ARAD. Deși războiul din Ucraina este departe de a se fi încheiat, ba mai mult, amenințările par să țintească din ce în ce mai aproape, teama de un accident nuclear pare să fi dispărut. Cel puțin de pe agenda Ministerului Sănătății care s-a grăbit la sfârșitul lunii februarie să cheltuie nu mai puțin de 6 milioane de euro pentru asigurarea necesarului de comprimate cu iod destinate populației, pastile care ar trebui administrate în caz de urgență radiologică sau nucleară. 30 de milioane de astfel de comprimate au fost produse în aproximativ trei săptămâni de Antibiotice Iași, iar, până la sfârșitul lunii martie, acestea au fost distribuite către toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară.
164.000, la Arad
La Arad, comprimatele de iod au ajuns pe data de 24 martie, au fost recepționate și depozitate de către DSP, în așteptarea instrucțiunilor. Instrucțiuni care n-au mai venit, în ciuda declarațiilor ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care a încercat varianta distribuirii pastilelor prin medicii de familie, medici care au refuzat să-și asume această sarcină. La sfârșitul lunii martie, Rafila anunța o campanie de informare a populației cu privire la administrarea pastilelor, până la găsirea unor soluții în vederea distribuirii acestora. De atunci, a trecut mai bine de o lună și cele 164.000 de pastile ajunse la Arad zac în depozitul DSP, în așteptarea reglementărilor.
Geanina Potolia, directorul DSP Arad, spune că nu există, deocamdată, procedură de lucru:
„Avem 164.000 de comprimate în depozitul nostru, dar așteptăm procedura de lucru pentru distribuirea lor. Exista varianta de distribuire prin intermediul medicilor de familie, dar aceasta a căzut, întrucât marea majoritate nu a fost de acord. Se face promovare la nivel de județ, în baza Ghidului de Informare Generală elaborat de către Ministerul Sănătății și așteptăm procedura de distribuire.”
Informare pe hârtie
Deși s-a bătut monedă în repetate rânduri pe această campanie de informare privind administrarea comprimatelor de iodură de potasiu, informarea populației pare să se facă doar pe hârtie. La nivel național, pe site-ul Ministerului Sănătății există un „Ghid de Informare Iod”, cu principalele indicații în administrarea Iodurii de potasiu de 65 mg, în caz de incident nuclear, informație care la o primă căutare nu se regăsește și pe site-ul DSP Arad. Cel mai probabil, materialele informative au ajuns, cel puțin deocamdată, la un număr redus de populație, dar cum încă nu a început distribuția pastilelor, nevoia de informare nu se resimte nici ea prea tare.
Call center la Minister
Campanie de distribuție a Iodurii de Potasiu de pe site-ul Ministerului spune în felul următor:
„Ministerul Sănătății a demarat campania de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodură de potasiu. În acest sens, Ministerul Sănătății a elaborat Ghidul de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomandate, cum și când se instituie tratamentul. Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică. Se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă. Ghidul de Informare Generală este postat pe pagina de web www.ms.ro. Pentru mai multe informații, Ministerul Sănătății va pune la dispoziția publicului un call-center dedicat, unde personal de specialitate va răspunde întrebărilor primite. Numărul de telefon este 021/317.40.06.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!