În Arhiepiscopia Aradului, 12 biserici sunt puse sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni: Arad – Faleza Sud; Beliu; Bochia; Bodrogu Nou; Nădlac; Păuliș; Poienari; Sâmbăteni; Șofronea; Târnăvița; Tisa Nouă și Ususău. Acestora se adaugă și hramul Paraclisului de la demisolul Catedralei Arhiepiscopale din Arad.
Sărbătorit pe 6 decembrie, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinți ai Bisericii, recunoscut drept „chip al blândeții”, mare făcător de minuni și grabnic ajutător.
Sfântul s-a născut în jurul anului 280, în Asia Mică, în localitatea Patara din provincia Mira Lichiei, într-o familie înstărită și evlavioasă. Din copilărie și tinerețe a simțit chemarea de a-și închina viața lui Dumnezeu și a fost atras de studiul Scripturii. După o călătorie la locurile sfinte, care i-a sporit evlavia și i-a îmbogățit cunoștințele, a fost hirotonit preot la doar 23 de ani. În timpul acelei călătorii, a liniștit de două ori furtuna de pe mare, cu rugăciunile sale. De aceea, este cunoscut și ca sfânt ocrotitor al celor care călătoresc pe mare și în general al călătorilor.
În pofida faptului că trăia sub regimul împăraților păgâni, a slujit cu râvnă, a propovăduit Evanghelia, i-a tămăduit pe bolnavi, i-a ajutat pe săraci și i-a apărat pe cei neajutorați.
În jurul vârstei de 30 de ani a fost ales episcop al cetății natale, Mira Lichiei. A fost la rândul său întemnițat și torturat, fiind eliberat în 313, în urma edictului dat de Sfântul Constantin cel Mare. În anul 325 a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, alături de prietenul său, Sfântul Ierarh Spiridon, unde au apărat dreapta credință în fața ereziei arianismului.
A adormit în Domnul în 342, iar moaștele sale se găsesc în prezent în orașul Bari din Italia. Mâna dreaptă a sfântului se află în Biserica Sfântul Gheorghe – Nou din București.
Citiți principiile noastre de moderare aici!