ARAD. În următorii doi ani, fața Aradului ar urma să se schimbe, cu condiția ca proiectele promise la nivel de municipiu să fie duse la bun sfârșit. Cele mai mari investiții se vor face, conform promisiunilor, în infrastructura de utilități și cea rutieră, dar și în modernizarea transportului în comun. Câteva zeci de milioane de lei ajung, potrivit celor promise, și în unitățile de învățământ, fie că vorbim de fonduri europene, fie că vorbim de fonduri locale, iar alte câteva zeci vor fi „înghițite” de unitățile medicale. Nu în ultimul rând, sportul și partea de recreere atrag și ele sume de bani, cele mai mari investiții fiind, așa cum se știe deja, zona Mărului și parcul din zona 300 Micălaca.
Cum ar trebui să arate Aradul la finele tuturor acestor proiecte? Cu siguranță altfel decât în prezent. Aradul ar trebui să devină un oraș cu infrastructură modernă atât pentru apă și canalizare, cât și pentru termoficare, cu un transport în comun „verde”, dar și cu un bulevard complet „remodelat”. În total, municipiul ar urma să „înghită” 1,210 miliarde lei din fonduri europene, dar și de la bugetul național și cel local. Comparativ, Timișoara investește în următorii ani 1,85 miliarde lei pentru dezvoltarea orașului, iar Oradea 1,412 miliarde lei, conform datelor colectate și publicate de recorder.ro, într-o anchetă privind proiectele de investiții aflate în derulare în România.
Peste 190 de milioane de lei sunt cuprinși în proiectele de infrastructură a rețelelor de apă și canalizare din municipiu. Proiecte sunt: *utilități zona de locuințe Micălaca Est III – fonduri locale – 596 mii lei cu termen de finalizare la finele acestui an; *extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Arad (fazare) – beneficiar Compania de Apă Arad cu finanțare europeană – 177.638.538 lei, termen – 31 decembrie 2022; *asigurarea de utilități (apă, canal) și drumuri în Zona Industrială Nord Municipiul Arad – extindere – din fonduri locale – 9.019.000 lei, termen de finalizare – 31 decembrie 2022; *reabilitarea sistemului de canalizare pluvială Micălaca 300 SP5 – fonduri locale – valoarea totală a proiectului: 4.132.000 lei, termen de finalizare – 31 decembrie 2022; *amenajare toalete publice în municipiul Arad (5 locații) – fonduri locale – 1.726.000 lei, termen de finalizare 31 decembrie 2022.
Centură, străzi și malul Mureșului
În ceea ce privește infrastructura rutieră, proiectele municipiului cuprind atât variante ocolitoare – centura Arad-Est, cât și reabilitarea de străzi, dar și „punerea în valoare a malului Mureșului”. În total, vorbim de peste 276 de milioane lei, în mare parte fonduri europene. Proiectele asumate de municipalitate pe următorii doi ani sunt: *varianta ocolitoare a Municipiului Arad-Est – beneficiar Consiliul Județean Arad – proiect cu finanțare europeană și o valoare de 235.452.999 lei, cu termen pe finalizare 31 decembrie 2022; *reabilitare străzi în municipiul Arad – etapa a II-a – fonduri locale – 33.776.000 lei – termen finalizare 31 decembrie 2022; *reabilitare rampe și scări de acces pe digul Mureșului în municipiul Arad – fonduri locale – 655.000 lei – termen: 31 decembrie 2022; *amenajarea și punerea în valoare a malurilor Mureșului pe tronsonul cuprins între Parcul Europa și Podul Decebal – fonduri europene – 1.088.000 lei; termen finalizare – 31 decembrie 2024. Un alt proiect pe termen mai lung, cu dată de finalizare 31 decembrie 2025, presupune remodelarea Bulevardului Revoluției. Administrația locală estimează că valoarea totală a proiectului va fi de 5,83 milioane lei și finanțarea se va asigura din fonduri europene.
Transportul ar trece pe „verde”
În ceea ce privește transportul în comun, aici cele mai mari ambiții lansate de municipalitate vizează o trecere la transportul „verde”, cu tramvaie eficiente energetic, sisteme de e-ticketing și autobuze electrice. Așadar, „Modernizare Sistem de Transport Public cu Tramvaiul în Municipiul Arad – Traseu strada Pădurii între strada Abatorului și strada Condurașilor. Modernizarea a 20 tramvaie; Achiziționarea unui număr de 8 tramvaie noi, eficiente energetic, de capacitate medie; Achiziționare sistem electronic de taxare (e-ticketing)” este proiectul care ar trebui să fie finalizat în acest an cu o valoare totală de 117,66 milioane lei din fonduri europene. Până la finele anului viitor, alt proiect prin care se va achiziționa „material rulant electric, 4 tramvaie cu dublă articulație de capacitate mare și 6 tramvaie vagon de capacitate medie” va trebui finalizat, având o valoare de 87,46 milioane lei. Amenajarea stațiilor de autobuz se va face cu finanțare de la bugetul local – 4,45 milioane lei, iar termenul de finalizare este stabilit pentru finele lui 2022. Ultimul și cel mai mare proiect pe transport vizează „amenajare traseu de transport public de călători cu autobuzul, care să asigure legătura pe arterele urbane între zona UTA și str. Ștefan cel Mare. Achiziția de autobuze electrice, construirea stațiilor de alimentare a autobuzelor electrice, reconfigurarea traseului autobuzelor din municipiul Arad, extinderea pistelor de biciclete”. Toate lucrările ar trebui finalizate până cel târziu pe 30 septembrie 2023, iar valoarea totală a proiectului trece de 227 de milioane lei, sursa fiind fondurile europene.
Reabilitări în școli și grădinițe
La capitolul investiții în școli și grădinițe, vorbim de reabilitări termice, reabilitări de clădiri, dar și de construcția unui nou cămin studențesc. Așadar, reabilitarea termică a Grădiniței Curcubeul Copiilor este finanțată din fonduri europene și are o valoare de 1,89 milioane lei, iar reabilitarea termică a Grădiniței Prieteniei este de asemenea cu finanțare europeană și o valoare de 1,49 milioane lei . Lucrările la căminul studențesc UAV au finanțare națională, proiectul având o valoare de 12,15 milioane lei. Tot cu finanțare națională sunt reabilitate și colegiile Economic și Elena Ghiba Birta, cele două proiecte având o valoare cumulată de peste 30 milioane lei.
Vorbind pe mai departe de reabilitări, dar de această dată a clădirilor şi zonelor dintre blocuri, Aradul are doar două proiecte, ambele cu termen de finalizare în acest an: *Reabilitare clădire Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad – Etapa I – restaurare și reabilitare exterioară – 14.099.000 lei (fonduri europene) şi *Regenerarea urbană a spațiilor din zona blocurilor de locuințe din cartierele Alfa, Faleza Mureș, Confecții, Micălaca, Vlaicu și Centru, inclusiv zona protejată din municipiul Arad – 132 mii lei (fonduri locale).
Investiții în spitale
La capitolul proiecte de investiții în unitățile medicale, Aradul are un proiect pe fonduri europene, în valoare de 6,7 milioane lei, pentru extinderea Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, etapa a II-a. Proiectul urmărește extinderea Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad prin construirea unui corp de clădire anexă în continuarea clădirii existente a spitalului, fiind legat structural și funcțional de acesta. Din fonduri locale, 2,8 milioane lei, se finanțează reabilitarea fațadei clădirii ORL, Oftalmologie, Oncologie, Dermatologie. Un proiect transfrontalier vorbește despre prevenirea și monitorizarea bolilor infecțioase în Arad, Mako și Hódmezővásárhely – STOP GERMS. Intenția este de a se construi o clădire nouă pe un teren aparținând Spitalului Clinic Județean, cu saloane în regim hotelier pentru pacienții internați și saloane pentru pacienții de zi, un compartiment HIV/SIDA și un ambulator pentru bolile infecțioase. Acest proiect are finanțare europeană – 8,6 milioane euro și ar trebui să fie finalizat până în aprilie 2022.
Din fonduri naționale este finanțată și amenajare Secție de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, municipiul Arad, str. Vicențiu Babeș, nr. 11-13 – valoarea totală fiind 12,45 milioane lei.
Proiecte de centre sociale
Proiectele Aradului în ceea ce privește centrele sociale vizează două case de tip familial și reabilitarea unui centre de zi și recuperare pentru copiii cu dizabilități mentale – 4,6 milioane lei, dar și un centru multifuncțional pentru persoanele din zonele urbane marginalizate – sursa finanțării fiind asigurată prin fonduri europene, iar valoarea proiectului fiind de 6.889.851 lei. Tot un centru multifuncțional se va construi și pentru persoanele din zona urbană Tarafului – 5,21 milioane lei din fonduri europene.
Revitalizare pe sport și recreere
Atunci când vine vorba de investițiile în sport și recreere, Aradul are patru proiecte în derulare. Cel mai mare privește zona Mărului și are în plan amenajarea unei zone de agrement. Un proiect de 22,8 milioane lei cu finanțare europeană. Un alt proiect european de 10,3 milioane lei presupune „reconversia funcţională și revitalizarea terenului din zona Micălaca 300 și transformarea lui în zonă de agrement și petrecere a timpului liber”. Pe lângă acest două proiecte, administrația finanțează din fondurile locale proiectul de „reabilitare și amenajare terenuri de sport – Colegiul Național Moise Nicoară Arad” – 4,11 milioane lei, dar și proiectul de „amenajare pardoseli de cauciuc la locurile de joacă din municipiul Arad” – 10 milioane lei.
Infrastructura termică, în construcții
Una dintre cele mai importante capitole de investiții vizează proiectele pentru infrastructura termică. Investițiile sunt derulate atât prin accesarea de fonduri europene, cât și prin finanțări naționale: *Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Municipiul Arad (cererea nr. 1) – 12 milioane lei; *Reabilitarea rețelei de transport și distribuție a energiei termice și transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou – 33,32 milioane lei; *Reabilitare termică a blocurilor de locuințe din municipiul Arad – 12,17 milioane lei; *Înlocuire cazane pe gaz la SC CET Hidrocarburi SA Arad – 34,12 milioane lei; *Modernizare rețele termice aferente punctelor termice PT 5 Grădiște, PT 2 Lac, PT 4 Macul Roșu, PT Pasaj, PT 6V, PT Ocsko Terezia – PT 2 LAC – 16,14 milioane lei; *Modernizare rețele termice aferente punctelor termice PT 5 Grădiște, PT 2 Lac, PT 4 Macul Roșu, PT Pasaj, PT 6V, PT Ocsko Terezia – PT 6V – 11,6 milioane lei; *Modernizare rețele termice aferente punctelor termice PT 5 Grădiște, PT 2 Lac, PT 4 Macul Roșu, PT Pasaj, PT 6V, PT Ocsko Terezia – PT Ocsko Terezia – 11 milioane lei; Modernizare rețele termice aferente punctelor termice PT 5 Grădiște, PT 2 Lac, PT 4 Macul Roșu, PT Pasaj, PT 6V, PT Ocsko Terezia – PT Macul Roșu – 10 milioane lei; Modernizare rețele termice aferente punctelor termice PT 5 Grădiște, PT 2 Lac, PT 4 Macul Roșu, PT Pasaj, PT 6V, PT Ocsko Terezia – PT Pasaj – 7,75 milioane lei.
Trimite articolul
XSi cine ar urma sa faca toate aceste minunatii de investitii ? Primaria condusa de Bibart si Lazar Faur ? Bruhahahaha. Nu ma pot opri din ras. Nu sunt sigur daca sunt in stare sa-si faca singuri curat in casa.
Reabilitati linia de tramvai Arad-Ghioroc nu fantasmagorii e proiect nepoluant sigur sunt bani europeni pt asa ceva.
De asemenea linia de cale ferată Arad-Oradea alt proiect,, Green” din cate am înțeles 15% din fondurile PNRR merg catre Cluj asta da imparteala, Oros și-a dat demisia ca irigatiile din agricultura nu au primit nici un leu nu au fost in stare sa faca un proiect de folosire a apelor cu chibzuinta cum ar fi colectare apa de ploaie si paraie pt irigat.
Arad-ul nu am auzit sa fie inclus in PNRR cu proiecte mari cu impact major cum ar fi Cetatea, sau centura de Sud-Est era simplu de alcatuit acel PNRR adunai santierele neterminate si studiile de fezabilitate gata realizate le sortai si dadeai drumul la lucrari cum ar fi Campusul Scolar neterminat din Nadlac sau hotelul spotului din Arad, intubarea Mureșelului etc.
Dar vor primi finantare tot pe criterii politice si de interese ca in viitorul PNDL 3.
-
Aradeanule, am asistat deunăzi, pi la 19, la Ghioroc, inde, un tramvai venit din Arad a făcut cruce cu cel venit dela Covăsânț. În tramvaiul lung, și care urma să pornească spre “muncipiu”, a urcat o singură persoană, moartă dă beată. Hai noroc!
Acum sa vedeti sifonare de fonduri prin firmele de casa…nimic nu se executa fara un interes personal!
Stimate domnule Bibart! Sterge de urgenta toate investitiile in infrastructura termica de la ultimul alineat (cu porcariile voastre de puncet termice) si trece toti banii la reabilitarea termica a blocurilor si cladirilor vechi cat si la ajutorarea refacerii cladirilor istorice (cofinantare cu proprietarii) din municipiu! Dar urgent sterge toti banii de la punctele termice ca sunt doar bani aruncati! Si in Vlaicu unde s-a modernizat pe vremea lui Gita sistemul de termoficare si s-au facut mini puncte termice la fiecare bloc toti , sau aproape toti sunt debransati! Ia stimate Bibart productia de energie termica pe fiecare punct termic din 2000 incoace si ai sa vezi ca productia de gigacalorie facturata-livrata a scazut de aproape 10 ori in fiecare punct termic! Nu mai arunca banii degeaba Bibi! Renuntati la SUBVENTII LA ENERGIA TERMICA si la investitii in retele ca sunt bani aruncati absolut degeaba! Treci odata la treaba Bibi si baga bani seriosi in reabilitarea termica a blocurilor, renuntand la subventii si tercand toti banii la reabilitari! Ca in Arad aproape ca nu se vad deloc ca se fac reabilitari termice la blocuri!! Nu va este rusine domn primar si consilierilor municipali ca dormiti in papuci si nu se fac reabilitari termice in Arad???????
-
Măi comunistule,abține-te să mai dai indicații autorităților locale.
Siiiiiigur. Se va întâmpla cu siguranță hahahahaha
Bancul zilei ?
Cum aruncă cu cifrele parcă ar fi la Super Bingo. Să-mi indice și mie punctual proiectele astea de 1,2 miliarde, cu suma asta nu ,,cosmetizezi” ci pentru un oraș de nivelul Aradului îl transformi din temelii.
Cu asta s-ar demontat și bancul cu Oradea campioană absolută la proiecte, Timișoara îi dă fum cu aproape jumate de miliard, și Bucureștiul e cu 1,5 miliarde peste. Oricum sunt sceptic că incompetenții din Arad au atras suma respectivă.
Dooooamne!!! S-o vedem și pe asta.
Că de sunat, sună foarte bine, dar am mai văzut și auzit de astfel de proiecte, însă noi tot în sec. XX suntem.
Vai, dar cum!?
Păi nu au fost toate astea deja ,,cosmetizate”?
Adică, infrastructura, pasaje peste tot, termoficare, apă-canal, parcări subterane, spitale, școli, grădinițe etc.
Eu am auzit de ,,cosmetizarea” fiecăreia în parte. Și nu pot să cred că am fost mințit.
😉
Bravo felicitări În tot deauna am știut că pot avea în credere în pnl
STIMĂ!!!!! și respect
Și să vă dea dumnezeu sănătate să faceți în continuare lucruri bune și minunate pentru noi.
Doamne fereste-ne……..
Orasul asta se modernizeaza remodeleaza resapeaza refreseaza de 20 de ani incoace minim, cu milioane si milioane si zeci de milioane de euro, acum cu sute de milioane de euro, si NU SE VEDE NIMIC!!!!
Din contra, orasul e tot mai decrepit, prafos, ruinat, deselat, amputat, descentrat.
Hai la mai mare. in cincinalul urmator nu va lasati, schimbati-i din nou fata de data asta cu 1 miliard de euro
Bani evaporati in gaura neagra……
macar de ar scoate pavajul /denivelat total/ din fata primariei si sa-l inlocuiasca cu asfalt asa cum au facut langa teatru pe ambele părti .
Bibi mai bine deschideți o firma de piese auto că la ce starzi avem în satul asta schimbam bucse și pivoții ca pe șosete ….și tu faci exact ca șogoru tau starzile cu gropi de speli și le maturi și hopa sa uitat de gropi …daca ar afla Austrieci cu cine compari satul asta ți-ar face statuie pe 6 vânători
B A S M E ! P O V E S T I !
In timp ce Oradea isi face companie aeriana cu numai trei milioane de euro !
. Un alt proiect pe termen mai lung, cu dată de finalizare 31 decembrie 2025, presupune remodelarea Bulevardului Revoluției.
de ce ma trec fiorii cind citesc asta?ce pana mea sa remodelezi la el?vrei centru liber?ati cheltuit o gramada de bani pe tot felul de studii la ce?,cumpara naibi galeria si muta tot acolo,primarie anaf,finante,politie etc,se deblocheaza aradul sint sute de locuri de parcare, spatiu cacalau,sau nu va place?vreti doar in buricu tirgului?
Bancul Anului !!!! Dupa realizarile de ,anvergura,, din oras, nu pot sa ma abtin sa nu ma prapadesc de ras care se va transforma in plans cand se vor sifona multe milioane de euro fara sa vezi o schimbare. Oameni buni, chiar ce drac luati ? Cum sa ,,cozmetizezi,, comuna asta cu 1,5 miliarde ??????????? Il faci nou din atatia bani…. Parca tot a-ti igienizat in ultimii ani dar ceva nu a-ti facut bine ca tot mai degradat este oraselul asta…
Mureselul din spatele. spitalul judetean plin de apa cu care sa curata cei cu covid si diferite boli la.spital cu miros de.suportat si sobolani pe.care i vezi ziua in amiaza mare la 100 m de spital . Acoperirea lui oare cand v a fi obprioritate ca nu ia nimeni atitudine si nu l vede nimeni