ARAD. Consiliul Judeţean Arad (CJA) a fost gazda unei şedinţe cu final aşteptat, a unei şedinţe care a mers într-o singură direcţie: cea în care a vrut Puterea. Ceea ce era de aşteptat s-a şi întâmplat. Bugetul judeţului a fost votat numai de 19 consilieri, 14 nefiind de acord cu propunerile aparatului de specialitate al CJA.
Practic, avem un buget agreat doar de jumătate… şi un pic, dacă ne luăm după numărul consilierilor care au aprobat bugetul. Aleşii PDL, UDMR şi PPDD nu au contat în discuţiile pe marginea banilor judeţului. Aceştia, asemeni unor roboţi care aveau instalat un program simplu de funcţionare, au ridicat mâna în mod automat, venind cu lecţia învăţată la şedinţa CJA de joi. În schimb, Opoziţia, prin reprezentanţii tuturor partidelor de aici, respectiv PSD, PNL şi PC, a încercat să facă tot posibilul pentru a direcţiona bani spre localităţile conduse de primari USL. Fără nicio şansă de izbândă. Cei 19 aleşi ai Puterii au contracarat orice tentativă de împărţire echitabilă a sumelor de bani.
Şedinţa a început cu 19 consilieri ai Puterii şi 13 ai Opoziţiei, unul dintre pesedişti (cel de al 14-lea) ajungând mai târziu. Nu mai puţin de 17 amendamente au adus USL-iştii la buget. Toate au fost, însă, respinse pe bandă rulantă. Cornel Lucaci a fost primul care a început sarabanda de amendamente. Acesta a cerut bani pentru amenajarea unei pieţe în comuna Ghioroc. Ioan Gligor a solicitat 100.000 de lei pentru căminul cultural din Şiştarovăţ. Marius Sulincean a cerut 150.000 de lei pentru lucrări la şcoala din Fântânele şi 450.000 de lei pentru căminul cultural din Moneasa. Florin Tripa ar fi vrut bani pentru reabilitarea străzilor din Ineu, pentru şcoala din Dieci şi pentru cea din Groşeni, dar şi pentru apă potabilă în Dezna. Vasilică Damian a solicitat câte 200.000 de lei pentru electrificare în cartierul nou din Macea şi pentru asfaltarea străzilor din Olari. Petru Moţ a vrut fonduri pentru pistă de biciclete în Chişineu Criş, pentru lucrări la şcolile din Hălmăgel şi pentru canalizare şi dispensar la Socodor. Cosmin Pereteatcu a cerut bani pentru Şofronea şi pentru Vladimirescu, iar Gheorghe Sabău a solicitat fonduri pentru căminul cultural din Vladimirescu. Toate amendamentele au fost votate de 13 consilieri, împotrivă fiind 19 aleşi. „Cu 13 voturi pentru, amendamentul nu a fost adoptat”, a repetat de 17 ori preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu. 13 chiar a fost număr cu ghinion pentru Opoziţia din CJA când a venit vorba despre împărţirea banilor.
Două aprobări
Doar două amendamente au trecut de voturile aleşilor: alocarea unor fonduri către Hălmăgel, Chisindia şi Secusigiu şi alocarea unor fonduri către comuna Brazii. Primul amendament a fost susţinut de pedelistul Dumitru Enăchiuc, iar al doilea de către reprezentantul PC, Daniel Duruş. Gurile rele spun, însă, că Duruş ar fi citit şi susţinut un amendament întocmit tot de către reprezentanţii Puterii. Acest lucru a putut fi observat chiar cu ochiul liber. Şi asta pentru că amendamentul lui Duruş a fost singurul care a fost votat în unanimitate, inclusiv de aleşii Puterii.
Voturi pe jumătate… şi un pic
Bugetul, motiv de dispută din CJA, a fost, până la urmă, aprobat. Însă doar cu 19 voturi, 14 dintre consilieri fiind împotrivă. Nici repartizarea cotei de 20 la sută din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale nu a primit girul tuturor aleşilor, 10 consilieri votând împotrivă. Un alt proiect, respectiv repartizarea sumelor defalcate pentru finanţarea drumurilor judeţene şi comunale, a trecut din nou cu 19 voturi pentru şi 13 împotrivă. Până la urmă, ca „printr-o cezariană”, bugetul s-a născut cu greu mare, iar primarii, că sunt mulţumiţi sau nu, vor trebui să se descurce cu ce au primit.
Şi o consideraţie
Preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, a ţinut să facă şi o precizare referitoare la bugetul pe 2014: „Anul acesta continuăm investiţiile în sănătate şi ne propunem şi alte investiţii. Este primul an în care bugetele sunt grav afectate. Aici este vorba atât despre bugetul CJA, cât şi despre bugetele localităţilor din judeţ. Ordinul 103 obligă CJA la o cheltuială care înseamnă echivalentul lucrărilor pentru între spitalul TBC. Vorbim despre 12 milioane de lei pe care îi alocăm Protecţiei Copiilor şi persoanelor cu handicap, şi alte şase milioane pe care trebuie să îi plătim pentru sentinţele definitive emise în favoarea angajaţilor şcolilor speciale”.
Primăriile USL, la coada bugetului
Nemulţumirile şi revoltele consilierilor judeţeni din USL au avut, una peste alta, şi o bază. Sumele alocate administraţiilor conduse de primari ai Puterii, respectiv PDL şi UDMR sunt mult mai mari faţă de cele alocate primăriilor USL. O simplă privire aruncată pe cotele de 20 la sută pentru echilibrarea bugetelor locale la nivel de oraşe ale judeţului arată motivele nemulţumirilor aleşilor din Opoziţie:
1. Nădlac, PDL – 1.100.000
2. Pecica, PDL – 1.000.000
3. Sebiş, PDL – 1.000.000
4. Pâncota, PDL – 900.000
5. Curtici, PDL – 700.000
6. Lipova, PSD – 200.000
7. Ineu, PNL – 30.000
8. Sântana, PNL – 30.000
9. Chişineu Criş, PSD – 0
Nici în ceea ce priveşte comunele, situaţia nu este mai bună pentru primarii de la PSD, PNL sau PC:
1. Frumuşeni, PDL – 700
2. Şiria, PDL – 700
3. Zăbrani, PDL – 700
4. Şagu, PDL – 600
……………………………
60. Igneşti, PNL – 10
61. Săvârşin, PSD – 10
62. Seleuş, PNL – 10
63. Socodor, PNL – 10
64. Moneasa, PSD – 10
Citiți principiile noastre de moderare aici!