ARAD. Ne pregătim de regionalizare. Vicepremierul Liviu Dragnea, fost ministru al Ministerului Afacerilor Interne, a conceput un proiect de descentralizare a Poliţiei, care ar urma să fie aprobat printr-o Ordonanţă de Urgenţă, efectele acestuia urmând să fie simţite de la 1 ianuarie. Potrivit proiectului, în subordinea primăriilor din oraşe/municipii vor funcţiona servicii rutiere şi de ordine publică ai căror directori vor fi numiţi de primari. Noile servicii rutiere se vor afla în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, primarii, cu avizul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, urmând să numească directorii executivi ai acestor noi Servicii Rutiere.
Descentralizarea Poliţiei
Proiectul spune astfel: “În interiorul localităţilor urbane aplicarea măsurilor de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare a acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii se realizează de către autorităţile administraţiei publice locale prin servicii de ordine publică organizate în subordinea acestora”. De asemenea, şi directorii executivi ai acestor servicii de ordine publică vor fi numiţi de primar, cu avizul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene.
Ce înseamnă descentralizarea Poliţiei la nivel local?
Aproximativ 100 de ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Biroului Rutier şi Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Municipiului Arad vor trece în subordinea Primăriei şi vor deveni colegi cu cei de la Poliţia Locală. De subliniat este faptul că Serviciul Rutier de pe strada Andrei Şaguna colţ cu Vârfu cu Dor va rămâne acolo, doar poliţiştii rutieri de la Poliţia Municipiului Arad vor fi transferaţi la Poliţia Locală, lucru valabil şi în cazul poliţiştilor de la Ordine Publică. Situaţia poliţiştilor care vor fi transferaţi în subordinea Primăriei Arad va fi asemănătoare cu cea de la Serviciul Permise şi Înmatriculări Auto: deşi sunt în subordinea Prefecturii, rămân angajaţi ai MAI, plătiţi de minister.
MAI nu e de acord
Într-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Interne îşi face cunoscută părerea în legătură cu subiectul descentralizării ce vizează Poliţia. „Proiectul de OG la care se face referire nu a fost transmis Ministerului Afacerilor Interne, cu atât mai mult cu cât, în situația unei asemenea inițiative legislative, MAI ar trebui să fie co-inițiator. MAI apreciază că ideea descentralizării se poate materializa numai în urma unor consultări cu toate ministerele, instituțiile publice, organismele abilitate și partenerii sociali, respectiv organizațiile profesionale sau sindicale. Referitor la această temă, în ceea ce privește descentralizarea unor componente ale Poliției Române, conducerea MAI consideră că orice inițiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranței cetățeanului.
În aceste condiții, MAI nu poate susține o astfel de viziune asupra descentralizării, neasumată de altfel nici de către Guvernul României”, se precizează în comunicatul MAI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!