ARAD. Microbuzele şcolare cumpărate în cadrul unui program guvernamental al Ministerului Dezvoltării Regionale, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, continuă să ajungă în judeţul nostru. Vineri, 8 august, alte 12 microbuze care au rămas de repartizat în prima etapă a proiectului vor ajunge la Vladimirescu, în curtea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, iar de aici vor pleca către localităţile pentru care au fost achiziţionate, respectiv către Archiş, Bârzava, Beliu, Fântânele, Ghioroc, Grăniceri, Hălmăgel, Livada, Şepreuş, Tauţ, Vârfurile şi Vinga.
„În această primă etapă a programului derulat de Guvernul Ponta au fost repartizate judeţului nostru 14 microbuze, două fiind preluate deja de reprezentanţii primăriilor Săvârşin şi Dieci. Este un program benefic pentru elevii din judeţul nostru, pentru că îi va ajuta pe aceştia să ajungă la şcoli în condiţii foarte bune, mult mai rapid şi mai ales în siguranţă”, a spus prefectul Aradului, Cosmin Pribac.
În etapa a doua a programului guvernamental alte 9 microbuze vor ajunge în judeţul nostru, în localităţile Apateu, Conop, Gurahonţ, Hălmagiu, Hăşmaş, Păuliş, Şiria, Vărădia de Mureş şi Zimandu Nou. Teoretic, acestea vor fi achiziţionate în toamna acestui an.
Probleme cu personalul
Dacă, în teorie, totul sună bine, în practică este puţin altfel. Primarii comunelor care urmează să beneficieze de microbuze nu ştiu ce să facă pentru a le putea folosi. Şi asta pentru că nu sunt şoferi angajaţi în primării, iar legea nu le permite să facă alte angajări. De exemplu, Nicolae Valea, primarul din Archiş, spune că localitatea pe care o conduce mai are un microbuz, iar al doilea trebuia să completeze necesarul. Însă nu există şoferi pentru ambele maşini.
„Nu avem posibilitatea de a angaja un om în plus. Singura soluţie de moment este ca microbuzul nou să fie preluat de singurul şofer, iar cel vechi să îl păstrăm până rezolvăm cumva problema”, spune primarul. Şi Gabriel Faur, edilul din Bârzava, se vede în imposibilitatea de a angaja şofer. „Noi suntem comuna cea mai întinsă din judeţ şi transportăm undeva la 250 de copii. Până acum aveam două microbuze, dar şi aşa se făceau mai multe ture, că avem opt sate. La noi problema e organigrama, că e blocată, nu putem face angajări. Sperăm să găsim o soluţie până când începe şcoala”, a spus primarul.
Au găsit soluţii
În schimb, primarul din Fântânele, Emil Otlăcan, a găsit o soluţie. Microbuzul va fi condus de un angajat al Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă, şoferul având şi categoria necesară pentru transportul de persoane. La Şepreuş soluţia a venit chiar din primărie. Şoferul instituţiei s-a înscris la şcoala de şoferi şi până în septembrie ar putea obţine categoria necesară pentru transportul elevilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!