S-au distrat de 1 Mai la pădure, dar au lăsat în urmă dezastru. Luni dimineață, rangerii ariei protejate Lunca Mureșului au ieșit la adunat de gunoaie, pet-uri, hârtii, pungi de plastic, lăsate în urmă de arădenii ieșiți la iarbă verde. Istoria se repetă an de an, deși zona este împânzită de afișe în care oamenii sunt rugați să adune mizeria atunci când pleacă spre casă.
„De azi dimineață ne-am apucat de lucru și am strâns deja (până la ora prânzului – n.n.) cam 30 de saci cu de toate, de la sticle de plastic, sticle de băutură, șervețele, așa cum lasă românul de obicei. Asta denotă nepăsare din partea cetățenilor, care ar trebui să știe să și adune după ei atunci când pleacă acasă, după o zi de distracție”, spune unul dintre rangerii ariei prorejate.
Parcul Natural Lunca Mureșului, întins pe 80 de km de-a lungul râului, este preferat de arădeni în zilele cu soare. Vin să se relaxeze, să facă un grătar, dar distracția în aer liber umple pădurea de gunoaie.
Lipsa educației de acasă
Florin Hălăstăuan, responsabil cu educație ecologică în cadrul Parcului Natural Lunca Mureșului, spune că situația se repetă aproape săptămânal, în perioadele cu vreme frumoasă: “De fiecare dată, în fiecare weekend, în fiecare zi cu soare, în general adunăm doar de pe linia aceasta a drumului undeva la 5-6 saci de gunoaie. Dar nu sunt gunoaie pe care, să zicem, le aduce omul de acasă, sunt resturi de mâncare, pentru că vin la picnic, cumpără în neștire – și câte 10-15 kilograme de mâncare și băutură – la final bagajul care rămâne gunoi este un kilogram de ambalaj. Kilogramul acela, ca volum, este o plasă, două de gunoaie pe care le găsim la fiecare popas și loc de odihnă. Problema mai este că vin cu tineri, copii, adolescenți, pe care ar trebui să-i învețe părinții să nu arunce gunoaie, dar tinerii văd de la părinți lucrurile acestea. Noi, prin educația ecologică pe care o facem la Parcul Natural Lunca Mureșului, încercăm să-i învățăm pe copii să respecte natura. Noi, dar și profesorii la școală, facem această educație, dar acasă copiii văd altceva. Sper ca mesajul pe care îl transmitem astăzi să fie unul de alarmă pentru viitor. Noi încercăm să păstrăm tot ce facem aici pentru viitor. În fiecare weekend e tot mai mult. Colegul care a fost duminică, 1 Mai, la centrul de permanență de la Ceala, ne-a scris în raportare că au fost peste 100 de persoane, familii cu copii. După ei au strâns trei tomberoane din acelea metalice pline cu gunoaie. Vin cu mâncare, băutură și aruncă resturile la noi, în loc să-și învețe copiii să le ducă acasă. Ne bucurăm că vin aici cu copiii, dar ne-am bucura și mai tare dacă i-ar educa în spiritul respectului față de natură.”
Gunoaie în toate luminișurile
Aproape că nu există luminiș fără sticle goale de bere, farfurii de unică folosință sau peturi. Într-unul din locurile în care, probabil, unii stau la pescuit, a fost găsit un tambur pe care cel care l-a adus l-a folosit pe post de scaun: „Este al treilea tambur de genul acesta pe care-l găsim într-o lună de zile. Îl aduce cineva de la serviciu, de acasă, nu știu, ca să aibă pe ce să stea și îl lasă aici”, spune unul dintre rangeri.
Arădeni nemulțumiți
O arădeancă ce spune că face drumeții dese în zonă este și ea dezamăgită de felul în care se comportă unii dintre semenii noștri, cu natura: „Chiar acuma am trecut printr-o zonă plină de gunoaie, aproape de Măltăreț. Nu înțeleg cum poți lăsa în urma ta așa ceva mai ales când știi că poate tot tu revii aici. Chiar nu pot înțelege treburile acestea.”
Mii de lei pentru gunoi
Numai într-o singură dimineață, rangerii Parcului Natural au adunat zeci de saci de gunoaie, care, dacă ar fi rămas în pădure, ar fi poluat zona protejată în care trăiesc specii de animale rare. În sezonul estival, angajații Parcului Natural sunt nevoiți să plătească lunar mii de lei pentru gunoiul lăsat în urmă de arădenii veniți la iarbă verde.
Trimite articolul
XPai e traditie la noi. Cine sunt ei sa ne bage pe gat civilizatia din vest? La romani din mosi-stramosi se stie ca daca mergi la gratar, trebuie sa nu asiguri focul si sa lasi mizera acolo, sa stie lumea ca cineva a fost acolo. Asta se transmite din tata-n fiu.
Amplasati mai multe tomberoane.
-
Nu trebuie tomberoane in natura. Gunoiul pe care l-ai adus poti sa-l duci acasa. Dar romanul lenes lasa mizeria unde il apuca
-
Răspuns tipic românesc.
Și România visează la turiști…
Unde in lumea asta turistul își strange gunoiul și il duce acasă!?
-
-
Si camere video pentru a amenda ulterior nesimtitii care nu folosesc tomberoanele.
Doamne, ce sa zic,aveți dreptate însă am constatat și eu ,probabil ca cei care au fost la 1 mai la pădure(pur și simplu am făcut o plimbare)un lucru deplorabil….drumurile arată la fel ca anul trecut,și ca mulți ani în urmă ! Oare cine se ocupă de reparații lor????😢😢😢😢 Sincer sunt de plâns !
-
Pentru ce vrei drumuri? Să vină cocalarii cu bmw urile? Pentru drumeții nu trebuie asfalt!
Pentru cei care lasă gunoaie în urma lor:
Nesimțiților, strângeți gunoiul când plecați acasă, miroase nesimțirea în voi!
Sunteți maneliști proști, lipsiți de educație, de cei șapte ani de acasă. Nu știți ce e aia rușine!-
La fel cum ce naste din pisica,soareci maninca, tot ce este fatat din gunoaie,gunoi lasa in urma lui,oriunde s-ar duce!!!! ”Aradean”,este suparator!!!! Se simte nevoia ”biciului”legii!!!!
-
La fel cum ce naste din pisica,soareci maninca, tot ce este fatat din gunoaie,gunoi lasa in urma lui,oriunde s-ar duce!!!! ”Aradean”,este suparator!!!! Se simte nevoia ”biciului”legii!!!!