ARAD. Inspectoratul Școlar Județean Arad a anunțat planul de școlarizare pentru anul viitor școlar în cadrul unei conferințe de presă la care a luat parte întreaga conducere a instituției. Înainte de prezentarea planului, Marius Göndör, inspectorul școlar general, a ținut să prezinte și modalitatea în care se elaborează planul. Acesta a menționat faptul că inspectoratul nu face planul de școlarizare, ci doar un proiect pe care îl trimite Ministerului Educației Naționale, planul definitiv urmând a fi aprobat prin ordin de ministru.
„În planul de școlarizare se face referire la toate clasele, de la grădiniță până la clasa a doisprezecea. An de an, discuțiile au fost legate în special de clasele de a noua. Anul acesta, putem propune un maxim de 134 de clase de a IX-a, în conformitate cu numărul absolvenților de clasa a VIII-a pe care îi vom avea. Clasele trebuie împărțite, conform metodologiei, într-o anumită proporție, și anume: aproximativ 40% clase de învățământ teoretic și vocațional, respectiv 60% clase de învățământ tehnologic sau învățământ profesional ori profesional dual”, spune Marius Göndör, inspectorul școlar general al IȘJ Arad.
Dezbatere cu liceele
Conform inspectorului general, anul acesta s-a optat pentru o modalitate diferită de distribuire a celor 134 de clase de a noua. „Pentru elaborarea planului ne-am bazat pe aceste reglementări și pe recomandările venite de la unitățile de învățământ. Am organizat o ședință cu toți directorii de licee și colegii din Arad, în care am stabilit niște principii după care să distribuim clasele, principii care să fie aplicate în mod egal tuturor unităților de învățământ”, spune Göndör.
Principiile de distribuire
Principiile au fost enumerate de către inspectorul general în cadrul conferinței: „Să renunțăm la clasele cu aceeași specializare pe care școlile și le-au propus în plus față de anul școlar trecut, pe motiv că numărul de absolvenți de a opta scade, nefiind justificată creșterea numărului de clase; să verificăm și să renunțăm la clasele care nu s-au realizat la admitere, adică acelea care nu au întrunit numărul maxim de elevi (28 de elevi – n.r.); să facem o statistică și să renunțăm la clasele care au avut ultimele medii de admitere în anii 2017-2019; să împărţim echitabil clasele pe regiunile geografice ale judeţului Arad”. JA-E.R.
Împărțirea pe filiere
Din cele 134 de clase de a noua pe care le va avea Aradul în anul școlar viitor, 59 de clase vor fi de învățământ teoretic și vocațional (48 teoretic, 11 vocațional), reprezentând 44% din total, iar 75 de clase vor fi în învățământul tehnologic și profesional, respectiv profesional dual, reprezentând 56% din total.
Trimite articolul
XDeci inseamna ca toți elevii care acum sînt în clasa a 8 a sînt din oficiu promovați , asa din condei , sa aveti voi norme si salarii , foarte mari raportat la rezultate , 50 la sută aproape la teoretic , cînd industria striga după muncitori , a ti împărțit bine , foarte bine, este nevoie de ,, studenți ,, la universități si facultăți, acolo tot asa , sa aiba norme si salarii , uriaș de mari , si la fel , rezultate ,, buneeee,, , este nevoie la supermarchet de casieri , sa aiba toti facultate , cu master , cel putin un master , daca se poate si doua , poate va desfiinteaza guvernul acesta , ca sinteti o veriga inutila , la fel , cu salarii foarte mari care plimbati hirtii , asta e ocupatia principala , si mai este restul , cu normele , cu orele , etc etc care va ocupa tot timpul , poate va desființează si atunci trebuie sa va găsiți de muncă în domeniul privat , ca si asa sînteți foarte ,, competenti ,, , nu toti , ca unii aveti postul rezervat , a ti făcut din școli locuri unde elevii vin sa socializeze iar profesorii sa i a salariul, cu foarte mici , mici de tot , exceptii .