Ce s-a întâmplat cu dosarele penale începute în perioada stării de urgență, și nu numai, pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, în contextul combaterii noului coronavirus? Dar cu amenzile aplicate de polițiști pentru încălcarea de către cetățeni a măsurilor adoptate prin Ordonanțe Militare în perioada stării de urgență?
Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad și cei ai Judecătoriei Arad ne-au pus la dispoziție câteva date în acest sens. Astfel, în ceea ce privește amenzile primite în timpul stării de urgență, o parte dintre acestea au fost contestate în instanță. La Judecătoria Arad, la sfârșitul săptămânii trecute, erau înregistrate aproximativ 140 de plângeri contravenționale. Acestea sunt momentan în procedura prealabilă, încă nu a fost acordat termen de judecată. Majoritatea proceselor verbale de contravenție – întocmite în baza Ordonanței Militare 3/2020, raportat la OUG 1/1999 – atacate în instanță vizau faptul că cei sancționați nu dețineau declarație pe propria răspundere, că nu au deținut documente valabile pentru deplasare sau că au părăsit domiciliul fără un motiv justificat. Sancțiunile aplicate în procesele verbale contestate în instanță variază între 2.000 și 10.000 de lei. Cel mai probabil, aceste plângeri contravenționale se vor judeca începând cu luna iulie, acest lucru depinzând și de completul de judecată și de încărcătura pe judecător.
La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad nu au fost înregistrate dosare penale având ca obiect infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Însă, la nivelul pachetelor de pe lângă judecătorii, situația dosarelor penale este alta. În total, există 20 de dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Pentru 7 dintre acestea, procurorii au dat clasare, în toate cazurile motivându-se că fapta nu este prevăzută de legea penală. Pentru majoritatea dosarelor, 12 la număr, urmărirea penală este efectuată in rem, adică față de faptă. Într-un singur dosar s-a dispus urmărirea penală față de suspect.
Iată situația dosarelor penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor: Parchetul de pe lângă Judecătoria (PJ) Arad: 10 dosare (9 începere urmărire penală in rem, 1 continuare urmărire penală față de suspect); PJ Chișineu-Criș: 3 (toate soluționate cu clasare în temeiul art.16 al.1 lit.b Cpp – fapta nu este prevăzută de legea penală); PJ Ineu: 3 (1 dosar în lucru – in rem, 2 soluționate deja cu clasare în temeiul art.16 al.1 lit.b Cpp); PJ Lipova: 3 (1 dosar penal in rem, 2 dosare penale soluționate cu clasare în temeiul art.16 al.1 lit.b Cpp); PJ Gurahonț: 1 dosar penal in rem.
Trimite articolul
XSe închid și aceste dosare așa cum s-au anulat și amenzile, stați fără grijă. Doar nu o să bage pe cineva la pușcărie pentru că nu a stat în izolare iar pe criminali condamnați pe viață cu 4 crime la activ să-i lase liberi. Sau mai ști ? După cum judecă ai noștri iluștri judecători și după ce legi de cacao avem, tot ce e posibil ca unul care a ieșit din izolare să stea doi ani după gratii iar criminalii să se plimbe liberi printre noi și să comită noi crime. Ierarhia valorilor s-a întors cu fundul în sus precum vedem în toată lumea. Preocupare maximă pentru infractori, dacă sunt cumva și mai negri la culoare devin martiri și modele de urmat, se închină toți politicienii la sicriele lor ca la sfintele moaște, asta în timp ce oamenii onești pot fi călcați în picioare, tâlhăriți, jefuiți, violați, etc. pentru că justiția și societatea civilă nu văd o problemă în asta. Singura problemă este ca infractorii, indiferent de culoarea pielii să aibă drepturi. Cât mai multe dreptuir, obligații deloc dacă se poate
Păi de azilele private de ce nu vă apropiați, știți bine că au avut covid.. Ei nu o să se autodenunte