Arad. „Există trei documente importante pentru un oraș: Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și Planul Urbanistic General (PUG). Cel din urmă este de departe cel mai solicitat pentru că pe baza lui se construiește în oraș” Așa începe cel mai recent comunicat remis de USR Arad. Comunicat care atinge apoi principala durere a oricărui arădean care vrea să construiască în oraș sau căruia îi pasă de cum se dezvoltă Aradul:
„PUG-ul este documentul de care au nevoie toți arhitecții, proiectanții și urbaniștii care planifică orice bloc, casă, stradă sau gură de canal din oraș. Acesta este motivul principal pentru care orice administrație căreia îi pasă de orașul ei și de locuitorii din el ar trebui să pună la dispoziția tuturor, transparent, fără costuri și fără restricții, cel mai folosit document de planificare urbanistică al unui oraș. Al oricărui oraș, altul însă decât Aradul, unde PUG-ul nu este disponibil oricând celor care au nevoie de el, nu poate fi consultat online și, ca atare, nu poate fi folosit de specialiștii care au nevoie de el zi de zi”.
Daniela Sabău, consilier local municipal USR, continuă pe aceeași temă, argumentând:
„Foarte mulți arhitecți din Arad cer acces la PUG pentru activitatea lor curentă, iar USR a cerut Secretariatului Primăriei Arad să scaneze documentul încă din vara anului 2021. Am insistat foarte mult pe acest subiect la funcționarii din aparatul administrativ, deoarece vechiul PUG, chiar dacă este expirat, este aplicabil, în lipsa unuia actualizat.”
Lipsa unei versiuni electronice complete a PUG-ului este dublată de o altă problemă, potrivit USR, și mai mare: cea a vechimii prevederilor acestuia, iar administrația locală nu pare să manifeste nici cel mai mic interes pentru eliminarea acestei a doua probleme.
„Au trecut 17 ani de când vechiul PUG nu a mai fost actualizat. Coincidență sau nu, atâta timp a trecut și de când a fost ales Gheorghe Falcă primar al Aradului. Lipsa unui Plan Urbanistic General actualizat creează nevoia intervențiilor urbanistice bazate pe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Situația Aradului este paradoxală: PUG-ul, care e <<vederea de ansamblu>>, e vechi de 17 ani, dar planurile pe zone restrânse, PUZ-urile, trebuie să țină cont de standarde urbanistice și constructive actuale! În plus, lipsa aducerii la zi a PUG-ului implică mai multe PUZ-uri decât ar fi în mod normal necesar, acesta fiind și un rezultat scontat de administrația PNL: PUZ-uri multe făcute de «cine trebuie», în lipsa unui PUG actual și transparent.”, a punctat cea de a doua mare problemă generată de PUG consilierul local USR Dorian Curcanu.
USR a primit PUG-ul
Aleșii USR mai indică în comunicat faptul că
„La cererea consilierilor locali ai USR, documentul de 800 de pagini ne-a fost pus la dispoziție, fără ca el să fie prezent și pe site-ul Primăriei, așa cum ar cere minimele standarde de transparență și digitalizare. Astfel, USR solicită Primăriei să-și țină promisiunile privind transparența și să creeze o secțiune separată referitoare la P.U.G, care să conțină toate documentele necesare informării atât a specialiștilor, cât și cetățenilor interesați„.
Accesibil aici
Până atunci, documentația poate fi accesată pe link-ul următor, pus la dispoziție de către USR Arad: https://drive.google.com/drive/folders/152fua1L1nr7jx-nUJugc-9HdjAO1_CP8?usp=sharing.
Trimite articolul
Xmultumim USR!
postacii pro PSD, comunistii, rusnacii et co, uite ca USR vine in sprijinu tinerilor care vor sa isi construiasca si ei o casuta. acum putem afla ce vor politrucii din primaie, nu trebuie mereu sa dam “comosionu” la o anumita firma (conectata cu politicieni bineinteles)
-
Trezetete, de PNL care a condus Aradul 20 de ani ai auzit ? Seculici, Falca, Bibart si compania iti spun ceva ?