ARAD. 20 de zile de război în Ucraina, o criză a refugiaților și un conflict armat care amenință întreaga Europă. Acestea au fost auspiciile sub care s-a desfășurat comemorarea eroilor pașoptiști cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Discursurile și depunerea de coroane s-au desfășurat în Parcul Reconcilierii, în prezența a câteva sute de oameni, aproape ca în vremurile anterioare pandemiei. Dar, contextul extern a făcut ca de această dată să nu fie prezenți invitați de la Budapesta, însă premierul maghiar Viktor Orban a transmis un mesaj maghiarilor arădeni.
„Cine trăiește numai pentru el, acela trăiește numai pe jumătate”, este citatul pe care l-a transmis primarul Aradului, Călin Bibarț, subliniind că „noi aici la Arad am demonstrat de-a lungul istoriei că nu facem lucruri pe jumătate, că știm să trăim împreună și aceasta nu poate decât să ne bucure”.
Viktor Orban, de la Budapesta, a punctat într-un mesaj transmis către maghiarii de pretutindeni că pacea și libertatea sunt cele care trebuie apărate: „Să fie pace, libertare și înțelegere. Acum 174 de ani așa au fost rezumate idealuri națiunilor în lupta pașoptistă. De atunci, noi, maghiarii, tot prin aceste cuvinte ne exprimăm ceea ce dorim: dorim pace în lumea apropiată și îndepărtată, în cea care ne înconjoară, libertate în autodeterminare pentru a ne modela propria viață și înțelegere în cauzele noastre naționale. Sper ca împreună cu popoarele cu care trăim să putem construi un viitor sigur aici în bazinul carpatic. Ca moștenitori spirituali ai anului 1848, suntem astăzi solidari și întindem o mână de ajutor fraților noștri din Subcarpați aflați în dificultate și care caută un refugiu din calea războiului. Ne exprimăm solidaritatea cu poporul ucrainean și apărăm împreună cultura, modul nostru de viață și rezultatele politicii naționale. […] Vă mulțumesc pentru cooperarea transfrontalieră care a demonstrat încă o dată că niciun maghiar nu este singur”.
Prefectul Aradului, Toth Csaba a dat la rândul său citire mesajului pe care prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, l-a transmis cu prilejul acestei zile.
În cele din urmă, președintele UDMR Arad, deputatul Farago Peter, a vorbit despre memoria celor 13 Generali și contextul politic actual: „Statuia Libertății, în umbra căreia ne-am adunat pentru a sărbători astăzi, este unul dintre cele mai semnificative simboluri ale Revoluției și Războiului de Independență din 1848-49. Este un simbol al libertății noastre personale și comune, de a susține adevăratele valori democratice. Acum stăm aici lângă statuie, în fața amintirii celor 13 martiri. Aici, în acest spațiu, timpul și istoria ne întâlnesc. Trecutul și prezentul. Până la urmă, în contextul actual, nimeni nu se poate aștepta să vorbim doar despre trecut. Trebuie să vorbim și despre prezent, mai mult, despre viitorul tuturor. […] Ne numim un popor iubitor de libertate. Am fost nevoiți să luptăm pentru libertate de multe ori de-a lungul istoriei, dar ne-am ridicat și pentru alte popoare.
[…] Libertatea este o datorie față de noi înșine și comunitatea noastră pe care trebuie să o facem în continuare astăzi, în 2022. Libertatea este o viață pe care trebuie să o trăim. Libertatea este o moștenire pe care trebuie să o transmitem mai departe. […]
La sărbătoarea de astăzi, cocardele și steagurile roșu-alb-verde simbolizează speranța și încrederea pe care oamenii din acele vremuri, care credeau în libertate. Să credem și în libertate, pentru care strămoșii noștri și-au sacrificat viața și să facem totul pentru ca libertatea să fie singurul mod în care putem!”
Ceremonia s-a încheiat cu depuneri de coroane la ambele monumente din Parcul Reconcilierii.