Ziua Mondială Împotriva Obezităţii aduce în atenţie, din nou, situaţia destul de dramatică înregistrată în judeţ privind obezitatea la copii. Şi în acest an, pe 21 mai, Direcţia de Sănătate Publică va marca această zi printr-o serie de manifestări.
Specialiştii arădeni au atras, ieri, atenţia asupra cifrelor îngrijorătoare rezultate în urma sondajului realizat în judeţ pe tema obezităţii şi a alimentaţiei copiilor. Unul din opt copii cu vârsta între 5-14 ani este obez. Unul din şase copii 5-14 ani este preobez. La fiecare 5 ani se dublează procentul de supraponderali şi obezi – născuţi după 1996. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile studiului DSP.
Mai mult decât atât, faptul că obezitatea este predestinată genetic este doar un mit, spulberat de faptul că „alimentul şi modul de hrănire apărut şi împământenit la noi după 1990 sunt factori de risc redutabili prin obezitate”, susţin reprezentanţii DSP. Cu alte cuvinte, copiii se îngraşă datorită alimentaţiei nepotrivite, nu din cauză că seamănă cu părinţii lor obezi.
Conform datelor din studiile realizate, rezultă că o medie de 53% dintre copii nu servesc zilnic micul dejun. Mai mult, procentul copiilor care iau micul dejun este în scădere de la vârsta de 11 ani la cea de 13 ani. Doar la sfârşit de săptămână, procentul copiilor care servesc micul dejun creşte faţă de zilele de şcoală. „Procentul de copii care răspund că nu servesc niciodată micul dejun este alarmant de mare şi variază între 20% (băieţi, 11 ani) şi 32% (fete, 15 ani)”, se precizează în documentaţie.
Asta, în timp ce media internaţională a copiilor care mănâncă dimineaţa este de 69% pentru 11 ani; 59%-13 ani; şi 55% – 15 ani, deci semnificativ mai mare. De altfel, România s-a poziţionat pe unul din ultimele locuri din cele 42 de ţări participante la studiu.
Fără fructe sau legume
Pe plan local, consumul zilnic de fructe scade semnificativ cu vârsta, de la 11 ani la 15 ani, atât pentru băieţi, cât şi pentru fete, iar băieţi consumă semnificativ mai puţine fructe decât fetele la vârsta de 15 ani. „Consumul de legume este semnificativ mai redus decât cel de fructe la toate categoriile de vârstă şi sex . În ciuda faptului că se remarcă o creştere în 2010 a consumului de legume faţă de 2005/2006, totuşi chiar în aceste condiţii, doar în jur de 1/3 dintre elevi consumă cel puţin o dată pe zi legume, excepţie făcând grupul de băieţi de 15 ani, unde consumul este şi mai redus”, subliniază specialiştii DSP Arad.
Manifestări
De Ziua Europeană Împotriva Obezităţii, din 21 mai, de la ora 11.00 în faţa Primăriei, cu ocazia Marşului Olimpic, DSP va avea instalat un cort unde se va face măsurarea tensiunii arteriale, greutăţii, glicemiei. Luni, se va face o prezentare a unui material despre alimentaţia sănătoasă şi exerciţiul fizic şi vor fi anunţate şcolile şi grădiniţele câştigătoare ale competiţiei de microproiecte desfăşurată în judeţul nostru, a anunţat dr. Călin Ardelean, conducătorul Compartimentului de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!