La sfârșitul săptămânii trecute, Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Arad a prezentat, în fața prefectului Toth Csaba, raportul de evaluare a activității din anul 2023 și a adoptat un plan de activități pentru anul anul în curs.
Astfel, în cursul anului trecut au avut loc 19 ședințe CJSU, ca urmare a acestora fiind emise 15 hotărâri și 21 de ordine de prefect (3 ordine pentru reorganizarea grupurilor de suport tehnic, 4 pentru modificarea componenței CJSU și 14 pentru nominalizarea comisiilor pentru certificarea pagubelor rezultate în urma situațiilor de urgență produse de inundații).
În ceea ce privește situațiile de urgență de amploare în anul 2023, inundațiile au creat probleme deosebite într-un număr de 5 localități din 4 unități teritorial administrative, fiind avariate: 124 de gospodării; 33 de poduri; 95 de podețe și traversări pietonale; 10,8 km de drum județean; 25,2 km de drum comunal; 7,62 km de străzi; 9,5 km de rețele de alimentare cu apă și canalizare.
Mesaje de alertă
Centrul Operaţional al ISUJ Arad, prin compartimentul Monitorizare Situaţii de Urgenţă şi Dispecerat a recepţionat şi transmis către comitetele locale pentru situații de urgență un număr de 371 de mesaje codificate (tip SMS) dintre care: 251 pentru avertizare cod galben, 108 cod portocaliu, 12 coduri roșii. Ziua cu cele mai multe coduri transmise în 24 ore a fost 12.07.2023 (12 coduri meteo, din care 9 galbene și 3 coduri portocalii). Au mai fost transmise un număr de 5 informări meteo. Prin sistemul RO-Alert au fost transmise un număr de 27 de mesaje de avertizare către populație, din care 7 mesaje de avertizare privind manifestarea fenomenelor meteo periculoase COD ROȘU.
Capacitatea de răspuns trebuie îmbunătățită continuu
La finalul bilanțului, prefectul Toth Csaba a declarat: „Consider că am avut o activitate pozitivă și am răspuns prompt tuturor provocărilor, cum au fost continuarea crizei refugiaților din Ucraina sau inundațiile grave ce au afectat comuna Brazii. De asemenea, se cuvine să mulțumesc și reprezentanților comitetelor locale pentru situații de urgență, cei care de multe ori sunt primii care intervin în caz de pericol. Existența acestora demonstrează solidaritatea extraordinară a oamenilor din comunitățile mici, dar și opțiunea corectă a administrațiilor locale de a susține financiar și logistic capacitățile de intervenție în caz de urgență, precum și toate activitățile preventive care se desfășoară în colaborare cu Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență. Capacitățile de răspuns la situații de urgență trebuie să se îmbunătățească permanent și din această perspectivă, ca Prefect al Județului Arad, voi acorda tot sprijinul legal pe care îl pot oferi oricăror inițiative demarate în acest sens.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!