ARAD. 46 de firme care se ocupă de cultivarea strugurilor și 16 companii producătoare de vin sunt active în județul Arad, ceea ce înseamnă 10% din industria viticolă din România. Datele au fost furnizate de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad.
„Unele dintre companiile din Arad sunt multinaționale, cu capital italian, olandez, elvețian, francez sau britanic, iar altele sunt românești. Principala concentrație a firmelor arădene din industria vinului este, în mod istoric, în zona Miniș – Măderat”, a precizat arh. Gheorghe Seculici – președintele CCIA Arad.
Având în vedere că în anul 2021 (ultimul pentru care există date statistice) au funcționat în România 611 firme cu profilul cultivarea strugurilor sau producerea vinului, din punct de vedere al numărului de afaceri în domeniu, 10% din industrie funcționează în județul Arad.
„Anul trecut, industria vinului din România a atins un record istoric de vânzări, depășind cu 3,4% recordul precedent, stabilit în anul 2017. Cifra de afaceri a producătorilor de vin din România a crescut cu peste 20% față de 2020 și cu peste 50% în ultimul deceniu. Și pentru vinificatorii arădeni ultimii doi ani au fost foarte buni. În Podgoria Miniș-Măderat s-au dezvoltat crame noi și s-au consolidat afacerile existente. O singură afacere importantă din domeniul vinului a fost scoasă la vânzare, o cramă istorică, la prețul de 950.000 de euro. Pachetul de vânzare cuprinde și 60.000 de sticle de vin premium îmbuteliate”, a mai explicat Seculici.
În final, președintele CCIA Arad a făcut și o recomandare pentru consumatori în a alege „cu prioritate vinuri arădene. Calitatea lor este asemănătoare cu cea a vinurilor franceze și italiene bune, dar prețurile sunt mult mai mici. În ce privește vinurile albe, recomandarea noastră este Mustoasa de Măderat, un soi local deosebit, o mândrie a județului Arad”.
Trimite articolul
XDe o parte si de alta a soselei ARD_TM zona numita VAlea viilor au fost sute de hectare de vie apartinand IAS SAgu Dupa dec 89 au fost rase de pe suprafata pamantului cam ca si alte lucruri ( fabrici IAS-uri etc ) ca vezi doamne strugurii or fi fost comunisti.
Deacolo se recoltau sute de tone de struguri de masă si de vin din care o parte mergeau la Vinalcool care exporta vin ( alta firma distrusa) iar alta cantitate de struguri se vindea pe intern si la export. Acum in magazine gasim struguri din R. Moldova care nu si-a distrus viticultura. Taci ca-i ”Bine” ……