Arad. Sărbătoare la Direcţia Santiar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad (DSVSA): laboratorul a fost acreditat să realizeze încă 17 metode analitice în plus faţă de cele existente. În laboratorul DSVSA sunt autorizate 11 laboratoare specializate în biologie moleculară, bacteriologie, serologie, virusologie, parazitologie, morfopatologie, toxicologie, bunăstarea animalelor şi protecţia mediului. În aceste laboratoare sunt diagnosticate bolile animalelor, zoonozele (boli comune oamenilor şi animalelor), precum şi în microbiologie alimentară, chimie alimentară şi determinarea contaminării radioactive, domenii analitice în care sunt efectuate teste în vederea stabilirii calităţii alimentelor şi apei potabile şi hranei pentru animale.
Un laborator care, potrivit mai marilor instituţiei, „răspunde permanent solicitărilor populaţiei cu privire la calitatea şi siguranţa alimentelor produse, depozitate, prelucrate, comercializate sau achiziţionate pentru consum, dar şi solicitărilor referitor la sănătatea animalelor şi salubritatea hranei pentru animale”.
Până acum, laboratorul a avut acreditate un număr de 31 metode analitice. În această lună, însă, a fost reevaluat de organismul naţional de evaluare şi acreditare şi a primit acreditare pentru încă 17 metode analitice.
Metodele
„Conform standardelor naţionale şi internaţionale pentru diagnosticul unor boli majore precum pesta porcina clasică, anemia infecţioasă ecvină (sida cailor), gripa aviară, rabia (turbarea), leucoza enzootică bovină, bruceloză etc. se utilizează 23 de metode analitice acreditate. În domeniul siguranţei alimentelor şi hranei pentru animale sunt efectuate teste fizico-chimice de diagnostic ce stabilesc calitatea din punct de vedere al compoziţiei, învechirii şi alterării alimentelor, dar şi teste microbiologice ce privesc contaminarea cu germeni patogeni ce pot provoca boli grave oamenilor şi animalelor utilizând 25 de metode analitice acreditate. În domeniul microbiologiei alimentare se efectuează investigaţii privind calitatea materiilor prime şi contaminarea alimentelor cu germeni precum: salmonella, enterobacterii, stafilococi, listeria, clostridium, colibacili, pseudomonas, drojdii şi mucegaiuri, etc”, se arată în comunicatul DSVSA.
Alte diagnostice
Dar analizele nu se opresc aici. Potrivit lui Viorel Agud, directorul instituţiei, mai sunt analizate „prin metode moderne de digestie artificială probe pentru diagnosticul trichinelozei la animale domestice şi sălbatice şi sunt confirmate toate suspiciunile de boală, provenite de la medicii veterinari din reţeaua judeţeană”.
Cert este că „în urma reevaluării şi extinderii, Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor are acreditate un număr de 48 metode analitice, înscriindu-se astfel în categoria laboratoarelor naţionale cu capacitate de diagnostic mare ce acoperă o paletă largă de investigaţii în domeniul sănătăţii oamenilor şi animalelor, putând răspunde atât solicitărilor din judeţ, cât şi din alte judeţe”, ne asigură Viorel Agud.
Sediul laboratorului
Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor îşi se desfăşoară activitatea de diagnostic în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad cu sediul în Arad, str. Liviu Rebreanu nr. 98.
Citiți principiile noastre de moderare aici!