ARAD. La începutul lunii martie, Ministerul Sănătății a decis să transparentizeze cifrele pandemiei de Covid-19, dar și situația pe fiecare centru de vaccinare. Situația este actualizată zilnic și poate fi consultată folosind linkul https://data.gov.ro/dataset/transparenta-covid.
127 de decese
Nu mai puțin de 127 de persoane au decedat în unitățile sanitare arădene, ca urmare a infectării cu virusul SARS-CoV-2 în luna aprilie, mai multe cu 35 față de luna precedentă, când s-au înregistrat 92 de decese. Cele mai multe decese –câte 10 la număr – au fost raportate în zilele de 9, respectiv 14 aprilie. Doar o singură zi din luna aprilie a trecut fără să se fi înregistrat niciun deces, spre deosebire de luna martie când am avut 3 zile fără victime ale Covid-19. În județele învecinate, evoluția a fost oarecum similară, cu o singură excepție. Județul Timiș a înregistrat 167 de decese ale unor pacienți Covid (o scădere față de luna precedentă cu aproape 33 de decese), în timp ce județul Bihor consemnează 208 morți, aproape dublu față de luna precedentă. În județul Hunedoara și-au pierdut viața 110 persoane infectate cu virsului SARS-CoV-2, iar cel mai mic număr se înregistrează în județul Alba, care a raportat 98 de decese. De menționat, însă, că raportat la numărul populației situația nu este deloc în avantajul nostru, întrucât în Timiș și Bihor populația este aproape dublă față de Arad. De la începutul pandemiei și până în prezent, la Arad au decedat 889 de persoane.
Cât privește numărul internărilor, acesta a mai scăzut în a doua jumătate a lunii aprilie. Dacă în primele zile ale lunii, numărul internărilor a oscilat între 250 și 270 de pacienți, de la mijlocul lunii aprilie situația a început să se îmbunătățească. Pentru prima dată de la începutul valului trei al pandemiei, numărul internaților la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a coborât sub 200, pe data de 23 aprilie. În ultima zi a lunii, mai erau internate pe secțiile Covid 114 persoane.
Relaxare pe ATI
Luna aprilie a început cu secții ATI pline, cu un vârf înregistrat pe data de 6 aprilie când numărul bolnavilor cu forme grave aflați la terapie intensivă a ajuns la 36. După cum relatam și la momentul dat, au fost zile în care pacienții așteptau la Unitatea de Primiri Urgențe, ore în șir, eliberarea unui pat la ATI. De la jumătatea lunii, numărul bolnavilor cu forme grave a început să scadă treptat, astfel că în data de 30 aprilie, pe secțiile ATI Covid mai erau internate doar 17 persoane.
Externați vindecați
374 de persoane au fost externate vindecate, după ce au primit îngrijiri medicale în Spitalul Clinic Județean de Urgență, aici intrând atât pacienții cu forme ușoare și medii, cât și cei internați cu forme grave. De la Spitalul Orășenesc din Ineu, au fost externați vindecați 62 de pacienți.
Testări
În perioada 1-30aprilie, la nivelul județului Arad au fost efectuate un număr de 16.676 (o scădere cu aproximativ 2000 față de luna precedentă) de teste RT-PCR, în laboratoarele autorizate. Numărul testelor rapide aproape s-a dublat față de luna precedentă, raportându-se 7.089 de astfel de teste, față de doar 4.000 în luna martie. În medie, la nivelul județului Arad se efectuează în jur de 700 de teste pe zi, cu o scădere în weekend. Cu aceste cifre, Aradul se situează în primele 8 județe în statistica de la nivel național.
Prin comparație, în aceeași perioadă, județul Hunedoara a testat în jur de 11.000 de persoane, județul Bihor a testat 15.989 persoane, iar Alba 15.675, în timp ce județul Sibiu a efectuat 15.142 testări. Timișul conduce în continuare cu peste 33.810 de teste (în scădere cu aproape 7.000 de teste față de luna precedentă). Sunt, în continuare județe în care în nu se testează, cum ar fi, de exemplu, Covasna – care a efectuat în jur de 5000 de teste în luna aprilie.
Final de lună
Potrivit raportării primite de la Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, în 30 aprilie existau 622 de cazuri active, la nivelul județului, dintre care cele mai multe în municipiul Arad – 453, iar alte 119 de persoane se aflau internate în spital. De asemenea, 503 de persoane se aflau în izolare la domiciliu.
Trimite articolul
XOricum o întoarceți situația este foarte gravă, cred că trebuie anchete serioase, puține țări au atâția morți proporțional cu numărul de locuitori! Cred că avem cea mai mică rată de supraviețuire la ATI. Da, știu, mereu morții sunt de vină.
Cind vor înțelege mulți ca virusul nu este o gluma ,atunci vor scădea îmbolnăvirile .Daca ,mergi la magazine alimentate (ex Marin piata mare ,acolo te întîmpinată vinzatoarele fără masca corect pusă ,doar legată pe o ureche .sau la Peny in Micalaca doi portari care mai vor să-ți ia si temperatura la fel de echipați .Este dea dreptul revoltător .uni își bat joc de oameni corecți
-
De oameni si-au batut joc cei care le-au impus sa poarte carpele astea inutile si alte restrictii idioate… vezi cum au trait unii tot timpul si dupa mai mult de 1 an au mortalitate mai mica decat noi sau multe alte tari care au fost copiate de Romania cu diverse restrictii https://www.youtube.com/watch?v=-wQnR_JHjUU sunt interesante si comentariile.
-
La ultimele tari din tabel masca nu a fost niciodata obligatorie https://www.statista.com/statistics/1111779/coronavirus-death-rate-europe-by-country/ poarta tu 3 una peste alta daca asta e solutia lasa-i pe altii sa respire
Coco te rog împușcăte🤨fă un bine societății( minus un covidopat)