În anul 2016 vom trăi momentul aniversar în care cultura română a primit un nume nou, devenit simbolul ei în universalitate: Eminescu.
La 9 martie 1866 revista Familia, publicație românească cu sediul la Budapesta, lansează un nou poet care avea să se impună atenției publice din chiar acel an.
Botezul cu numele care avea să rămână încris pe vecie în cultura română și a lumii era făcută de redactorul publicației, Iosif Vulcan, iar autorul un tânăr elev de numai 16 ani, Mihai Eminovici, acceptă schimbarea patrimonului, însușindu-și-l și semnând din acel moment Eminescu. Nici Iosif Vulcan, nici tinerelul gimnazist de la Cernăuți, nu bănuiau ca acest nume va deveni emblematic, ajungând a fi cunoscut, în timp, în peste 64 de limbi și culturi ale lumii, însciind specificul românesc între valorile umanității.
Anul 1866 începuse cu debutul unui nou poet. Prilejul era trist pentru că versurile erau închinate, într-un moment îndoliat – moartea dascălului și mentorului său și se intitulau sugestiv „La mormântul lui Aron Pumnul” .
Înaintea lui Iosif Vulcan a mai avut cineva premoniția apariției noii stele pe bolta liricii românești: omul politic, istoricul, filozoful Simion Bărnuțiu, unul din principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania, care scria încă din 1853. „Când va răsări ăst Luceafăr pe cerul Daciei..”. „Ăst Luceafă”r răsărise la 15 ianuarie 1850, la Ipotești, dar razele lui dintâi își începuseră strălucirea în 1866, odată cu versurile publicate.
Program aniversar
Considerăm că evenimentul trebuie transferat dintr-o simplă aniversare a 150 de ani de la apariția numelui său pe frontispicul scrisului național și universal într-o sărbătoare a culturii și într-un moment de eclerare a ei pe plan mondial.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad își propune să participe alături de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Ministerul de Externe, Congresul Mondial al Eminiscologilor, Consiliile Județene la Programul aniversar „Mihai Eminescu 150 de ani” care vor organiza, printre altele: Simpozionul științific – „Eminescu și Aradul”; Publicarea volumului – „Eminescu 150 de ani”; Realizarea de medalii jubiliare și insigne; Itinerare culturale în România și străinătate (Ungaria, Sebia, Repâublica Moldova) sub genericul „Universitatea lui Mihai Eminescu”
Citiți principiile noastre de moderare aici!