ARAD. 2.826 de amenzi pentru necompletarea formularului digital de localizare a pasagerilor (PLF) au fost trimise de către Direcția de Sănătate Publică Arad arădenilor care au intrat în țară și au uitat de această formalitate sau care nu au introdus toate datele solicitate de aplicație.
Obligația completării formularului a intrat în vigoare pe data de 20 decembrie, acesta fiind, de altfel, un document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană și reglementat de Guvernul României. Pentru cei care nu completează digital formularul de localizare a pasagerilor au fost stabilite amenzi de la 2.000 până la 3.000 de lei.
Contestații
După cum era de așteptat, o parte dintre cei amendați au contestat amenda, cei mai mulți dintre ei fiind cei care, deși au completat formularul, au fost sancționați din diverse motive, unele tehnice, care țin de aplicația dezvoltată de către Serviciul Român de Telecomunicații. Unii au invocat faptul că nu toate câmpurile care ar fi trebuit completate au apărut în aplicație, alți susțin că deși s-au încadrat în termenul de 24 de ore de la intrarea în țară, tot au primit amendă etc.
Contestațiile au început să vină în urmă cu două săptămâni, cu o medie de 20 de zi.
“Am adunat în jur de 140 de contestații. Fiecare va fi analizată în parte și trebuie să răspundem în scris. Noi nu putem verifica motivele invocate în aceste contestații, pentru că nu avem acces la soft. Prin urmare, ele vor trebui rezolvate în instanță”, a precizat Horea Timiș, directorul DSP Arad.
Cinci amenzi pentru o persoană
Reamintim că au fost cazuri în care o persoană a primit cinci astfel de amenzi. Este vorba despre un lucrător transfrontalier, din Curtici, care nu ar fi știut despre intrarea în vigoare a noii prevederi. Chiar dacă au fost contestate, amenzile trebuie plătite în termen de 15 zile (jumătate din minim), pentru că altfel se plătește sancțiunea integrală, care se ridică la 3.000 de lei. Dacă instanța va da câștig de cauză contestatarului, acesta își va recupera, cel puțin în teorie, banii.
Trimite articolul
XMă Horică, voi pierdeți vremea cu dat amenzi amenzi pentru necompletarea plf – ului, în loc să faceți anchetele epidemiologice și să dați concediile medicale la timp! Deh, aveți alte priorități, politruci de trei lei, ce sunteți!
Intrebarile din acest formular sunt de tot rahatul exact ca si cei care la conceput , cine nu crede sa intre sa se convinga ….doar o minte bolnava si lipsita de luciditate a putut concepe acele intrebari din respectivul formular …. mai trebuia o singura intrebare si era …. complet , nr de la prezervativ ! …. atatea intrebari absurde nu am vazut in viata mea , cred ca nici cand completezi formularul DS-160
Cei care intră în țară ar putea fi avertizați de către DSP chiar la punctul de trecere a frontierei, printr-un anunț pe un panou mare, un banner, un “ceva”, ori prin viu grai (mai greu, nu?), să completeze declarația aia în termen.
Dar DSP nu este preocupată de prevenție, de profilaxie, ci de jecmănit oameni.
Dacă tot au introdus formularul respectiv, era bine să-l facă în așa fel să fie și ușor de completat, dar ce să vezi, pe lângă faptul că-i conceput într-un mod total idiot, și programul e vai mama lui, te bagă te scote, nu te lasă să scriu ce trebuie etc. Mare in România.