Pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege semnat de 51 de deputați și senatori era adoptat de Camera Deputaților. Câteva zile mai târziu, președintele promulga legea. Prin acest act legislativ, ziua de 15 ianuarie era declarată Ziua Culturii Naționale, „o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”, după cum scria în expunerea de motive a proiectului de lege.
Poetul național
„Omul deplin al culturii românești”, după cum îl descria Constantin Noica, Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, în Botoșani. Gheorghe Eminovici şi Raluca Juraşcu, părinții „făuritorului limbii literare române”, au avut 11 copii. Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici) a fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Opera sa poetică a fost influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Hegel.
A fost activ în societatea „Junimea” şi a lucrat ca redactor la „Timpul”, ziar pe care l-a condus o vreme. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902. A murit la 15 iunie 1889, la 39 de ani, la Bucureşti, iar la 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu, din București. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.
Eminescu la Arad
În 1868, pe scena Teatrului Hirschl din Arad, de pe actuala stradă Gheorghe Lazăr, poposea trupa de teatru condusă de Mihail Pascaly. Printre membrii trupei, în calitate de sufleor și secretar II al directorului, se afla și tânărul Mihai Eminescu, recent debutant în ale poeziei. Timp de două săptămâni, trupa susține la Arad șase spectacole, evenimentul reprezentând o sărbătoare pentru arădeni, după cum consemnează mărturiile vremii.
În orașul de pe Mureș, Eminescu face cunoștință cu Iosif Vulcan, întemeietorul Revistei Familia, și îi înmânează poezia „La o artistă”, pe care Vulcan o și publică în aceeași perioadă în revista amintită. Cărturarul Vulcan a fost și cel care i-a „schimbat numele” din Eminovici în Eminescu, după ce primise în 1866 poezia „De-aș avea”, semnată „Mihail Eminovici, la redacția Revistei Familia.
Aproape o lună au stat la Arad familia Pascaly alături de artiștii trupei de teatru. Mihail Pascaly și soția au fost cazați la Crucea Albă, în timp ce artiștii locuiau în casa lui Ioan Popovici Desseanu, de pe strada ce-i poartă azi numele, locul în care Eminescu a făcut cunoștință cu Vulcan.
Ziua Culturii la Arad
Din păcate, nici cei de la Primăria Municipiului Arad, nici cei de la Consiliul Județean Arad, prin instituțiile subordonate, nu au organizat vreun eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale. Astfel că dezideratul inițiatorilor legii din 2010, acela de a face din ziua de 15 ianuarie „o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”, rămân doar o adunătură de cuvinte pe-o hârtie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!