Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, 13.400 de persoane se află în evidenţele medicilor ca fiind suferinde de obezitate. Adică 3,11% din populaţia judeţului nostru. E un procent mic dacă îl comparăm cu ponderea obezităţii la nivel naţional: 9,4%. Dar e posibil să nu fie procentul real, căci vorbim doar de obezii diagnosticaţi de medic. Cu siguranţă, pe lângă aceştia, există multe alte persoane supraponderale care, dacă nu au avut probleme majore de sănătate, au evitat să meargă la medic, deci nu au fost înregistrate într-o baza de date.
„La nivelul judeţului Arad, din evidenţele medicilor de familie, în anul 2016 s-au înregistrat un număr de 797 cazuri noi de obezitate, în evidență fiind un număr de 13.383 persoane. În trimestrul I al anului 2017 au fost înregistrate un număr de 56 cazuri noi cu obezitate, prevalența a fost de 13.402 cazuri” – precizează Constantin Cătană, director al DSP Arad.
Managementul greutății
Pentru a evita obezitatea, specialiştii recomandă un stil de viață (mai) sănătos și reducerea consumului de cantități excesive de alimente și băuturi cu conținut caloric bogat. Odată pus diagnosticul, se impune tratamentul obezității pentru a ajuta la prevenirea multor altor boli asupra cărora aceasta are impact (diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancer, uneori chiar și probleme psihologice).
Campanie DSP
Direcţia de Sănătate Publică a județului Arad celebrează Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) şi organizează în perioada 20 mai – 30 mai 2017 campania de informare şi educare dedicată acestei zile. În acest an, sloganul campaniei este „Împreună Împotriva Obezității”, iar tema – „Să acționăm pentru un viitor mai sănătos”.
„Prin activităţile derulate în unitățile de învățământ dorim să conştientizăm populaţia tânără privind riscurile obezităţii şi responsabilitatea pe care o au tinerii înşişi în menţinerea sănătăţii” – conchide directorul DSP Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!