Printre bolnavii aflaţi în evidenţele Compartimentului HIV/SIDA din Arad se numără studenţi, tineri intelectuali, oameni cu locuri de muncă importante, foarte bine integraţi în societate. Atâta timp cât urmează tratamentul corect, speranţa lor de viaţă nu este afectată în mod dramatic. Dar asta depinde şi de o serie de alţi factori, precum momentul depistării infecţiei, starea de sănătate din momentul apariţiei bolii, frecvenţa unor complicaţii asociate bolii etc.
Prea puţin informaţi
Ca în orice boală, cu atât mai mult în ceea ce priveşte HIV/SIDA, e mai bine să previi decât să tratezi. Ca să previi infecţia cu virusul HIV, trebuie să ştii care sunt căile de transmitere a acesteia. Conform unui studiu al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, „adulţii cunosc prea puţin căile de transmitere a ITS (infecţiilor cu transmitere sexuală – n.r.) inclusiv HIV/SIDA, în schimb tinerii cunosc mai puţin simptomatologia; jumătate dintre tinerii sub 20 de ani şi un sfert dintre adulţi nu au avut un partener sexual stabil, în ultimele 12 luni; utilizarea prezervativului este de rutină pentru 35% dintre tineri şi 27,8% dintre adulţi; sub 10% dintre tinerii sub 20 ani au efectuat un test HIV; fidelitatea cuplurilor maritale scade după trei ani de relaţie stabilă”.
E nevoie de educaţie
Studiul DSP Arad a fost efectuat în perioada 1 august-1 noiembrie 2011, pe un eşantion de 759 de persoane, pe două grupe de vârste: 14-19 ani şi peste 20 ani (elevi, cadre didactice, persoane angajate în unităţile din judeţ, personal medico-sanitar, pacienţi, deţinuţi în penitenciarul Arad şi asistaţi ai Centrului de delincvenţă juvenilă al DGASPC Arad).
„Rezultatele studiului relevă faptul că trebuie intensificată munca de informare-educare în privinţa HIV/SIDA şi a celorlalte boli cu transmitere sexuală, iar această muncă trebuie efectuată în echipe pluridisciplinare cuprinzând atât sectorul guvernamental, cât şi organizaţii neguvernamentale, specialişti în promovarea sănătăţii şi educaţie pentru sănătate, cadre didactice, medici de familie, voluntari etc.” – conchide dr. Călin Ardelean, coordonator promovarea sănătăţii în cadrul DSP Arad.
MEDICII AU CUVÂNTUL
Bolnavii care urmează tratamentul au o evoluţie bună, fără incidente – DR. MIRANDOLINA PRIŞCĂ
Trebuie intensificată munca de informare-educare în privinţa HIV/SIDA – DR. CĂLIN ARDELEAN
Citiți principiile noastre de moderare aici!