Aradul este aproape de a marca o premieră națională absolută în domeniul cardiologiei, prin coagularea unui centru, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, care să aibă integrate toate serviciile, inclusiv un serviciu complex de imagistică medicală, se arată într-un comunicat transmis de către Consiliul Județean Arad.
Președintele Iustin Cionca și-a îndreptat atenția, încă de la preluarea mandatului, către cardiologie, considerând că incidența bolilor cardiovasculare în județ impune o intervenție radicală în acest domeniu: ,,Am început prin preluarea Laboratorului de Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, am cumpărat un ecograf modern care permite diagnosticarea afecțiunile cardiace în stadiu incipient, am depus un proiect cu finanțare europeană pe Programul România-Ungaria pentru dezvoltarea secției de Cardiologie și am cumpărat din fonduri europene nerambursabile un angiograf cu ajutorul căruia se vor efectua și proceduri pentru tratarea arterelor periferice. Angiograful, care va sosi la Arad în 15 decembrie, va deservi Laboratorul de Cardiologie Intervențională, în regim ambulatoriu, într-un spațiu amenajat din fonduri alocate de Consiliul Județean Arad”.
Electrofiziologie cardiacă – în plan
Medicul cardiolog Cristian Dina, coordonatorul Laboratorului de Cardiologie Intervențională și unul dintre specialiștii reputați la nivel national, a subliniat faptul că în timp record, Cardiologia a întrecut orice altă secție, ca dinamică de dezvoltare: ,,Dacă în urmă cu trei ani de zile exista doar o secție de Cardiologie Clinică, care indiferent de calitatea personalului medical permitea o îngrijire doar la nivelul anilor ’80, după aceea Spitalul Județean a preluat Laboratorul de Cardiologie Intervențională, iar începând de anul trecut am reușit să dezvoltăm garda pentru urgențele cardio-vasculare pentru infarctul acut. În ce privește electrofiziologia cardiacă, procedura de achiziție a aparaturii este deja demarată și este aproape o certitudine venirea unui specialist de foarte bună calitate în acest domeniu, cu specialitatea de electrofiziologie cardiacă și cu doctoratul în acest domeniu făcute în străinătate. Dacă pe partea de intervenție cardio-vasculară sunt mai puțin de 20 de județe, care au cardiologie intervențională în sistem public, pe partea de electrofiziologie cardiacă există doar șase centre în România care au aceste servicii. Faptul că Aradul va deveni al saptelea oraș din țară care va avea electrofiziologie cardiacă este extraordinar pentru că arădenii vor beneficia de niște servicii extrem de importante în ceea ce privește reducerea drastică a cazurilor de moarte subită cardiacă. Îmi doresc la Arad dezvoltarea unui centru imagistic propriu de cardiologie, așa cum funcționează în toate țările civilizate, unde imagistica cardiologică nu se mai face de către radiologi care deservesc toate serviciile dintr-un spital, ci se realizează specific de către cardiologi. Dacă acest lucru se va realiza în Arad, Aradul va marca o premieră națională. Va fi o premieră națională absolută pentru că eu nu am cunoștință de un centru, de un institut de boli cardiovasculare care să aibă integrate toate serviciile, inclusiv un serviciu complex de imagistică medicală”.
10 milioane din PNRR
În cursul acestui an, medicul cardiolog Cristian Dina a realizat, la solicitarea președintelui Iustin Cionca, designul unui proiect care a fost depus și aprobat pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul prevede alocarea a aproximativ 10 milioane și jumătate de euro cardiologiei arădene, din care cea mai importantă parte va fi destinată sectorului imagistic în cardiologie, prin achiziția unui RMN cardiac și a unui computer tomograf.
Trimite articolul
XAcolo loc de ciolaneala….. 10 milioane pentru cardiologie?!? Doamne ce hoți!
Acest doctor de meserie bun(caracter zero) …..,dar cum în lumea asta e posibil sa îți faci cabinet medical la parterul spitalului….iar după 4 ani sa îl vinzi la spital, adică la consilul județean……din care cotele sau împărțit la conducere la consiliul, partea lui…..acum face iară afaceri cu statul….penibil!!
-
La aceasta valoare ridica direct o clinica,nu era doar o sectie
O chestie necesara,sper sa se realizeze!
Iara ciubuc mare pentru doctori ?
Primim bani pe care trebuie sa îi returnâm si primesc bani tot cei ce au. De ce nu verificati firmele autohtone sa vedeti la ce nivel sunt fata de anii trecuti si cum pot fi ajutate ?
10 milioane de euro????!!! Cred că s-a strecurat o mare eroare, Cum e posibil așa ceva? Cu 10 milioane faci mai multe spitale întregi cu toate specializările.
-
Fii serios, poate in anii 80. Un RMN nou cu tot cu amenajarea încăperii e 1 million deja. Un angiograf la fel cu toate accesoriile. Medicina modernă e super scumpă, degeaba zici ca cu 10 milioane de euro poate (!) ridici o clădire nouă, dar nu faci nimic cu ea fără dotări, care vor fi cel puțin încă o dată prețul clădirii. Prețul unui spital echivalent de județean nou nouț de la zero se ridică la preturi de minim 70-90 milioane de euro, asta conservator.
O sa dai spaga sa fi tratat in sectia respectiva.