97 de accidente de muncă au fost raportate Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Arad în cursul anului 2016. Accidentele s-au soldat cu 98 de victime, dintre care 83 cu incapacitate temporara de munca, 2 cu invaliditate şi 13 accidentaţi mortal. „Din cele 97 de accidente de muncă înregistrate la ITM Arad au predominat accidentele de muncă de traseu pe drumurile publice” – spune Ecaterina Isac, inspector şef al ITM Arad. Ea mai precizează că, în perioada de referinţă, nu s-a înregistrat niciun accident colectiv.
Cauze şi domenii
Potrivit unei analize a ITM Arad, cele mai multe din totalul celor 98 de accidente au avut loc din cauza efectuării necorespunzătoare a operaţiilor de muncă şi a nerespectării instrucţiunilor de lucru sau instruirii necorespunzătoare efectuate de către responsabilii pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă din cadrul unităţii.
„Făcând o analiză a împrejurărilor în care s-au produs accidentele de muncă, reiese faptul că cele mai multe accidente au avut loc prin prinderea, lovirea, strivirea de mijloace de transport” – explică Ecaterina Isac.
Sectoarele de activitate în care s-au produs accidentele de muncă de anul trecut sunt: domeniul industriei de maşini – unelte, domeniul construcţiilor, al prelucrării lemnului, domeniul agriculturi, precum şi al vânătorii şi pescuitului.
Măsuri
„Pentru a conştientiza atât angajatorii cât şi lucrătorii asupra importanţei securităţii şi sănătăţii în muncă, colectivul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Arad va creşte numărul de acţiuni de informare în vederea diminuării numărului de accidente de muncă, precum şi îmbunătăţirii gradului de conştientizare atât a lucrătorilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte respectarea normelor de securitate a muncii, inclusiv prin deplasarea în judeţ a reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, astfel încât să se dea posibilitatea cât mai multor actori pe piaţa muncii (angajatori, angajaţi) să ia contact direct cu aceştia, pentru a lămuri problemele cu care se confruntă zi de zi. Practic, se va acţiona cu mai multă insistenţă asupra instruirii personalului, respectării disciplinei tehnologice şi a muncii, existenţei mijloacelor de protecţie colectivă, dotarea cu echipament individual de protecţie corespunzător şi, foarte important, purtarea de către lucrător a echipamentului individual de protecţie acordat de angajator” – conchide inspectorul şef al ITM Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!