„În acest spirit, elevii liceului nostru, de la mic la mare, au desfășurat activități prin care au marcat acest moment istoric. În ton de culoare și creativitate s-a realizat o mini-expoziție cu desene ale costumelor populare românești din diferite zone folclorice ale țării, au creat poezii prin care, cu toții am retrăit emoțiile și bucuriile Marii Uniri” – spune prof. Iulia Ghinga.
Prin deprinderile profesionale specific calificărilor liceului nostru, elevii au dat savoare evenimentului prin pregătirea de produse tradiționale dulci, apetisante în atelierul de Industrie Alimentară al școlii. Mai mult, bucuria Marii Uniri, sacrificiul strămoșilor noștri, a fost așternut într-o prezentare Power Point, care s-a desfășurat în fiecare sală de curs, dotată cu aparatură audio-video modernă.
La mulți ani România! La mulți ani români!
Trimite articolul
X???? Am realizat oaremai mult decât fără să fi aderat????
Ardel ar fi încă parte din alta țâră.
Doar întreb și eu așa,
-
Inchipuieti ca Austria era acum pana la Busteni. Ce nasol ar fi acum pentru noi din Arad, in mijlocul Austriei ….
-
Tu vorbesti de austriecii care se transforma acum in lagar?
-
oltene unde ai invatat limba romana ???? In inchisoare???
-
marele romanistan, tara pewlii, hai sictir borfasilor
-
Hai să fim corecți, ce s-a realizat in 100 de ani. Căderea tencuielilor de pe construcții. Deci sântem o națiune de hoți, mincinoși, parșivi curvari și bețivi.
-
-
-
-
Sunteți niște ,,urechisti”. Habar nu aveți despre ce vorbiți!
Anexarea Ardealului la Romania s-a facut prin razboi. A fost una din promisiunile facute Romaniei de Frantza si Anglia pentru o atrage in razboi de partea lor Cu aceiasi ocazie Romania a inteles sa renunte definitiv la pretentiile asupra Basarabiei,, fiind aliata si cu Rusia. Am fost in tabara castigatoare, am luat Ardealul. Ia sa fi castigat Puterile Centrale, ce mai luam atunci? Pacea de la Bucuresti, aia luam,rog, daca aveti cateva minute rabdare sa cititi Pacea de La Bucuresti.
Restul cu vointa poporului sunt basme., basme, basme si minciuni. Imaginati-va ca dupe 1 Decembrie, la conferinta de pace de la Paris invingatorii s-ar f inteles cu Germania si Austroungaria si nu ne ar mai fi dat Ardealul. Ce mai insemna 1 Decembrie?
-
ne era mai bine daca ramaneam in Austria….
-
Barabule meri acas la sirmele tale
-
Vrei sa spui Ungaria
-
-
Ardealul a fost romanesc din toate veacurile, si Romania a existat inainte de 1918, poate ati uitat de Unirea lui Mihai Viteazul de la 1600!
Unirea nu ne-a dat-o nimeni, am castigat-o prin sangele inaintasilor nostrii. Ne-am unit si vom fi uniti pe veci!-
cioara treci napoi Carpatii la infectii tai…Cum ai strigat la trecerea Carpatilor ??? In sfirsit am scapat de saracie si ai rupt pasaportul sa nu uitam asta !! Ciori ordinare
-
Iti dau sa-mi gusti genealogia direct de la sursa, sa simti ca sunt original. Ce mata te crezi arian, esti cel mai corcit de pa fata pamantului, cati arieni mai aveti tenul galben si ochii oblici cum i-a avut Atila?
-
dovedesti ca esti ciaora pura imputita de vinitura
-
dovedesti ca esti bozgor retardat, nici in Ungaria nici cu Romania. Esti o curva tradatoare!
-
-
-
Toți marii corifei ai Marii Uniri, au sfârșit răpuși de boli, foamete, bătăi crunte și anchete îndelungate, în închisorile comuniste. Să ne aducem aminte de acești sfinți martiri ai neamului românesc, măcar în aceste clipe de simțire sfântă românească! Trăiască România Mare!
-
Daca a fost ”unire”, de ce a fost nevoie ca marile puteri sa ofere Transilvania Romaniei daca isi tradeaza aliatul AustroUngaria si o ataca din spate? Romania a intrat in Ardeal in 1916 in urma aceste tradari de aliat. Unire cu forta? cu armata? dubios….
-
Sigur AustriaUngaria ar fi cerut parerea romanilor referitor la Unire…
-
Deci a fost cucerire si tradare. Bine spui.
-
Nu am tradat nimic, noi romanii nu avem nici o obligatie pentru coroana unui austiac. Si nu am cucerit nimic, doar ne-am eliberat.
-
-
tu spui de noi romanii ??? Tu nu esti roman ci vinitura imputita sa nu uitam asta….Fara puteri nu ar fi ajuns gunoaie ca tine la noi !!
-
Viiturile au venit calare din Mongolia, romanii sunt aici dinaintea lui Atila.
Ia-ti tradat pe austrieci si acum traiesti printre noi sa ne tradezi la fel. Curva ai fost si curve vei ramane!
-
-
tigan de peste Carpati treci napoi la voi in saracie …Dece ai rupt pasaportul spunind ca in sfirsit am iesit din Romania ??? Ai trimis scrisoare acasa ?? Ca stiu ca la voi nici telefoane nu au cit de saracaciosi sunt…Lepre ordinare ce sunteti
-
Eu sunt roman in Romania, tu esti o curva in Ardeal pregatita sa injunghie romanii pe la spate!
-
-
-
Dupa toti anii de unire ajung la concluzia ca a fost o mare greseala !!! Ne-am ales cu tiganie din sud, o tara in care toti ne numesc tigani ! “E” multi smecheri acum .
O aniversare a parvenitilor nu a celor din partile noastre !! Cum spunea odata Traian Vuia ???? Sub cei de pe Dimbovita o ducem cu mult mai rau !!
Au venit la noi doar sa fure, sa distruga , sa duca toti bronzatii !! Sa nu il uitam pe Falca olteanul
-
Bine ca e UDMRul un exemplu de onestitate…
În 1916 România a semnat un tratat cu Antanta prin care se angaja să declare război Puterilor Centrale în schimbul Transilvaniei (le-a fost promisa Transilvania daca declara razboi). Nici în timpul negocierilor cu puterile Antantei, nici după, nimeni de la Bucureşti nu i-a întrebat pe românii din Transilvania dacă vor să se unească cu România.
Discursul naţional românesc promovează în manualele de istorie şi în filme imaginea falsă a curentului unionist din Transilvania înainte de sfârşitul anului 1918. Înainte de declanşarea Primului Război Mondial, românii din Transilvania o duceau mult mai bine din punct de vedere economic decât fraţii lor din Regatul României.
Mulţi ţărani români ardeleni aveau lotul lor de pământ, în timp ce ţăranii din Regat doar îl visau. Deja mulţi români s-au stabilit în oraşe, unii au devenit muncitori în fabricile deschise prin procesul de industrializare, care a cuprins Ungaria după 1867, alţii chiar şi-au deschis mici afaceri. Deja aveam un număr semnificativ de funcţionari români pe toate palierele administraţiei din Ungaria. Numărul românilor cu studii superioare era din ce în ce mai mare. De câţiva ani s-a renunţat la pasivismul politic şi politicienii români susţineau activ interesele românilor în parlamentul de la Budapesta.
Iată ce scriu acesti fruntași români ardeleni Teodor Mihali, Vasile Lucaciu, Alexandru Vaida-Voevod, Iuliu Maniu, Aurel Vlad, Ștefan Cicio Pop, Ioan Suciu, Vasile Goldiș, Iustin Marșieu, Cornel Iancu, Romul Veliciu, Aurel Lazăr și Valeriu Moldovan, redactori, supraveghetori și coordonatori ai ziarului „Românul” din Arad.
Fragmente din Programul Politic publicat chiar în numărul inaugural al ziarului apărut în primele zile ale lunii ianuarie, anul 1911: pag.2 col.1 §3 „…națiunea română din Ungaria […] pretinde recunoaşterea şi asigurarea ființei naționale a poporului român din această țară şi ca garanție a acestei recunoaşteri şi asigurări pretinde validitarea politică a națiunei româneşti ca element constitutiv al Statului-ungar”. Apoi la pag.3 col.1 §2 „Suntem fii credincioşi ai Statului-Ungar şi loiali supuşi tronului şi dinastiei. Aşa am fost, aşa vom fi. În şirul lung al veacurilor, de când s’a închegat aceasta alcătuire de stat, în nenumărate rânduri strămoşii noştri şi-au vărsat scump sângele lor apărând hotarele țărei în contra năvălitorilor, păgâni. Niciodată în această lunga înşiruire de ani poporul românesc nu s’a clătinat în credința sa față de țară şi tron”. Iar la începutul col.2 pe aceeași pagină: „Pentru a fixa însă dela început vederile noastre în toate chestiunile de interes public, trebuie să declarăm fără încunjur, că un eventual amestec al fraților noştri din România în afacerile noastre politice l-am considera vătămător intereselor noastre. Nu zicem, că a existat ori există acest amestec, dar din considerațiune de loialitate şi prevedere ne-am simțit îndatorați a face această mărturisire. Politica noastră n’o poate face altul, decât noi înşine”. Mnoa dară, apăi cumu-i cu „visul milenar al românilor” și curentele unioniste din Ardeal?! Liber la înjurat, dacă vreți, ”domnilor mitici” sinonim cu mincinosi….
Potrivit istoricului Lucian Boia, “Transilvania (în care era inclus și Banatul până la venirea șvabilor) NU aparţinuse niciodată României sau vreunuia dintre principate” şi a fost “înglobată încă de la începuturile sale statale în Ungaria”. Românii puteau să-i acuze pe unguri că-i asupreau sau îi discriminau, dar nu-i puteau acuza că „răpiseră” vreodată Transilvania. Nu aparţinuse niciodată României sau vreunuia dintre principatele care formaseră România la 1859. De la începuturile sale statale, fusese înglobată în Ungaria şi, chiar dacă Ungaria dispăruse, continuase să existe, prin elita sa conducătoare şi prin organizarea de stat, să se înfăţişeze ca parte a vechiului regat ungar”.Cu toată ,,asuprirea” pe care românii au suferit-o,în Transilvania, nu şi-au pierdut limba, obiceiurile, datinile, portul, etc. Dacă ,,grofii”, ăia despre care se tot vorbeşte că au fost răi şi asupritori,dacă şi-ar fi dorit să deznaţionalizeze pe români, aveau timp suficient de vreo 1000 de ani. Dar tocmai din Transilvania asta plină de iobagi, a pornit, ceea ce acum se numeşte generic, ,,conştiinţa naţională românească”, odată cu apariţia iluminismului românesc transilvan şi a Şcolii Ardelene, atunci când cei din Moldova şi Muntenia nici nu ştiau sigur, dacă sunt, valahi, munteni, moldoveni, sau români, care sau luptat între ei timp de 500 de ani. În Transilvania, s-au tradus primele texte în limba română, iniţial cu caractere slavone, iar mai apoi cu caractere latine, exact de către naţiile precepte, recunoscute din perspectiva unor cutume medievale, care n-aveau de-a face cu înţelesul actual al ,,naţiei”, ci mai degrabă cu confesiunea şi rangul social. Indiferent din ce motive s-au iniţiat aceste traduceri, au fost un pas mare înainte pentru românii de aici şi de dincolo de Carpaţi. Deși mulți afirmă că românii au fost doar tolerați,ei în timpul dominaţiei maghiare au primit autonomie teritorială în Țara Făgărașului, Țara Chioarului, în Banat, Zona Hațeg și Hunedoara, şcoli în limba maternă -să nu uităm că prima şcoală românească nu în Moldova sau Muntenia „liberă” a fost înfiinţată ci în Transilvania, aia „cotropită de maghiari”, primele tipărituri în limba română tot din tipografii maghiare transilvane au ieşit, precum şi porunca de la principii maghiari ai Transilvaniei ca Biserica ortodoxă română sa nu mai ţină slujbe într-o limbă neînţeleasă de enoriași -slavona veche- ci în limba maternă a românilor. Astfel primele crâmpeie ale unei culturi româneşti de tip european au apărut în Transilvania, pe banii şi cu susținerea maghiarilor. Transilvanismul a fost inventat de Școala Ardeleană într-o Austrie căruia nu-i prea plăcea de etnii nici chiar de sașii saxoni. Nici Ungariei nu-i plăcea de transilvanism, pentru că luat separat de restul Ungariei, în Transilvania imediat se vedea majoritatea (relativă, dar apăsătoare) a românilor. După Proclamația de la Alba Iulia 1918 ori Trianon – momente istorice de unire sau anexare, depinde cum o iei – a apărut un șvab bănățean (care a ajuns renumit ca maghiar ardelean, Karl Koosch, Kós Károly) care a reînnoit conceptul de transilvanism prin manifestul ,,Glasul care strigă ”, adresat către maghiarimea din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş, publicat în 1921.,,Pe un fundament de douã milioane de maghiari vrem să ne construim în noile condiţii autonomia noastră naţională care, pe de o parte, ne este promisă de bună voie de constituţia României: hotărârea de la Alba Iulia, pe dealtă parte e dobândită de voinţa şi forţa noastră, iar o altă parte de judecata lucidă a României. Ceea ce cerem noi pentru noi astăzi, pentru ceea ce mâine luptăm, iar poimâine, poate şi suferim, dar ceea ce, precum credem, în sfârşit vom cuceri, tot aceasta vor cere, pentru aceea vor lupta şi suferi şi la urmă aceea va fi câştigată şi de confraţii noştri români şi saşi. Deschis şi cu îndrăzneală vestesc acest ultim scop al nostru. Fără nici un gând ascuns, sincer. Eu cred cã această voinţă mocneşte în sufletul nostru al tuturor, al celor care încercăm să vedem clar scopul nou în noua noastră situaţie.Căci noi maghiarii putem pieri deşi acest lucru nu-i probabil şi pot dispărea de pe pãmântul Ardealului şi saşii, dar şi atunci va trăi Ardealul,deoarece este o personalitate geografică, o personalitate economică o necesitate istorică. Deschis şi plin de curaj strig către România care a fost mărită cu noi: Noi, cetăţenii României de naţiune, credinţă şi limbă maghiară vrem o autonomie naţionalã, în posesia căreia România Mare câştigă prin noi, cetăţeni de încredere.” Dar ce nu le-a plăcut austriecilor, ungurilor, astăzi nu le place nici românilor. Maghiarii visează la o Românie modernă, unde cuvântul dat este respectat. Autonomia teritorială nu este o invenţie maghiară, ci este o OFERTĂ din partea românilor, despre care puteti citi în Proclamatia de la 1 Decembrie Alba Iulia. III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Naţională proclamă următoarele:
• 1. Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui,administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sînul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
• 2. Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
• 3. Înfăptuirea desăvîrşită a unui regim curat democratic pe toate terenele vieţii publice. Votul obştesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporţional, pentru ambele sexe în vîrstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, judeţe ori parlament.
• 4. Desăvîrşită libertate de presă, asociere şi întrunire; liberă propagandă a tuturor gîndurilor omeneşti.
Reafirmat de altfel și de Iuliu Maniu, Alba Iulia, 1 Decembrie 1918 “NOI nu voim să devenim din oprimați oprimatori, din asupriți asupritori. NOI voim să întronăm pe aceste plaiuri libertatea tuturor neamurilor și tuturor cetățenilor. NOI nu vrem să verse nimeni lacrimile pe care le-am varsat noi atâtea veacuri. NOI nu voim să răpim individualitatea etnică, nici ființa națională a acestor neamuri.
NOI nu voim să răpim limba nimănui, ci vrem ca fiecare om să aleagă liber limba și credința în care vrea să trăiască”.
Astăzi din ce în ce mai mulţi români şi maghiari au înţeles perfect că au mai multe lucruri ce îi unesc decât ce îi dezbină, că împreună suntem mai bogaţi şi mai puternici, iar separat riscăm să ne pierdem libertăţile şi demnitatea europeană pe care le putem câştiga împreună, astfel ca fiecare națiune istorică să se poată afirma şi duce mai departe identitatea, spiritul şi valorile sale folosindu-se de aceleaşi posibilităţi şi drepturi.
-
Tu il citezi pe Boia, asta la istorie este “boia” asa cum il cheama.
Adica erau asa de buni grofii unguri ca s-au rasculat de plctiseala Horia, Closca si Crisan. Sau Gheorghe Doja si Avram Iancu. Unde mai pui tribunlele de sange maghiare, maghiarizarea fortata, legile Banfi si Apony.
Voi din istorie vedeti doar ce vede carutasul: curu calului!
Aud tot mai frecvent din partea conaționalilor mei de dincolo de Carpați că ei sunt cei care ne-au eliberat de ocupația maghiară și pe cale de consecință ar trebui să le fim recunoscători pentru eternitate. Cam așa suna discursul patrioților. Am și eu o nedumerire ca orice ardelean, etnic român. Parcă era vorba de Marea Unire, dar din câte constat este marea cucerire. Și ca să punem lucrurile la punct și adevărul istoric să reintre în drepturi, ca un ignorant în ale istoriei vă spun că : la momentul semnării armistitiului 11.11.1918 trupele germane erau cantonate în București. Regatul România reintră în război pe 10 noiembrie iar pe 11 noiembrie se semnează armistițiul de la Compiegne. No și de la acest fapt putem pleca să discutăm despre, batalioane, Carpați, frunze , flori, izbândă, frați și alte declarații patriotarde. După armistițiu Germania și Austro Ungaria fac implozie și se prăbușesc. Ceea ce a urmat este cunoscut , Trianon, etc, ww2, etc, comunism, etc, centenar, punct. Cam așa arată pe foarte scurt istoria centenarului. Aș fi de părere că lăudăroșeniile astea cu vitejie, curaj, pământul scump, neatârnare, etc sunt doar vorbe în vânt. Am o recomandare pentru patrioții din administrația românească, învățați de de la unguri și austrieci, aveți ce vă asigur.
-
Asa cum i-au tradat ungurii pe austrieci, sa sti ca va tinem minte.
Unul din fervenții susținători ai ,,marii uniri,, la distanță de doar patru ani de la evenimentele din 1918…
,, “Unirea noastra cu Romania veche nu putea sa urmarească in nici un caz scopul ca noi dincolo, cu cultura noastră vest-europeană, să devenim precum cei de aici: un morman de mizerie bucuresteană! Aici te afli in mizerie, nu esti nici măcar in Balcani, ci in Asia! Noi, politicienii din Ardeal, ne-am urmat școlile intr-o tară cu 52 de milioane de oameni și nu într-un stat balcanic cu 7 milioane de locuitori. Întelegem vechiul regat, dar politicienii și oamenii de stat de aici nu înteleg situația de dincolo, de la noi! Oamenii nostri buni de la țară, cu proprietăți mici si mari, administrația noastră bună, sistemul nostru școlar…”
Alexandru Vaida Voevod- 26 decembrie 1922
adevarul despre “unire”.
Austro-Ungaria a fost spartă de către Franța și Anglia în principal. Înțelegerea pe care au avut-o cu Brătianu dovedește că asta au urmarit de la inceput.. .Tot ei au spart și Imperiul Otoman, au creat Iugoslavia în dauna Bulgariei, care mersese în WW1 cu Puterile Centrale. Au dat Macedonia Iugoslaviei. Unirile nu le fac popoarele ci clasele superioare, marile puteri, eventual politicieni. Le fac după cum pot ei, după cum cred ei, după interesele lor. Dovadă este faptul că lui Brătianu i s-a promis Ardealu pină la Tisa (in 1916!!! )dacă Romînia intră în război de partea Franţei si se castiga.
Unii vor să acrediteze ideea că unirea s-a făcut pt că așa a dorit poporul .Ei bat cîmpii cu Adunarea de la 1 decembrie 1918 de la Alba. Aia a fost indiscutabil consecința (efectul) unirii nu cauza ei. Să confunzi cauza cu efectul arată lipsă de putere de judecată. Romînia a avut un noroc chior in WW1. Ăsta e adevărul. A fost Trianonul, iar hotărîrea de desfiinţare a Imp Habsburgic a fost luată de Anglia şi Franţa. Ni s-a dat Ardealu de către marile puteri. Ele au spart Imp Habsburgic. Ardealu a fost ocupat militar. Romînia a ocupat militar şi Budapesta atunci. Prin tratatul de pace de la Trianon a fost doar certificata ocupatia Ardealului de catre Romania.
Marea unire este de fapt o serie de mari anexari mascate sub forma unor plebiscite formale sau decizii ale forurilor legiuitoare puse sub presiune de prezenta armatei romane.
“Marea Unire” n -ar fi avut niciun efect fără tratatul forțat de pace. Astfel, dacă o privești obiectiv, e doar o anexare, nu o fantasmagorică unire. Pentru unii e dragoste, pentru alții e viol. Dar după câteva decenii o poți numi căsnicie, mai ales dacă ești din familia mirelui, care a uitat deja prin ce metode a “făcut rost” de mireasa.
Informatiile de mai sus sunt arhicunoscute si predate in toate facultatile din lume, mai putin in Romania, care mai crede si azi ca ceea ce (i) sa intamplat a fost o “unire” hotarata de popor. Nu a fost, stai linistit, chiar daca suna romantic.
-
Ba a fost o unire hotarata de popor, pentru ca am ascultat marturiile celor care au trait maghiarizarea, cum li s-a schimbat numele la scoala si au primit bataie ca au vorbit romaneste.
-
Minti
-
se vede ca esti tigan de peste Carpati !! Romanii de la noi sunt dezghetati nu ca tiganii vostrii de peste Carpati
-
-
Cred că pentru foarte mulți ,,e cu o octavă prea sus” ce ați scris.
Arader , ce spui tu s-a intamplat acum 100 de ani !! Ce vrei , sa dai timpul inapoi ?
-
Păi dacă Transilvania a fost anexata de România cum tot vorbiti,tot anexata a fost si de catre Ungaria iar pe urma de austrieci.Toate aceste anexari e clar ca se fac prin forța armelor și armatelor,chiar dacă acei locuitori își doresc sau nu să fie anexati.Pai mutativa in Ungaria dacă tot va e dor de ea si traitiva visul ,pentru ca aici e pământ românesc si asa va ramane,iar Ungaria sa se bucure ca armatele romane au mers la Budapesta in vara lui 1919 sa i elibereze de bolșevici si nu cu gand sai anexeze si pe ei,dar opinca tot au legat o pe drapelul maghiar de pe clădirea parlamentului de doi panduri tarani din gorj asa ca sa muriti voi de ciuda.
-
Păi dacă Transilvania a fost anexata de România cum tot vorbiti,tot anexata a fost si de catre Ungaria iar pe urma de austrieci.Toate aceste anexari e clar ca se fac prin forța armelor și armatelor,chiar dacă acei locuitori își doresc sau nu să fie anexati.Pai mutativa in Ungaria dacă tot va e dor de ea si traitiva visul ,pentru ca aici e pământ românesc si asa va ramane,iar Ungaria sa se bucure ca armatele romane au mers la Budapesta in vara lui 1919 sa i elibereze de bolșevici si nu cu gand sai anexeze si pe ei,dar opinca tot au legat o pe drapelul maghiar de pe clădirea parlamentului de doi panduri tarani din gorj asa ca sa muriti voi de ciuda.