ARAD. Departamentul de Informatică al Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat, în perioada, recent, la Castelul Universitar Macea, cea de-a V-a ediţie a Şcolii de vară „Informatica la Castel” şi a sărbătorit 10 ani de la prima manifestare ştiinţifică dedicată mediilor virtuale de instruire şi a promovării soluţiilor FLOSS.
Printre participanţi s-au numărat cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar din România – elevi şi studenţi, cadre didactice, dar şi specialişti în domeniul IT, reprezentanţi ai unor firme de renume din întreaga ţară şi a unui număr mare de participanţi din străinătate – Anglia, Republica Moldova, Rusia şi Ungaria.
Programul şcolii de vară a cuprins o tematică de un real interes, axată pe problematica actuală în domeniu, precum utilizarea soluţiilor FLOSS în educaţie, Bibliotecile online, cartea şi manualul digital, Mediile virtuale de instruire şi tendinţele MOOC şi OER, Tehnologiile web şi mediile de socializare, Etica informaţională, etc., completate de workshop-uri de instalare Linux, Moodle şi alte programe cu surse deschise.
„Cu această ediţie a şcolii de vară am sărbătorit 10 ani de la prima manifestare ştiinţifică dedicată mediilor virtuale de instruire şi a promovării soluţiilor FLOSS, ocazie cu care doresc să mulţumesc colegilor de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi care au fost alături de noi încă de la început, dar şi celor care ni s-au alăturat pe parcurs şi au contribuit la succesul acestei manifestări, devenită între timp internaţională. Consider că politicile educaţionale actuale, care pun accent pe învăţământul centrat pe student nu pot fi implementate fără a fi bazate într-o oarecare măsură pe utilizarea mediilor virtuale de instruire. De asemenea, rolul nostru, al cadrelor didactice, este acela de a stimula creativitatea studenţilor noştri, lucru pe care îl putem realiza prin utilizarea programelor cu surse deschise, prin care aceştia să înveţe şi ulterior să creeze şi să dezvolte noi programe”, ne-a declarat conf. univ. dr. Antoanela Naaji, preşedintele comitetului de organizare.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, ne-a declarat: „La Castelul Universitar Macea a avut loc o școală de vară extrem de interesantă cu problematica actuală a utilizării mijloacelor e-learning, învățământ online și a calculatorului în viața școlii. Am profitat de prezența specialiștilor în acest domeniu pentru a aduce în dezbatere o temă interesantă și anume, dacă în învățământul medical se pot aplica, la ora actuală, principiile învățământului e-learning pentru ca studenții să se poată pregăti la un nivel modern, pe care învățământul tradițional nu-l acceptă. Dezbaterea a fost deosebit de interesantă, iar inițiativa Academiei de Științe din Salzburg, de a crea un învățământ medical în care să se utilizeze mijlocele online, tinde să prindă contur. După cum am observat, tot mai multe Universități de medicină acceptă această idee, de a putea pregăti studenții prin mijloace IT”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!