ARAD. Nu mai puțin de 12 comune și un oraș au rămas fără operator de salubritate în urma controlului Gărzii de Mediu, efectuat la sesizarea Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad (ADI-SIGD).
Firma verificată și amendată – SALUB-PREST-ECO SRL în asociere cu CONSULT SOC. CENTRUM SRL – a înaintat o adresă atât către ADI-SIGD Arad, cât și către toate unitățile administrativ-teritoriale (UAT) din zona deservită (zona 3) din data de 18 septembrie. Astfel, societatea a anunțat că se va sista colectarea deșeurilor “ca urmare a suspendării activității stației complexe de tratare deșeuri de la Ineu-Mocrea, de către Garda Națională de Mediu, din motive neimputabile nouă și fără a stabili măsuri prealabile luării acestei decizii”, se mai arată în adresa semnată de către reprezentantul legal Ioan Gheorghe.
Cele 13 UAT-uri afectate sunt: Apateu, Archiș, Beliu, Bocsig, Cermei, Craiva, Hășmaș, Ineu, Seleuș, Șicula. Șilindia, Târnova și Tauț.
Practic, ce reclamă firma de colectare este lipsa unor măsuri graduale sau fixarea unor termene de intrare în legalitate, înainte de a se lua măsura suspendării activității.
Ce a constatat Garda de Mediu
Deși verificările s-au făcut în data de 16 septembrie, Comisariatul Național al Gărzii de Mediu a ieșit cu informarea de presă abia în cursul zilei de luni, 20.09, după ce în spațiul public apăruseră deja reacții din partea societății de colectare. Dar iată ce au constatat comisarii de mediu la fața locului:
Ședință pe subiect
Deși am încercat să luăm legătura cu reprezentanții operatorului de salubrizare, nu am reușit să obținem o părere pe această temă. Cert este că în acest moment se află în desfășurare, la Consiliul Județean Arad, o ședință care are drept scop luarea unei decizii pe acest subiect. Nu este exclusă nici o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cum s-a mai întâmplat în situații similare, care să desemneze un alt operator pentru colectarea deșeurilor, pănă la intrarea în legalitate a firmei actuale. De altfel, asocierea actuală a fost desemnată să se ocupe de colectarea deșeurilor din zona 3 în situație de urgență, fără organizarea unei licitații. Licitația pentru atribuirea contractului se află în acest moment în derulare. Vom reveni cu amănute.
Trimite articolul
XAdi deseuri are preturi de preturi si monopol, se vede, ca se pricep la dat din coate, au urmat totusi modelul lui Bolojan de la Bihor. El a scos tot afara din judet mai putin firma CJ ului. Ce sa faci bine ziceau Ana Pauker și cu Dej :” Cine nu îi cu noi, e împotriva noastră”. In rest, așteptăm Congresul…