Românii au această sărbătoare specifică pe 24 februarie, de Dragobete, care păstrează unele atribuţii ale zeului dragostei în mitologia romană, Cupidon, fiind patronul dragostei şi al bunei dispoziţii. Însă și Valentine’s Day a fost adoptată de români de mai mulți ani.
Cea mai veche dintre legendele legate de originile acestei sărbători provine din perioada romană, când avea loc manifestarea păgână Lupercalia, ce marca venirea primăverii, cu ritualuri de fertilitate şi găsirea perechii. Abia la sfârşitul secolului al V-lea, Papa Gelasius I a decis să pună capăt manifestărilor păgâne ale Lupercaliilor, declarând ca ziua de 14 februarie să poarte numele Sfântului Valentin şi să fie dedicată martiriului său, potrivit AGERPRES.
În Statele Unite ale Americii, felicitările de Ziua Îndrăgostiţilor nu au câştigat popularitate până la războiul civil, când îndrăgostiţii au început să îşi trimită note scrise de mână.
Din ce în ce mai populară la nivel mondial, Ziua Îndrăgostiţilor este celebrată în mai multe ţări europene, între care şi România, dar şi în ţări de pe continentul asiatic, precum China şi Coreea de Sud, în America de Sud, Africa și Australia. În ţări precum Indonezia, Arabia Saudită şi Malaezia, sărbătoarea contrazice aspecte ale religiei lor, iar unele ţări rezistă Zilei Îndrăgostiţilor din motive politice.
Sursa: Tion.ro
Trimite articolul
XCe sa spun, zi păgână. Vine 24 Februarie, Dragobetele. Asa ca, la gunoi cu ziua asta ordinara. Sa transmitem datinile noastre mai departe urmașilor noștri și nu porcarile altora.