ARAD. Sub motto-ul „Caută și vei găsi”, ediția a noua a Festivalului Internațional de Film Documentar fARAD se va desfășura între 7 și 11 septembrie, la Arad, cu două evenimente conexe la Timișoara, pe 7 și 9 septembrie. Vor fi proiectate documentarele „În căutarea lui Sugar Man” (Searching for Sugarman), regia Malik Bendjelloul, „Cu fața spre soare” (Turn Your Body to the Sun), în regia Alionei van der Horst, „Canal 54” (Channel 54), în regia lui Lucas Larriera, „Groapa numărul doi” (Depth Two), în regia lui Ognjen Glavonić, „Trei minute – o prelungire”, în regia Biancăi Stigter, „Nelly&Nadine”, în regia lui Magnus Gretten, „Pentru un pumn de cartofi prăjiți” (For a Fistful of Fries), în regia lui Jean Libon și Yves Hinant, „Direct pe video” (Straight to VHS), în regia lui Emilio Silva Torres, „Copacul meu” (My Tree), în regia lui Jason Sherman și „Cârtița” (The Mole Agent), în regia lui Maite Alberdi.
Premiere naționale
Patru dintre cele zece documentare vor fi prezentate la Arad în premieră națională: „Cu fața spre soare”, „Trei minute – o prelungire”, „Nelly&Nadine” și „Direct pe video”. „Copacul meu” va fi proiectat în premieră internațională. Pe lângă proiecții, vor avea loc și două sesiuni de întrebări și răspunsuri, cu regizorii Ognjen Glavonić („Groapa numărul doi”) și Magnus Gretten („Nelly&Nadine”). Filmele sunt producții sau co-producții ale țărilor Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Țările de Jos, Spania, Serbia, Germania, Franța, Uruguai, Canada, Chile, Statele Unite ale Americii.
La Timișoara, în cadrul festivalului fARAD vor avea loc două proiecții, pe 7 septembrie – „The Neughbours”, în regia lui Ruth Zylberman și „Pentru un pumn de cartofi prăjiți”. Ambele vor avea loc la Institutul Cultural Francez din Timișoara, partener al fARAD 2022.
La Arad, toate proiecțiile vor avea loc la Cinematograful Arta. Vom reveni cu programul detaliat.
Tema ediției
„Documentarul de investigație este un sub-gen specific al documentarului, care se revendică de la etosul și metodele jurnalismului de investigație, aplecându-se mai ales asupra unor tematici sociale și politice; bazându-se pe interviuri și cercetări de arhivă laborioase și susținut de pasionata dedicație a realizatorului pentru subiectul vizat, documentarul de investigație aduce la lumină informații pe care autoritățile și discursul oficial încearcă să le ascundă. El abordează, totodată, subiecte istorice sau culturale, dar și povești personale, acaparând spectatorul prin incorporarea unor formule narative captivante împrumutate de la thrillerele de ficțiune sau romanele polițiste – o tendință în creștere în ultima vreme.
Într-un moment în care mass media este manipulată deopotrivă de politicieni fără scrupule și de lăcomia marilor corporații, documentarul de investigație poate juca un rol tot mai important, mai ales în sprijinirea calității democrațiilor noastre, aducând în atenție adevăruri inconfortabile și provocând sau hrănind dialogul pe subiecte socio-politice. Tributul adus în acest an la fARAD documentarului de investigație dorește să marcheze importanța în creștere a genului, scoțând în evidență teme fierbinți abordate, dar și formule narative și propunerile estetice îndrăznețe”, motivează Dimitris Kerkinos, directorul artistic al fARAD, alegerea temei ediției de anul acesta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!