În primăvara lui 2004, guvernul condus de Adrian Năstase lua o decizie cel puțin controversată la acel moment, cea a amplasării Statuii Libertății în viitorul Parc al Reconcilierii Româno-Maghiare din Arad. De atunci, zona s-a dezvoltat, piață este folosită pentru diverse concerte sau activități culturale, dar nici acum, după 14 ani, nu s-a reușit finalizarea axei pietonale propusă de municipalitate: strada Mețianu – Parcul Reconcilierii – Turnul de Apă.
În urmă cu 14 ani, în prezența oficialităților române, maghiare și a unei delegații a Comisiei Europene, se inaugura Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, din municipiu, fiind dezvelite chiar de premierul maghiar de la acea dată – Peter Medgyessy, macheta Arcului de Triumf, care simbolizează Revoluţia paşoptistă din România, și Statuia Libertăţii – monument în memoria celor 13 generali maghiari uciși la Arad. La acel moment, peste șapte mii de persoane luau parte la ceea ce era numit „un act european de conviețuire și bună colaborare între români și maghiari, un exemplu de unitate europeană”, după cum ne spune viceprimarul Levente Bognar. Zona parcului a fost modernizată în anii ce a urmat, fiind amenajat un luciu de apă, alei pietruite și iluminat arhitectural. Totuși, zona nu este nici acum finalizată, legătura cu Turnul de Apă fiind încă în stadiul de proiect, parțial blocat de către Ministerul Educației Naționale.
„Parcul Reconcilierii este un simbol al înțelegerii, atât pentru Arad, cât și pentru regiune. Considerăm că Aradul a demonstrat gândirea europeană, găsind o soluție de a promova valorile și tradițiile. Pe de altă parte, acolo și-au găsit loc două monumente cu o semnificație importantă, fiind vorba de Statuia Libertății și Monumentul Revoluției de la 1848 – Arcul de Triumf, care reflectă preocuparea permanentă a tuturor popoarelor pentru libertate, acest ideal etern! Cred că simbolistica Parcului este înțelegerea și libertatea pentru cei care locuiesc împreună și este o dovadă a respectului reciproc. Aradul promovează buna înțelegere între comunități”, a punctat viceprimarul Levente Bognar, unul dintre cei care au militat pentru reamplasarea Statuii Libertății în Parc.
Pe de altă parte, de 14 ani Parcul Reconcilierii a devenit un punct de atracție turistică, în special pentru cetățenii maghiari care, în special în preajma zilei de 6 octombrie, atunci când se comemorează „cei 13 generali martiri”, vin cu sutele la Arad.
Planuri de investiții
Dacă e să ne referim la dezvoltarea zonei, în ultimii 14 ani s-a tot vorbit despre un Plan Urbanistic Zonal care să cuprindă alei pietruite și pietonale de la Turnul de Apă, până în Piața Reconcilierii și mai departe, spre strada Mețianu. Din păcate, planurile nu au mai ajuns să fie concretizate, deși bani au tot fost alocați. Motivul? Ministerul Educației deține în acea zonă un teren la care nu vrea să renunțe. „Din păcate, la ora actuală suntem blocați de Ministerul Educației. Parțial s-a făcut o modernizare a zonei, dar sunt problemele cu terenul pe care Ministerul nu vrea să îl cedeze municipalității, și astfel să putem facilita accesul la Turnul de Apă și să revitalizăm întreaga zonă printr-o axă pietonală”, a mai declarat Bognar.
Investiție de 3,3 milioane
Investițiile în zona Parcul Reconcilierii au fost de 3.328.119,06 lei, această sumă fiind alocată de la buget pentru amenajarea de bazine decorative, zone verzi, pavaje cu granit și pavaje de piatră, trotuare, dotări urbane (bănci, coșuri de gunoi, etc.), branşamente pentru apă/canalizare menajera etc. În 2014, municipalitatea a investit din nou, de această dată fiind semnat un contract de extindere către Turnul de Apă. Contractul era în valoare de peste 2 milioane de lei, însă s-a putut realiza doar o primă parte din el: gazon, instalaţie irigat, bănci, coşuri de gunoi și fântâni, întrucât legătura cu Turnul de Apă este blocată de terenul Ministerului Educației.
Citiți principiile noastre de moderare aici!