilă infectare. Probele sunt în curs de prelucrare, urmând ca rezultatele să fie comunicate în aproximativ 20 de zile.
“Activitatea a fost desfășurată cu o largă colaborare a UAT-urilor implicate și a medicilor de familie din cadrul acestora. O mare contribuție la succesul acțiunii se datorează asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari care își desfășoară activitatea în aceste UAT-uri. Acțiunea continuă cu monitorizarea persoanelor suspecte de infectare și acordarea tratamentelor aferente celor posibil infectate”, se mai arată în informarea DSP.
Suport pentru pacienți
Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR – va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare. JA-S.A.
Sub media pe țară
Activitatea de screening s-a desfășurat în comunitățile din mediul rural care au prezentat un nivel ridicat de incidență a tuberculozei în anul 2019. Județul Arad se situează în categoria județelor cu incidența sub media pe țară (56,9 la 100.000 locuitori în 2019).
Citiți principiile noastre de moderare aici!