În 2021, în martie, un balcon aflat la etajul doi al unui bloc de pe strada Tarafului s-a prăbușit. După acest eveniment, Primăria Municipiului Arad a contractat o companie care să evalueze starea tehnică a blocurilor. În urma evaluării, s-a stabilit faptul că balcoanele nu sunt deloc sigure și trebuie înlăturate. Acum, municipalitatea a lansat procedura de achiziție a serviciilor pentru „lucrări pentru Punere în siguranță Blocurile 4,5,6,7,8 str. Tarafului”.
Expertiza tehnică a tuturor blocurilor, realizată anul trecut, a stabilit că se impune „punerea în siguranță a celor 5 blocuri”, blocurile 4,5,6,7 și 8, prin demontarea balcoanelor și realizarea unor parapete noi în dreptul golurilor de la ușile de acces în balcoane, pentru a preveni căderea în cazul deschiderii ușilor. „Menționăm că numărul total de balcoane la cele 5 blocuri este 80”, se arată în descrierea achiziției.
Conform caietului de sarcini al procedurii de achiziție, blocurile au fost construite pe strada Tarafului, pe locul fostei piețe de lemn. Dintre cele 10 blocuri construite pe strada respectivă, opt au structura de rezistență din lemn, iar alte două au structura de rezistență metalică. Toate cele cinci blocuri afectate, care vor rămâne fără balcoane, au structura de rezistență din lemn. Patru dintre aceste blocuri au fost recepționate în 2011, iar cel de-al cincilea în 2012.
Vinovați sunt chiriașii
Cu toate că au aproximativ un deceniu de „viață”, iar starea în care se află nu pare tocmai bună, vinovații identificați conform caietului de sarcini sunt… locatarii. „Blocurile 4, 5, 6 și 7 au fost recepționate în anul 2011, iar blocul 8 în anul 2013, dar exploatarea necorespunzătoare și lipsa de interes a chiriașilor pentru utilizarea responsabilă, au concurat la degradarea continuă a acestora. În prezent, structura lor prezintă deteriorări care pot genera accidente și nesiguranță privind locuirea în acestea”, se arată în caietul de sarcini. Expertiza tehnică a arătat că balconul prăbușit anul trecut s-a prăbușit din cauza degradării grinzilor de lemn, „din cauza infiltrației apei din precipitații, în special la îmbinarea planșeului cu peretele blocului”. Acum, blocurile vor rămâne fără balcoane – și așa inutilizabile – pentru „punerea în siguranță” a clădirilor.
Pentru acest lucru, Primăria Municipiului Arad este dispusă să plătească maximum 672.268 de lei fără TVA, adică peste 135 de mii de euro. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 25 martie 2022. Firma câștigătoare va avea la dispoziție trei luni pentru a realiza lucrările, astfel: o lună pentru „stabilirea soluției de punere în siguranță” și alte două luni pentru execuția lucrărilor.
Trimite articolul
Xda,caz tipic pretului cel mai mic,se pare ca cei care au cistigat nu au avut angajat un structurist care sa stie sa calculeze si dimensioneze corect consola balconului,grinda de lemn putea sa fie inlocuita cu una metalica fara probleme,dar….
Auzi declaratie: vinovati sunt chiriasii pentru degradarea balcoanelor. Ce specialist zice asa ceva, facut la apelul bocancilor. pai ce ati vrea mai ,,specialistilor,, , sa consolideze chiriasul balcoanele facute din lemn, cum sa faca asa ceva cand firma constructoare a facut lucru de mizerie? Grinzile de la balcoane trebuiau prelungite cu profile metalice, nu din mizeria aia de lemn, de brad si ala.
Avem inca o ”realizare” a administratiei falciste,ABSOLUT DISTRUCTIVA,PAGUBOASA pentru municipiul ARAD!!!!! NICIO LUCRARE, ”INVESTITIE”EDILITAR-FALCISTA NU ESTE DE CALITATE !!!!!! RUSINEEEEE!!!!!!