Deficitul forței de muncă din județ nu mai este o surpriză, după ce în ultima perioadă atât reprezentanți ai administrației, cât și ai mediului de afaceri au afirmat public că Aradul nu mai poate să acopere nevoia de forță de muncă. În aceste condiții nu e o surpriză că în primele șase luni un număr destul de mare de arădeni a reușit să își găsească o slujbă.
Cum ar trebui să arate angajatul perfect? Ei bine, potrivit raportului celor care au reușit să se încadreze până acum pe piața muncii, arădenii din mediul urban și cu studii liceale au cele mai mare șanse să încheie un contract de muncă. Așa cum era de așteptat, doar o mică parte, aproximativ 10% dintre cei care și-au găsit o slujbă, sunt absolvenți de studii superioare. Comparativ, cam tot atât de mulți arădeni cu diplomă de facultate au reușit să se încadreze pe piața muncii ca și cei care au absolvit doar 8 clase.
În ceea ce privește vârsta angajaților arădeni, ei bine, firmele se pare că se orientează înspre persoanele cu o oarecare experiență. Astfel că dintre cele 2.113 de angajări, mai mult de 70% au fost persoane cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani. Din raportările Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă reiese că tinerii nu prea sunt interesați de muncă, chiar dacă angajatorii primesc stimulente pentru a-i încadra pe piața muncii, doar 53 de tineri arădeni cu vârsta până în 25 de ani s-au angajat în primele șase luni.
Ce se va întâmpla în lunile viitoare cu piața muncii rămâne de văzut. Cert este că angajatorii se vor vedea nevoiți să facă oferte salariale mai bune sau să caute muncitori din zone mai puțin dezvoltate economic pentru a-și putea acoperi necesarul de forță de muncă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!