ARAD. Consilierii locali municipali au aprobat, luni, cu unanimitate de voturi, Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) pentru obiectivul de investiție „Reabilitare cinematograf Studio Arad”. O veste aşteptată de ani şi ani de zile, perioadă în care clădirea monument istoric, cunoscută ca Palatul Bohuş, s-a afundat în nepăsare şi degradare. Cinematograful Studio ocupă apartamentul nr.2 din imobilul situat pe strada Vasile Goldiş nr.1-3 – una din cele mai ample construcţii în stil Secession din Arad, realizată în anul 1910, după planurile arhitectului Lajos Szantay.
În prezent, „clădirea prezintă o serie de degradări datorate în principal proastei întreţineri, neefectuării lucrărilor de intervenţie în timp util, precum şi intervenţiilor parazitare intervenite în timpul exploatării de diverse persoane juridice. Infiltraţiile provenite din scurgerea necontrolată a apelor de ploaie de pe acoperiş, burlanele defecte sau lipsă, intervenţiile de pe faţadele imobilului, modificarea tâmplăriei exterioare, igrasie, instalaţii de apă prost întreţinute au afectat grav imaginea generală a clădirii. Uşile cinematografului Studio, deşi sunt păstrate în forma iniţială, sunt bătute cu tablă, geamurile sunt sparte, ferestrele sunt sparte parţial, geamurile de la copertinele de intrare sunt sparte, cortinele sunt ruginite, ultimul strat de vopsea fiind aplicat de peste 30 de ani, burlanele lipsesc şi apele de ploaie spală tencuială de pe pereţi.” Astfel este descris tabloul degradării în Memoriul tehnic al investiţiei „Reabilitare cinematograf Studio Arad”.
Lucrările
Despre ce investiţie vorbim? Despre 16.118.085,97 lei (inclusiv TVA), bani din bugetul local, pentru „realizarea unei săli multifuncţionale pentru proiecţie film şi/sau teatru, care poate avea şi funcţiuni complementare de sală de conferinţe, prezentare de diverse programe culturale de mică amploare, cu o capacitate maximă de 264 locuri”.
Pentru aceasta se vor realiza: *lucrări de consolidare (îndepărtarea compartimentărilor nestructurale de la parter, consolidarea planşeelor din beton armat în zonele afectate de infiltraţii, consolidarea şarpantei şi înlocuirea învelitorii şi tinichigeriilor, refacerea finisajelor interioare şi exterioare şi înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare); *lucrări de reabilitare a spaţiilor (sală cinematograf, holuri, foaiere, scări de acces şi evacuare pentru transformarea ei în sală de teatru; lucrări de izolare fonică, faţă de nivelele superioare, izolare termică şi hidroizolare; lucrări de reabilitare a reţelelor şi instalaţiilor electrice, internet, instalaţii sanitare, termice şi ventilaţie interioară; lucrări de punerea în siguranţă din punct de vedere PSI; reparaţii şi restaurări ale tâmplăriei interioare şi exterioare, cu refacerea tocurilor, a căptuşelilor, a profilelor deteriorate cu menţiunea de a se restaura uşile de acces principal şi elementele decorative din alamă, iar la ferestrele de la etaj a vitraliilor deteriorate; reparaţii ale tencuielilor, placajelor, pardoselilor, finisajelor interioare – ale picturilor acolo unde acestea au existat; refacerea finisajelor exterioare pe suprafaţa aferentă cinematografului cu restaurarea elementelor de detaliu la acoperirea intrărilor, a profilelor ornamentale, a panoului de afişaj, a reclamei cu numele cinematografului într-o forma adecvată; izolarea fonică şi acustică a pereţilor şi tavanului sălii cinematografului pentru eliminarea efectelor de reflexie şi reverberaţie a sunetelor, într-o sală de audiţie); *dotări pentru persoanele cu dizabilităţi; *dotări cu mobilier; *dotări scenă şi audio-video; *lucrări de punere în siguranţă din punct de vedere PSI.
Durata de realizare a investiţiei se ridică la 24 luni.
Optimism, la Primărie
Municipalitatea a preluat Cinematograful Studio de la RADEF în anul 2011, cu condiţia de a reabilita spaţiul pentru asigurarea funcţionării şi existenţei activităţii de proiecţie film.
„Noi am dus o bătălie pe mai multe puncte care au fost cinematografe odată. În sfârşit, <Studio> este în proprietatea Primăriei. Ne dorim să refacem acest cinematograf, cu destinaţie multifuncţională – ca şi a celorlalte care sunt deja în funcţiune – în special, proiecţii de filme, dar şi alte evenimente. Evident, ne focalizăm pe proprietatea noastră. E o clădire mai mare, e o clădire importantă, e o clădire istorică. Sperăm ca împreună cu ceilalţi proprietari, într-un interval de timp rezonabil – un an, doi – să schimbăm întreaga înfăţişare a clădirii” – a declarat primarul Călin Bibarţ la finalul şedinţei extraordinare de luni. În contextul în care, la un moment dat, reprezentanţi ai municipalităţii vorbeau de posibilitatea ca în acest loc să fie amenajat sediul trupei arădene de teatru maghiar „Aradi Kamaraszinhaz”, edilul a precizat: „Nu vrem să fie ceva cu dedicaţie pentru cineva, ci pentru toţi arădenii. Prin urmare va fi binevenit şi românul, şi maghiarul, şi sârbul, şi germanul, şi oricine mai doreşte… Toţi arădenii şi nu doar arădenii.”
Interpelat asupra posibilităţii ca municipalitatea să achiziţioneze şi celelalte proprietăţi din Palatul Bohuş, primarul Călin Bibarţ a spus: „Nu am luat în analiză. Asta ar însemna ca celelalte proprietăţi să facă prima dată oferta de vânzare. Dar de ce să ne dorim neapărat să achiziţionăm şi să nu dorim ca împreună cu ceilalţi proprietari să fie o clădire frumoasă? Fiecare proprietar să-şi asume drepturile şi, în acelaşi timp, şi obligaţiile – aşa cum încercăm şi la alte clădiri unde noi avem cote părţi, împreună cu ceilalţi proprietari, să punem partea noastră de bani şi să facem o clădire care să facă cinste oraşului. Şi în câţiva ani vom reuşi, veţi vedea” – a încheiat, optimist, edilul interimar al Aradului.
Noi îndrăznim să fim… rezervaţi în această privinţă, şi asta tocmai pentru că vedem cât de „eficient” s-au mişcat lucrurile în cazul altor clădiri unde Primăria deţine cotă parte. Dar, desigur, ne-am bucura ca viitorul să ne contrazică. JA-D.D.
Călin Bibarţ: Sperăm ca împreună cu ceilalţi proprietari, să schimbăm întreaga înfăţişare a clădirii
Trimite articolul
XIn sfarsit o veste buna, nu mai e un cinematograf in Arad. Era si timpul pentru acest cinema care s-a transformat in sala de bingol si ulterior parasit. Ma intreb ce s-a intmaplat cu Muresul? Candva transformat in discoteca. Totusi..daca nu citeam aici nu stiam ca acea strada se numeste Vasile Goldis. Ma intreb ce minte luminata a avut aceasta idee? Ce a avut cu scriitorul Anatol Frace? Sun o multime de strazi care au primit nume maghiare si ce stiu eu ce nationalitati, nu se putea gasi una pentru Vasile Goldis?