Lovitură de teatru pe piaţa operatorilor de turism din România: aproape jumătate dintre agenţiile de turism din toată ţara, respectiv 1.384 de agenţii de turism, au rămas fără licenţă de funcţionare. Totul datorită faptului că nu deţineau asigurări de turism valabile, anunţă reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT). Ce sunt acele asigurări? Sunt „plasa de siguranţă” a oamenilor care aleg să îşi plătească o vacanţă. În cazul în care operatorul de turism are diferite probleme financiare, asigurarea ar trebui să acopere plăţile făcute deja de turişti. „Este interzisă desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţa de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau al falimentului agenţiei de turism. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție si se sancționează cu amendă de la 20.000 la 40.000 lei și cu retragerea licenței de turism”, spun cei de la autoritatea de turism. Într-un comunicat de presă, ANT anunţă că lista de operatori care au rămas fără licenţă poate suferi modificări. Pentru că cei de la autoritatea de turism nu au efectuat, efectiv, controale în teren, ci indică faptul că nu au primit informaţii de la agenţiile de turism. „Agențiile de turism care deţin licenţă de turism valabilă sunt notificate pe această cale să transmită în termen de 15 zile de la publicarea prezentei poliţa valabilă de asigurare”, se precizează în comunicatul ANT.
11 din Arad
Pe lista agenţiilor de turism care au rămas fără licenţă se află nu mai puţin de 11 operatori de pe raza judeţului nostru. Zece sunt din municipiu, iar unul este din Lipova. Mai jos, prezentăm lista agenţiilor de turism care au rămas fără licenţă, prin ordinul ANT: Vest Travel&Vacances, cu sediul pe Bulevardul Revoluţiei, numărul 57; Khartena, cu sediul pe strada Lucian Blaga, numărul 2; DS Travel & Turism, cu sediul pe Bulevardul Revoluţiei, numărul 71; Royal Travel, cu sediul pe strada Crişan, numărul 3; Fortuna Turism Lux, de pe Aleea Saturn, bloc A 10/2; Holiday – Molise, cu sediul pe strada Horia, numărul 2; Viva Tour, cu sediul pe Bulevardul Revoluţiei, numărul 37. Toate agenţiile enumerate mai sus sunt din municipiul Arad. La acestea se adaugă şi West Trans, agenţie de turism din Lipova, de pe strada Nicolae Bălcescu, numărul 31. Toate agenţiile menţionate anterior au rămas fără licenţă de funcţionare, prin ordinul Autorităţii Naţionale pentru Turism. Precizăm faptul că datele prezentate mai sus au fost preluate de pe site-ul ANT, care le-a făcut publice.
Ţepe de mii de euro
Scandalul licenţelor din turism a început în această vară, după ce sute de români au primit ţepe de mii de euro. Oamenii şi-au plătit vacanţele încă din primele luni ale anului 2016, dar nu au mai plecat în excursii deoarece agenţiile de turism la care şi-au făcut rezervare au intrat în insolvenţă sau faliment. Implicit, oamenii au rămas cu banii daţi şi fără nicio vacanţă. ANT încearcă, prin retragerea licenţelor, să convingă agenţiile de turism să încheie asigurări deoare aceste asigurări ar urma să înapoieze banii clienţilor, în cazul în care operatorii intră în faliment sau insolvenţă.
UPDATE: Fără licenţă, la cerere. Trei dintre agenţiile de turism din Arad care apar pe listele făcute publice de Autoritatea Naţională pentru Turism nu au rămas fără licenţă din cauza lipsei asigurărilor. Reprezentanţii Business Jet, cei ai Dream Journey şi cei de la Malice au solicitat chiar ei radierea licenţei. În fapt, potrivit informaţiilor noastre, cele trei agenţii au depus chiar ele cerere de radiere pentru că îşi vor desfăşura activitatea sub „umbrela” altor societăţi comerciale. Aşadar, din cele 11 agenţii de turism, doar opt au rămas fără licenţă după ce le-a fost retrasă de ANT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!