ARAD. Pentru anul 2022 au fost stabilite două subprograme de finanțare: Intervenții de urgență și Proiectare – primul apel, respectiv Roșia Montană și Timișoara, capitală culturală – al doilea apel. Astfel, la subprogramul „Intervenții de urgență” s-au înregistrat 13 proiecte, din care 11 au ajuns în etapa de evaluare tehnică și 8 dintre ele vor fi finanțate. La subprogramul „Proiectare” s-au înscris 48 de proiecte, 39 s-au calificat pentru evaluare tehnică și 14 vor fi finanțate.
Printre cele 14 proiecte din subprogramul „Proiectare” care vor primi finanțare din partea Ministerului Culturii, prin INP, se regăsește și un proiect depus de Primăria Municipiului Arad. Este vorba despre elaborarea documentației tehnico-economice necesare pentru lucrările de reabilitare a clădirii fostei fabrici MARTA, trecută recent în proprietatea municipalității.
Conform rezultatului final al evaluării dosarelor, proiectul depus de primăria din Arad a obținut 79,40 de puncte din 100, având al treilea cel mai bun punctaj, după două dosare depuse de Parohia Ortodoxă Vermeș și Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Finanțarea pe care o va primi Aradul de la Institutul Național al Patrimoniului este de 139.868 de lei, la care se va adăuga o sumă de aproximativ 28 de mii de lei din bugetul municipiului.
Fosta clădire administrativă a Fabricii MARTA – Magyar Automobil Részvény Társaság Arad – este inclusă pe lista monumentelor istorice din România, fiind încadrată în categoria monumente arhitecturale de importanță locală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!