Parcul Eminescu din municipiu va găzdui timp de două zile manifestări dedicate Zilei Naționale a României. Vor avea loc un concert de muzica folclorică și unul de muzică ușoară, cu invitați din toată țara.
1 Decembrie
Ziua Națională va fi marcată tot printr-un concert folcloric, ce va reuni pe aceeași scenă artiști din toate zonele țării. Vor cânta, începând cu ora 17, Mihaela Petrovici și Zorica Savu (Banat), Cristina Turcu Preda (Oltenia), Florica Zaha (Bihor), Vladuța Lupău (Maramureș), Angelica Flutur (Bucovina), Dinu Iancu Sălăjanu (Transilvania) și Irina Loghin (Muntenia).
Alături de aceștia vor urca pe scenă Valentina și Florin Novac, Irina Iovescu și Ansamblul „Crăișorii Moților” din Tisa Nouă, care vor fi acompaniați de orchestra Centrului Municipal de Cultură Arad, condusă de Dudu Blagu Ienășesc.
Muzică ușoară
A doua zi, pe 2 decembrie, Centrul Municipal de Cultură Arad le va oferi arădenilor un concert de muzică ușoară. Începând cu ora 19, vor concerta Nova Band, Alex Velea și Horia Brenciu alături de H.B. Orchestra.
Filme
Cinematograful Arta îi va aștepta pe arădeni în perioada 1-3 decembrie cu filme românești, reprezentative pentru noul val al cinematografiei. Pe 1 Decembrie, începând cu ora 19, va fi proiectat filmul „Marfa și banii” (2001), în regia lui Cristi Puiu, pe 2 decembrie, de la aceeași oră, „Occident” (2002), regizat de Cristian Mungiu, iar pe 3 decembrie, de la 19, „A fost sau n-a fost?”, filmul lui Corneliu Porumboiu (2006).
Concert simfonic
Nici Filarmonica de Stat Arad nu a uitat de sărbătoarea națională, așa că o va marca printr-un concert simfonic. Cu dirijorul Daniel Manasi la pupitru și cu flautistul Constantin Tălmaciu în rolul solistului, Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Arad îi așteaptă pe arădeni în sala de concerte a Casei Armatei din oraș. Din programul concertului de pe 30 noiembrie, de la ora 19, fac parte „Simfonia fantastica op.14” de Hector Berlioz, „Concertul nr.1 în sol major pentru flaut și orchestră K.313” de Wolfgang Amadeus Mozart și „Rapsodia română op.11 nr.1” de George Enescu
1 Decembrie, sărbătoare națională
Prin legea nr.10 din 31 iulie 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Alegerea zilei de 1 decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918.
Citiți principiile noastre de moderare aici!