ARAD. Inițiativa înființării acestei școli a aparținut comercianților din Arad care aveau nevoie de o școală superioară pentru pregătirea tinerilor în domeniul comercial. Un rol important au avut primarul Salacs Iuliu și președintele Camerei de Comerț, Grünwald Francisc cu sprijinul cărora s-au pregătit documentele care au fost înaintate ministrului instrucțiunii publice de la Budapesta.
Prin ordinul nr. 19080 din 14 iunie 1885 se aprobă înființarea școlii cu denumirea de Școala Comercială Medie. În data de 18 iunie 1885 Consiliul Comunal Arad hotărăște deschiderea școlii.
Înscrierile s-au organizat în perioada 10-15 septembrie 1885 și la 28 septembrie 1885, se inaugurează clasa I a noii instituții care primește denumirea de Școala Comercială Medie Arad. Școala a păstrat această denumire doar în anul înființării. Începând cu anul școlar 1886-1887, timp de 14 ani, s-a numit Academia Comercială Superioară.
Edificiul actual al școlii a fost construit de Corporația Comercianților din Arad în perioada 1889-1894, iar din 1930 printr-un contract de vânzare-cumpărare trece în proprietatea Comitetului școlar.
Din anul școlar 1922-1923 s-a înființat secția română, iar director devine profesorul Vasile Suciu care va conduce această școală până în anul 1953.
La 19 septembrie 2000 prin ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 4565/2000, școala se transformă în Colegiul Economic Arad.
Azi, la „Economic”
Continuând tradiția Școlii Comerciale, înființată în anul 1885, Colegiul Economic Arad oferă tinerilor oportunități de educație și de formare profesională la standarde de calitate prevăzute de învățământul preuniversitar românesc și racordate la cele europene. În toate activitățile școala promovează calitatea, dezvoltarea creativității, responsabilitatea, toleranța, performanța, egalitatea șanselor, dialogul și spiritul de echipă.
De-a lungul celor 130 de ani de existență, această școală a format generații de elevi pregătiți în domenii cheie pentru economia, educația și dezvoltarea unei națiuni. Au fost generații de absolvenți care, pe lângă abilități profesionale, și-au format și abilități sociale, umane, de voluntariat și artistice. Toate acestea au fost posibile datorită faptului că această școală de tradiție a format întotdeauna o comunitate educațională apreciată și mai ales necesară. De aceea, cea mai importantă realizare este aceea, că școala a asigurat de-a lungul timpului forța de muncă calificată, care a contribuit la dezvoltarea orașului și județului Arad, concretizându-se astfel, dezideratul fondatorilor acestei instituții, comercianții. Toate acestea au fost subliniate la aniversarea a 130 de ani de învățământ economic arădean, aniversare sărbătorită de Colegiul Economic Arad în cadrul „Zilelor Școlii”
Citiți principiile noastre de moderare aici!