Intrarea în vigoare a noilor legi ale educației pe 2 septembrie, dar și scăderea numărului de elevi ce pot face parte dintr-o clasă – ceea ce va aduce la creșterea numărului de clase – sunt motivele pentru care Inspectoratele Școlare Județene, prin Ministerul Educației, solicită Guvernului României 5.630 de noi posturi. Majoritatea sunt posturi didactice de predare, peste 3.700, restul fiind posturi didactice auxiliare și nedidactice.
Din septembrie 2023, grupa mijlocie va deveni obligatorie pentru copiii de grădiniță, iar numărul de elevi sau preșcolari din formațiunile de studiu va scădea din același moment, astfel crescând numărul de clase. Proiectul de hotărâre pus la transparență de Ministerul Educației arată că în majoritatea unităților de învățământ se impune, din motivele menționate mai sus, o majorare a numărului claselor și implicit o majorare a numărului de profesori.
În urma consultării cu instituțiile de învățământ, Inspectoratul Școlar Județean Arad a decis să solicite un număr de 90 de posturi pentru personalul didactic de predare și 25 de posturi pentru personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic. În total, 115 posturi noi ar urma să fie înființate la nivelul învățământului preuniversitar din Arad.
La nivel național, cele mai multe posturi noi sunt solicitate în București – 795, Ilfov – 567, Timiș – 530 și Cluj – 476. La polul opus se află județele Olt – 3 posturi solicitate și Sălaj – 6 posturi solicitate.
Solicitarea Ministerului Educației de a crește numărul de posturi vine într-un moment în care Guvernul pregătește măsuri de austeritate, anunțându-se reducerea și chiar înghețarea salariilor și angajărilor la stat. Ministerul Educației a fost printre puținele ministere care și-au făcut publice nemulțumirile față de proiectul Guvernului de reducere a deficitului bugetar.
Trimite articolul
Xmai bine dadeau 25% afara ca tot au cate 4 ore/zi