Chiar dacă grupul PSD-ALDE a votat împotrivă iar consilierul independent Marin Lupaş s-a abţinut de la vot, proiectul privind studiul de fezabilitate „Gazon şi instalaţie de irigat spaţii verzi în Municipiul Arad” a fost aprobat în şedinţa de marţi a Consiliului Local Municipal.
„Oportunitate evidentă”
„Asigurarea, întreţinerea şi dezvoltarea unor spaţii verzi în municipiul nostru este o preocupare continuă, motiv pentru care în ultimii ani s-au realizat instalaţii de irigat a parcurilor, scuarurilor, concomitent cu montajul de gazon, în special sub formă de rulouri. În prima etapă s-a intervenit în special în zonele verzi existente, motiv pentru care în această etapă se doreşte extinderea zonelor cu gazon şi instalaţii de irigat.
Oportunitatea realizării acestei investiţii este evidentă, deoarece prezintă multiple avantaje. Sistemul de irigaţie prin aspersiune şi irigare, realizează o distribuţie uniforma a apei pe suprafaţa irigată. De asemenea, se realizează o economie prin reducerea numărului de angajaţi, a consumului de apă şi de energie prin reglarea timpilor necesari de funcţionare a instalaţiei irigat, în funcţie de necesar. Totodată, un sistem de irigare a spaţiilor verzi, contribuie la diminuarea prafului din atmosferă” – se arată în expunerea de motive care a însoţit proiectul de hotărâre.
Date tehnice
Valoarea totală a investiţiei „Gazon şi instalaţie de irigat spaţii verzi în Municipiul Arad” se ridică la 5.740.341 de lei (inclusiv TVA). Adică peste 1,2 milioane de euro. Totul pentru „gazonarea” şi irigarea a 53.776 mp. Sistemele de irigaţie automate propuse au, ca sursă de apă, apa provenită din pânza freatică, de unde va fi extrasă cu ajutorul puţurilor forate, prin pompare. Sunt 14 astfel de zone care vor fi deservite de către aceste tipuri de instalaţii, cu un număr total de 17 puţuri forate.
Investiţia Primăriei ar urma să se realizeze în trei ani, finanţarea fiind asigurată din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase conform listelor de investiţii aprobate în condiţiile legii (exclus credit, după cum a subliniat Elena Portaru, director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei).
Zone vizate
Care sunt zonele vizate de investiţie? Iată-le: zona Verde – Palatul Cultural (1.067 mp), spaţiul verde din faţa Liceului Moise Nicoară (774 mp), spaţiu verde Grădişte – partea dreapta la coborâre de pe pasaj, în faţa blocurilor (1.120 mp), Malul Mureşului – între pasarelă şi pod Decebal – spre oraş (5.340 mp), Zona 300 – Micălaca buclă tramvai (1.594 mp), B-dul N. Titulescu – spaţiul verde între trotuar şi carosabil (2.266 mp), Zona Fântâna UTA – Calea A.Vlaicu intersecţie cu Calea Victoriei (510 mp), Zona Biserica Sârbească Gai + buclă de tramvai (16.544 mp), Calea A.Vlaicu – Indagrara (1.525 mp), Bujac – strada Independenţei până la strada Trotuşului (8.400 mp), Cartier Alfa – strada Luceafărul – zona Bisericii + spaţiul de joacă (4.680 mp), Aradul Nou – zona Gării – spaţiu verde blocuri (1.282 mp), Strada Infanteriei (Eugen Popa) până la ştrand, în sensul spre oraş (7.470 mp), Zona verde – loc de joacă, strada Saturn cu strada Făt Frumos (1.204 mp).
Citiți principiile noastre de moderare aici!