ARAD. Consiliul Local Municipal s-a întrunit, vineri, 21 iulie, în şedinţă extraordinară, cu doar câteva zile înainte de ordinara de săptămâna viitoare. Motivul îl constituie salubrizarea stradală. Primarul Călin Bibarţ a explicat, în startul şedinţei, că „până la sfârşitul săptămânii viitoare, ei trebuie să fie la ANRSC şi cu contractul subsecvent. S-a schimbat legislaţia şi nu e suficient contractul cadru pe care noi îl avem şi atunci, în fiecare an sau de mai multe ori pe an – pentru că nu bugetăm de la începutul anului toată suma pe tot anul – va trebui să bugetăm a doua parte a anului pentru a avea contractul subsecvent şi a pune bani aici.”
Banii pentru curăţenia stradală din municipiul Arad au fost „puşi” printr-o rectificare bugetară.
„Suma alocată pentru salubrizarea stradală este de 8.700.000 de lei. Pentru serviciul de colectare, încărcat şi transportat deşeuri stradale s-au alocat 940.000 de lei, pentru serviciul de colectare separată şi transport separat pentru deşeurile urbane abandonate la platformele şi punctele de colectare de pe domeniul public al municipiului Arad – 550.000 de lei, pentru serviciul de neutralizare a deşeurilor urbane abandonate la platformele şi punctele de colectare de pe domeniul public al municipiului Arad – 200.000 de lei” – ne-a informat municipalitatea.
Explicaţii şi… contra-explicaţii
Înainte de votul din CLM, Florin Stana a luat cuvântul pentru a anunţa că grupul USR se abţine de la votarea proiectului de hotărâre privind rectificarea Bugetului General de venituri și cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2023, pe baza următorului argument:
„Suntem de acord cu o bună parte a sumelor alocate prin această rectificare, însă acest tip de vot la grămadă, cu toate componentele într-un singur vot, nu reflectă voinţa consilierilor locali pentru că sunt alocări cu care nu suntem de acord sau alocări care necesită nişte verificări ulterioare. Aşa că grupul USR se va abţine la acest proiect” – a conchis Florin Stana.
Călin Bibarţ a replicat imediat:
„Tehnica legislativă presupune la fel în cazul hotărârilor de consilii: dacă doriţi, la anumite puncte, faceţi amendamente. Aşa s-a lucrat dintotdeauna, nu e invenţia noastră; aşa se lucrează în toată Ţara Românească, pe legislaţie. Dintr-un proiect care are mai multe puncte – cum e o rectificare de buget sau un buget, cum e la început de an – nu se ia capitol cu capitol să se voteze. Este parcurs articol cu articol şi dacă cineva, la un capitol, în dreptul articolului respectiv, doreşte altceva, face amendament. Şi atunci trece sau nu trece acel amendament şi, în final, se votează tot proiectul.”
Votul
Proiectul de hotărâre privind rectificarea Bugetului General de venituri și cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2023 a fost aprobat cu 12 voturi „pentru” şi 4 abţineri (USR); 4 consilieri nu au participat la vot – Florin Mariş, Csilla Aur, Ioan Chifa şi Andrei Korodi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!