Ministerul Sănătății a publicat recent procedura prin care vor fi distribuite pastilele de iodură de potasiu, utilizate în scopul blocării eficace a absorbției radioactive, fiind necesară administrarea lor cât mai curând posibil după expunerea la radiații. După ce medicii de familie au refuzat să distribuie medicamentele, s-a adoptat varianta împărțirii acestora prin farmacii, în baza unei prescripții medicale eliberate de medicul de familie.
La județul nostru, comprimatele vor putea fi ridicate din 13 farmacii, dintre care 11 sunt în municipiu și doar două sunt în județ, ambele la Ineu. Greu de crezut că, în aceste condiții, toți cei care ar trebui să primească pastilele de iod vor și ajunge în posesia lor, când toate farmaciile sunt concentrate în municipiu și un singur oraș din județ. Tot în farmacii, cetățeanul care se prezintă cu prescripția obținută în prealabil de la medicul de familie, semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate. Persoanele care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie şi completează, în vederea obținerii prescripției, declarația pe propria răspundere în fața medicului.
164.000 de pastile, pe stocul DSP
La Arad, comprimatele de iod au ajuns pe data de 24 martie, au fost recepționate și depozitate de către DSP, în așteptarea instrucțiunilor. Acum că instrucțiunile au venit, Direcția de Sănătate Publică Arad a transmis recent un comunicat de presă prin care anunță că în zilele care urmează comprimatele vor ajunge în cele 13 farmacii listate de Ministerul Sănătății.
“Durata tratamentului este limitată la o doza unică care va oferi protecție pentru o expunere de până la 24 ore. Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghițit, iar pentru copiii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită și amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. Femeile gravide, femeile care alăptează, nou-născuții, sugarii și copiii trebuie tratați primii. Beneficiul potențial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Populația țintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 de ani. Pentru cei peste această vârstă, riscul de cancer tiroidian este foarte mic, în timp ce incidența afectării tiroidiene este mai mare, astfel riscul de complicații tiroidiene induse de iod este mai mare la această grupă de vârstă”, mai spun cei de la DSP.
Lista farmaciilor
Lista farmaciilor comunitare care vor distribui gratuit medicamentul Iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație în municipiu Arad este următoarea: MEDICA FARM SRL, Cartier Micălaca, nr.2, bl.338, ap. 22, parter; Dr Max, Calea Aurel Vlaicu, bl. Z 2, sc. A, ap. 25; Dr Max, Calea Aurel Vlaicu, nr. 10-12 (Atrium Mall); Dr Max, Calea Radnei, nr. 130, Complex Comercial;
Dr Max, Bulevardul Revoluției, nr. 52-54, sc. B, ap. 19A, parter; Sensiblu Bulevardul Revoluției, nr. 52; Dr Max, Calea Radnei 298; Dr Max, Strada Banu Mărăcine 6A; Help Net 24, srada Augustin Doinaș, nr. 2, bl. M7, ap. 17/1; Help Net 68 Calea Aurel Vlaicu, nr. 139-151, Centrul Comercial Kaufland Arad-Șega; Help Net 341, Strada Voinicilor, bl. 245, sc. B, parter.
În Ineu, comprimatele vor fi distribuite prin farmaciile Dr Max, Calea Republicii, nr. 52 și Dr Max Ineu, 315300.
Pastile de 6 milioane de euro
Ministerului Sănătății a cheltuit nu mai puțin de 6 milioane de euro pentru asigurarea necesarului de comprimate cu iod destinate populației, pastile care ar trebui administrate în caz de urgență radiologică sau nucleară, în contextul războiului din Ucraina. 30 de milioane de astfel de comprimate au fost produse în aproximativ trei săptămâni de Antibiotice Iași, iar, până la sfârșitul lunii martie, acestea au fost distribuite către toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară.
Trimite articolul
XEste adevărat, ca celor care se supradozează cu pastile ( comprimate cu iod ) pe întuneric îi luminează urechile ?
-
Suuuper😂😂😂
Și sa îl luam ca să ce?
Sa intelegem ca ne pregatim pentru un razboi nuclear? Altceva nu e de inteles din articolul asta.
Ma incanta ideea. Macar scap de ratele la banca.
-
Casa arde datoria rămâne.
Stiti voi ceva ce nu stim noi??
Rusia nu lovește nuclear sau atomic Ucraina din cauză că sunt prea aproape de ei și radiațiile ar fi purtate de vânt sute de kilometri. Probabil spre Rusia.
Sunt șanse mici să fim noi loviți nuclear căci suntem prea mici. Și oricum pastilele astea sunt ultima grijă în caz de atac.
-
O sa te apuce plânsul dar sa sti ,rușii au pe fiecare oraș romanesc fixate 3-4 rachete nucleare,ca au de unde.Când o sa le dea drumul va fi de ras.
-
Aveti dreptate domnule Ike. Au astfel de tinte prefixate asa cum si NATO a avut pe vremea cand eram in pactul de la Varsovia.
Spun doar ca nu vor lansa. Suntem prea mici si rusii au si ei copii asa cum spunea Sting.
-
Problemele sunt probabil de la micile interceptii care nu sunt de natura umana si de la dragostea pentru sindromul “cristal narcisist”. E bine de retinut faptul ca nu e obligatoriu tratamentul …
a pregatit Pootin nuclearele, e la un click distanta, pregatitiva pentru ce ii mai rau…nu mai are mult de trait au zis doctorii.
Nu se mai cumpără vaccinuri covid, mergem pe niște…. pastile, alte afaceri, alte spălări de bani …….mununat !!!!!!!!!!