ARAD. Guvernul a ajuns la fundul sacului şi i-a anunţat pe primari să îngheţe lucrările demarate în cadrul unor proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. „Nu mai sunt bani”, este mesajul primit de primarii din toată ţara, inclusiv de cei din judeţul Arad. Peste 120 de proiecte finanţate prin acest program în judeţul nostru sunt, acum, în aer.
În documentul semnat de ministrul Dezvoltării Attila Cseke şi care a fost trimis primăriilor care implementează proiecte finanţate prin PNDL se spune: „… vă comunică faptul că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a epuizat creditele bugetare alocate Programului Naţional de Dezvoltare Locală pentru anul în curs”. Primarii sunt sfătuiţi să plătească lucrările din fondurile proprii ale primăriilor sau să „îngheţe” proiectele. „Vă aducem la cunoştinţă faptul că, potrivit legii, aveţi posibilitatea să decontaţi bunurile achiziţionate, serviciile prestate, lucrările executate din surse proprii sau din alte surse legal constituite, sau să sistaţi lucrările, în vederea evitării înregistrării de arierate, urmând ca, în situaţia suplimentării creditelor bugetare aferente Programului, în bugetul MDLPA, în cursul anului curent, să vă notificăm cu privire la reluarea transferurilor. Totodată, facem precizarea că, pe toată durata de valabilitate a contractelor de finanţare, aveţi posibilitatea de a solicita MDLPA recuperarea sumelor aferente contribuţiei de la bugetul de stat decontate din surse proprii sau alte surse legal constituite”, se mai arată în scrisoarea pe care ministerul a trimis-o primăriilor.
La nivelul judeţului Arad, în cadrul PNDL, au fost declarate câştigătoare şi au primit finanţare 121 de proiecte, în valoare totală de aproximativ 645 de milioane de lei. Printre cele mai importante dintre ele, de anvergură din punct de vedere al valorii, sunt modernizarea drumurilor Bârsa-Sebiş-Moneasa, Nădab-Seleuş, Sânmartin-Olari-Caporal Alexa, dar şi construirea spitalului nou de psihiatrie de la Căpâlnaş şi realizarea secţiei de Oncologie pe strada Vicenţiu Babeş. La nivelul municipiului, în cadrul aceluiaşi program, printre cele mai importante proiecte care au primit finanţare se numără reabilitarea Colegiilor Economic şi Ghiba Birta, dar şi a altor şcoli.
În plus, fiecare proiect implementat la nivelul oraşelor şi comunelor din judeţ este important pentru comunitate. Că vorbim despre asfaltări, reţele de apă şi canalizare ori reabilitări ale şcolilor, toate au o importanţă uriaşă pentru localităţi. Pentru moment, toate aceste proiecte au rămas fără bani. Cel puţin, pentru anul 2021.
La rectificare
Interpelat pe marginea acestei situaţii, ministrul Attila Cseke speră ca, la rectificarea bugetară, PNDL să primească fonduri în valoare de aproximativ patru miliarde de lei. „Facturile depuse până în 15-17 iunie, care îndeplinesc condițiile, vor putea fi plătite. Plăți vom efectua până la 20 iulie. Va exista deci maximum o lună de zile în care ministerul nu va face plăți. Dar la rectificarea din august vor fi alocate surse importante pentru PNDL. Autoritățile locale pot face plățile din buget, cu decontare ulterioară. Se pot continua lucrările și din august se reia plata facturilor”, a declarat ministrul pentru economedia.ro. Totuşi, trebuie precizat faptul că estimările lui Cseke s-ar putea să să se regăsească, neapărat, şi în rectificarea de buget.
Cine poate susține PNDL din buzunarul propriu?
După cum am precizat deja, ministrul Dezvoltării i-a sfătuit pe primari să plătească lucrările executate prin PNDL din surse proprii, urmând ca banii să fie recuperaţi de primării de la Ministerul Dezvoltării. Din păcate, la nivelul judeţului Arad, puţine sunt unităţile administrativ-teritoriale care îşi pot permite acest lucru. În afară de Primăria Arad, Consiliul Judeţean Arad şi câteva oraşe care au fonduri importante la dispoziţie, alte primării nu prea au cum să plătească facturile pentru lucrări, aşteptând să primească, la un moment dat, banii înapoi de la Guvern.
Trimite articolul
XAsa va fi si cu sumedenia de autostrazi la care incep lucrarile, studiile, proiectele. Vor ramane in stand-by pana vor fi bani. Dar sunt prezentate de o parte a presei ca mari realizari (de parca luna viitoare s-ar deschide).
Nu cred,guvernul citu sa nu ajute administratia portocalie!De vina ii dragnea
EXACT AICI ARE DREPTATE BOC. LOCALITATILE CARE NU SE POT SUSTINE SINGURE SA FIE COMASATE IN MUNICIPALITATI CREATE IN JURUL ORASELOR SI COMUNELOR MARI.
DAU EXEMPLU: municipalitatea PANCOTA cu localitatile : Seleus, Pancota, Maderat, Siria, Galsa, Masca.O singura primarie un sigur consiliu municipal. Si multe problee s-ar coordona mai usor. Finante, Farmacii, Medicina de Familie, Registru agricol, Transoprt in comun intre localitati, scoli.
Vreți bani adevărați? Accesați fonduri europene nerambursabile! Da să știți, pe aia nu-i puteți fura! Dacă va prinde îi bai! Da putorile de primari și administratori, gen bibarț, cionca, de ce să se complice, doar nu îs proști ca Bolojan sau Boc, dacă nu le pică nimic…..