Licee din Arad, Ineu, Miniș, Cermei, Chișineu-Criș, Hălmagiu, Lipova, Vinga, Sântana și Pecica se pot „lăuda” cu performanța de a avea o medie a mediilor obținute de candidați la examenul de Bacalaureat Național, înainte de contestații, mai mică decât media minimă pe care un elev trebuie să o obțină pentru a fi declarat promovat.
Datele sunt agregate de platforma bacplus.ro și reprezintă mediile obținute de către toți candidații înscriși din aceste școli, indiferent de promoția din care fac parte. Cea mai mică medie la Bac 2024 a fost obținută, în județul Arad, de Liceul Tehnologic de Transporturi Auto „Henri Coandă” Arad, unde media este de 4,62. Din cei 34 de candidați înscriși, doar 6 au fost declarați „reușiți”, alți 14 absentând de la una sau mai multe probe de examen.
Urmează pe listă Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad, cu media 4,91. Aici, din cei 99 de candidați înscriși, doar 19 au reușit să obțină media mai mare de 6. Alți 11 candidați au absentat de la cel puțin o probă. Pe locul trei se află Liceul Tehnologic „Sava Brancovici” din Ineu, cu media 5,38. Din cei 30 de candidați înscriși, 9 au reușit să obțină medii mai mari de 6, iar alți 5 candidați au absentat. Al patrulea liceu de pe lista celor cu medii mai mici de 6 este Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din municipiu, cu o medie de 5,38, din cei 40 de candidați înscriși reușind să promoveze examenul maturității doar 12, în timp ce doi dintre candidați nici nu s-au prezentat la toate probele.
Un candidat decide media
Al cincilea liceu pe listă este și singurul din județ în care nu s-au înregistrat medii de trecere. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Vasile Juncu” din Miniș, care a avut, însă, doar trei candidați înscriși la Bacalaureat. Doi dintre ei nu s-au prezentat la toate probele de examen, iar cel de-al treilea a reușit să obțină doar media 5,38. Fiind singurul candidat prezent la probe, aceasta este și media la Bacalaureat a liceului pe care l-a absolvit: 5,38.
Urmează Liceul Teoretic Cermei, cu media 5,44 – din cei 18 candidați, au promovat doar trei; Liceul Tehnologic Chișineu-Criș, cu media 5,51 – din cei 62 de candidați, au promovat 24; Liceul Tehnologic „Moga Voievod” Hălmagiu, cu media 5,56 – din cei 19 candidați, au promovat 6; Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob” Arad, cu media 5,57 – din cei 69 de candidați, au promovat 20.
Sântana, fără absenți
Pe locul 10 se află Liceul „Atanasie Marienescu” din Lipova, cu media 5,73. Din cei 87 de candidați, au avut medii mai mari de șase 32, alți trei fiind respinși cu medii între 5 și 5,99. Alți 9 candidați au absentat. Lista este continuată de Liceul Tehnologic Vinga, cu o medie de 5,76, promovând 3 dintre cei 13 candidați. Pe al 12-lea loc este Liceul Tehnologic „Ștefan Hell” din Sântana, cu media 5,81. Aici au fost înscriși 66 de candidați la examen, fiind promovați 31 dintre aceștia. De menționat că la liceul din Sântana, toți candidații au fost prezenți la toate probele de examen la care s-au înscris.
Locul 13 pe listă este ocupat de Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad, cu media 5,84. Din cei 51 de candidați înscriși, au promovat examenul 18, în timp ce patru candidați au absentat. Ultimul liceu din județ cu media sub 6 este Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica. Aici s-a înregistrat o medie de 5,91, din cei 45 de candidați fiind declarați promovați 16.
Peste șase
Liceul Tehnologic Beliu, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul din Săvârşin, Colegiul Particular „Vasile Goldiș”, respectiv liceele teoretice Sebiș și Pâncota au avut media mediilor la bac între 6,08 și 6,91.
Ceva mai mari
Liceul „Ioan Buteanu” Gurahonț, Liceul Teologic Penticostal Arad, Liceul „Sever Bocu” Lipova, Colegiul „Csiky Gergely” Arad, Liceul Teoretic „J.G. Tajovsky” Nădlac, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Curtici, Seminarul Teologic Ortodox Arad, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, Colegiul „Mihai Viteazul” Ineu, Liceul Teoretic „Adam M. Guttenbrunn” Arad, Colegiul Economic Arad, Liceul Național de Informatică Arad și Liceul Teoretic „Mihai Veliciu” Chișineu-Criș au avut mediia mediilor sitaută între 7,01 și 7,98, în timp ce colegiile naționale „Elena Ghiba Birta”, „Vasile Goldiș”, „Moise Nicoară”, Liceul Special „Sfânta Maria” și Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” au avut media mediilor între 8,13 și 8,99.
Cea mai mare medie
Singurul liceu din Arad cu media mediilor mai mare de 9 a fost Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” din municipiu, cu media 9,04. În total au fost înscriși 122 de candidați la acest liceu, din promoția curentă și promoțiile anterioare. A fost înregistrat un singur absent, care nu s-a prezentat la două probe. Un altul a fost respins, restul fiind declarați promovați.
Singurii cu 100%
Un singur liceu din județul Arad are rata de promovare, oficial, de 100%. Este vorba despre Liceul Special „Sfânta Maria”, unde ambii candidați prezenți la toate probele de examen au fost declarați promovați, unul cu media 7,68, iar celălalt cu media 9. Au fost înscriși, însă, 7 candidați, astfel că dacă rata de promovare a examenului s-ar calcula din totalul celor înscriși, liceul ar raporta doar 28,6%.
Trimite articolul
XTrist !
Și revoltata aia de la Ineu?? Știe cineva ce a făcut??
-
9.76
-
9,76
-
Na, ca să vezi! “Revoltata” asa cum ii spuneți dumneavoastră a cam avut dreptate. Dar e greu când ești profesor, te simți cu musca pe căciulă și mai ești și frustrat. Este?
Pentru asta a fost atata scandal cu protestele profesorilor? Si multi dintre voi ati sarit in apararea lor cand ziceam ca nu isi merita salariul. Vai de capul vostru si de natia voastra de lingusitori.
Daca esti asa cum te numesti, cauta ceva de calmare prin sertar. Ca sa iti treaca revolta impotriva “revoltatei”. Are perfecta dreptate “revoltata”.
9,76
Fără să generalizăm și să aruncăm vina asupra tuturor dascălilor: rușine dascălilor de care a deprins învățarea citirii și scrierii, precum și învățarea limbii române, în special, dar și a celorlalte materii! Rușine învățătorilor care nu și-au luat în serios rolul extraordinar de important, care s-au complăcut în mediocritate! Rușine!!!
-
Mediocritatea profesorilor are multe explicatii. In primul rand,scoala este un loc de munca. In cazul in care, pe deplin motivat, ar lasa repetent un elev care nu merita sa treaca clasa, si-ar pierde sursa de venituri. Din pacate, majoritatea celor care merg la liceu stiu din clasa intai ca nu este voie ca sa fie lasati repetenti. Ca atare, trec pe la scoala, fara sa depuna nici macar un efort minim ca sa invete ceva. Tot invatamantul romanesc este intr-un haos total, datorita numirii politice a conducerii, la toate nivelele. In plus, maimutarirea a ceea ce este mai rau in sistemul din Europa (v. Bologna), a mai dat o lovitura mortala oricarei incercari de ridicare a nivelului scolii romanesti.
Rezultatul muncii profesorilor … și mai vor și mărire de salar când iei intră pe post cu note sub 5 … o fi și elevi tăntălăi , dar nu o școală întreagă care prin minune au același profesori