ARAD. Mii de arădeni confirmați cu Covid-19 sau contacți ai acestora, care au primit decizii de carantinare, nu au intrat încă în posesia concediilor medicale. Volumul foarte mare de muncă înregistrat la Direcția de Sănătate Publică Arad, ca urmare a numărului tot mai mare de cazuri de Covid-19, au dus la întârzieri în emiterea deciziilor, decizii în baza cărora se generează concediile medicale. Termenul legal pentru emiterea concediului medical este de 30 de zile, însă o parte dintre angajatori le solicită angajaților concediile medicale la sfârșitul perioadei de carantinare, ceea ce este, practic, imposibil în această perioadă.
Pentru a lămuri aceste aspecte, Direcția de Sănătate Publică Arad, Camera de Comerț și Industrie Arad și Casa de Asigurări de Sănătate au organizat, joi, o conferință de presă pentru a explica situația, dar și pentru a face un apel către angajatori să dea dovadă de înțelegere, cu promisiunea că lucrurile vor reintra în normalitate în scurt timp.
Restanță de 13.000
„Din cauza valului 5, care este mai atipic, avem semnale din zonele industriale, din privat, că există niște probleme legate de întârzieri în emiterea deciziilor de carantinare și, implicit, a concediilor medicale, în special pentru contacții pacienților pozitivi. Numărul mare de pozitivi pe care îi avem zilnic depășește capacitatea noastră logistică de a face față la efectuarea anchetelor epidemiologice, introducerea lor în Corona Forms și emiterea deciziilor pentru contacți. Angajatorii primesc cu întârziere concediile medicale dar, în conformitate cu prevederile legale, acestea pot fi eliberate în termen de 30 de zile”, a explicat dr. Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică.
În cifre, din totalul de pacienți confirmați pozitiv în intervalul 23 ianuarie – 1 februarie, din 6.060 de anchete epidemiologice efectuate „avem un număr de 4.480 de restanțe la introducerea anchetelor epidemiologice în Corona Forms. La numărul de pacienți pozitivi, se adaugă contacții direcți ai acestora, iar media atinge un număr de aproximativ 13.440 de restanțe la introducerea anchetelor epidemiologice în sistemul informatic”, se mai arată în materialul pregătit de DSP pentru conferința de presă.
Practic, peste 13.400 de arădeni declarați contacți ai pacienților infectați cu SARS-CoV-2 își așteaptă deciziile de carantinare și, implicit, emiterea concediului medical.
De menționat că, de la începutul lunii februarie, legislația a fost modificată, în sensul în care medicii de familie pot acorda concediul medical, fără decizia DSP, dar partea de contacți ai celor pozitivi rămâne să fie, în continuare, soluționată de către autoritatea de sănătate publică.
Soluții
14 medici ai DSP, 5 rezidenți de la Universitatea de Vest Vasile Goldiș, 5 rezidenți de la stomatologie și 5 studenți lucrează la efectuarea anchetelor epidemiologice, care sunt, momentan, la zi.
„Introducerea deciziilor de carantinare este partea pe care trebuie să ne concentrăm acum, motiv pentru care am detașat personal care își desfășura activitatea în punctele de trecere a frontierei, la triaj epidemiologic. Intrăm pe schimbul doi, de la ora 16:00 la ora 24:00 cu patru persoane detașate din frontieră, patru angajați din sistemul central și 3 care fac acest lucru în Centrul de Coordonare și Conducere a Intervenției. O persoană poate să introducă undeva la 50 de contacți pe zi. Noi sperăm ca, în termen de 10 zile, dacă rămânem într-un platou și nu vom mai avea vârfuri, să ajungem la zi”, a mai explicat Timiș.
Directorul DSP a mai informat că se vor pune la dispoziția firmelor, dar și a angajaților care întâmpină probleme din cauza întârzierii concediilor medicale, două numere de telefon, în cazul în care există întrebări, explicații sau nelămuriri.
Apel la înțelegere
La rândul său, Gheorghe Seculici, președintele CCIA, a făcut un apel la mediul de afaceri care trebuie să înțeleagă că aceasta nu este o situație normală, iar termenele legale nu au fost încă depășite.
„Înțeleg că mediul de afaceri se confruntă cu probleme din cauza acestor întârzieri a concediilor, certificatelor medicale, dar și a plății acestora. De aceea am și invitat aici reprezentanții structurilor responsabile, pentru a transmite un mesaj pozitiv, toate aceste aspecte se vor rezolva în termenul legal.”
Cât privește plata concediilor medicale, Angela Cosma, directorul Casei de Asigurări de Sănătate, a precizat că s-au alocat sumele necesare plății a 2.200 de cereri de concedii medicale, care vor acoperi luna octombrie a anului trecut:
„Cu această plată, ne regăsim și în termenul de scadență, care este de trei luni”, a punctat Cosma.
De asemenea, directorul CAS a spus că, în 2020, pe Covid s-au înregistrat 7.761 de certificate medicale, iar în 2021 numărul acestora a crescut cu 30 la sută, ajungând la 10.503. Suma plătită pentru 2020 a fost de 1,75 de milioane de lei, iar pentru 2021 s-a ridicat la 15 milioane de lei. Întrebată despre diferența mare de cuantum, la o creștere de doar 30 la sută a certificatelor de concedii, Angela Cosma a declarat că, cel mai probabil, diferența vine din numărul zilelor de concediu.
3 la sută, ieșite din termen
Dacă majoritatea deciziilor și a concediilor medicale se încadrează în termenu legal, Horea Timiș a recunoscut că există și altfel de situații, dar procentul este unul scăzut, în jur de 3 la sută.
„Este vorba despre pozitivi care nu au putut fi contactați pentru efectuarea anchetelor și emiterea deciziilor. La numărul de telefon pe care l-au lăsat nu răspundea persoana în cauză, am dat chiar și la poliție să căutăm după adresa de domiciliu, am încercat și la primării. În unele cazuri, însă, fără succes.”
Citește și:
140 de arădeni au contestat amenzile pentru necompletarea certificatului digital
Trimite articolul
XAdica angajatorii sa dea dovada de intelegere pentru ca in institutile statului s-au aciuit incompetenti ? Cam asta ar vrea sa spuna DSP ? Pai sa trimita medicii de familie persoanele care nu au primit deciziile la sediul DSP,sa vedem,da dovada de intelegere DSP-ul ?Cita obraznicie si incompetenta !!
-
Atât ai înțeles??? Termenul legal este de 30 de zile. Nu mai suna ca disperatul că nu te apucat muncă acuma. Nu vezi ce zice articolul…. Să ai răbdare exact ca și în Germania.
-
bine ca sunt in primarie sute de angajati care freaca menta si la DSP este lipsa personal pt solutionarea problemelor.
Angajatorul are nevoie de CM pentru finalizarea pontajelor, calculul și plata salariilor, a taxelor, depunerea declarațiilor etc..
Dobitocilor, rezolvarea este la voi – comunicați cu medicii de familie și vă rezolvați ulterior problemele între voi !
DSP – Casa de Sănătate- medicii de familie o triadă toxică, o delapidare continuă de fonduri !!!
Train momente nu prea usoare. Trebuie sa intelegem autoritatile si sa apreciem munca dumnealor,sa avem respect ma mult fata de dansii. E vina noastra a cetatenilor pentru ce se intimpla pentru ca nu respectam legislatia in domeniu a ultimelor ordonante ca purtarea tipului de masca si distantarii.
-
@Oarecare, respectul si intelegerea lor fata de noi unde este? Inca o intrebare, de ce vesnic se da vina pe popor pt ceea ce unii nu sunt in stare sa faca chiar daca sunt platiti din banii palmasilor?