Cel puțin un telefon pe zi am primit pentru rubrica „Telefonul cititorului”, iar, în conversaţii, arădenii se plângeau că firma care ar trebui să le ridice gunoiul din fața casei le-a lăsat pubela acolo unde a fost scoasă, lipind doar pe aceasta o etichetă în care se menţiona că pubela e neconformă, fiind bifate căsuţele cu deşeurile care nu ar fi trebuit să se regăsească în acel tomberon. Toate sesizările venite de la arădeni pe adresa redacţiei făceau referire la pubelele galbene, cele destinate deşeurilor reciclabile, şi toate veneau din zona de case, fie că vorbim aici de cartierele de case, fie de zona centrală a Aradului.
În mai toate, arădenii ne povesteau că gunoiul reciclabil nu le-a fost ridicat din faţa casei pe motiv că este „contaminat”, dar că, nici după ce au făcut curat prin acesta şi nici după a doua încercare, gunoiul nu le-a fost luat de angajaţii RETIM.
Cum sesizările au curs, iar răspunsul RETIM a fost mereu acelaşi – nu se mai ridică gunoiul reciclabil neconform al arădenilor – am decis că subiectul merită o abordare mai amplă pentru a afla dacă arădenii sunt trataţi greşit de către RETIM sau dacă încă nu știm exact cum să colectăm selectiv gunoiul.
Și am aflat că, deși pe adresa redacției au venit zeci de sesizări, în ultimele trei luni, pe adresa RETIM au fost primite doar 17. Și că, în general, plângerile din sesizări au fost lămurite. Cât despre colectare și reciclare, situația nu e niciodată prea simplă, iar calea e lungă până la selecția corectă a gunoiului pe care îl producem.
Lipsiți de informări de durată cu privire la ce se poate arunca în pubela galbenă, albastră, neagră etc., lipsiți în fapt de unele dintre aceste pubele, lipsiți uneori de interes, dar și de ajutor din partea celor care ar trebui să aibă în grijă colectarea, de la firma care se ocupă de gunoiul arădenilor la Primărie și CJA, arădenii nu colectează deocamdată ca la carte gunoiul. Dar încet, încet, lucrurile încep să intre pe făgașul normal, ne-a destăinuit ieri, deși nu am fi crezut, directorul general Retim, Dan Pascu. Foarte încet, dacă ar fi să ne luăm după normele europene ce ne sunt impuse și după imaginea din gunoiul arădenilor. Dar despre acestea, într-un alt material.
Despre situația gunoiului neridicat de firma RETIM pe motiv că aceste este contaminat, compania ne-a precizat faptul că ne mulțumesc că am fost curioși să aflăm și punctul lor de vedere și că „acest subiect este unul de interes pentru compania noastră. În primul rând vă rugăm să aveți în vedere faptul că nu există un refuz sistematic al RETIM de a colecta deșeuri reciclabile pe străzile menționate de dumneavoastră, General Praporgescu, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Ștefan Cicio Pop. În general, în toată aria noastră de colectare (Zona 1 Arad), verificăm conținutul recipientelor și refuzăm colectarea doar în situațiile evidente de nerespectare a regulilor de colectare separată. În aceste situații, notificăm clienții prin aplicarea unei etichete roșii pe care este menționat motivul necolectării (de exemplu, eticheta poate avea bifate căsuțele «deșeuri reziduale» și «deșeuri din construcții și demolări», dacă aceste deșeuri au fost identificate în conținutul unei pubele galbene care trebuie să conțină doar deșeuri reciclabile). În astfel de situații, atunci când clientul nu a înțeles motivul pentru care pubela nu a fost colectată, ne contactează și îi oferim detaliile necesare, inclusiv prin deplasarea unui reprezentant al RETIM la fața locului”.
Trecătorii de pe centru
Cum multe dintre acuzele celor care stau în centru au vizat faptul că, în gunoiul lor conform, trecătorii aruncă deșeuri greșite între momentul în care aceștia scot gunoiul la stradă și momentul în care RETIM vine să-l colecteze, şi astfel se contaminează pubela, ne-am adresat RETIM şi cu următoarele întrebări: „Ce șanse credeți că au locuitorii caselor din zona centrală a municipiului Arad ca gunoiul lor reciclabil să fie conform, în condițiile în care acesta este scos pe străzi populate, înainte de ridicare?; puteți să ne indicați dacă RETIM are o oră exactă de ridicare a acestor deșeuri (nu un interval de timp), astfel încât eventualele încărcări ale pubelelor locuitorilor de pe străzile centrale cu deșeuri, desigur nereciclate, ale trecătorilor să fie puține, evident de suprafață și acceptate ca și conforme de către Retim? Ce a răspuns compania? „Sunt foarte puține situații în care în pubele galbene sunt introduse alte deșeuri de către trecători, între momentul scoaterii recipientului și momentul colectării. Avem în vedere acest lucru atunci când facem verificarea conținutului pubelei. Așadar, nu scoaterea recipientelor pe domeniul public cu câteva ore înaintea colectării este motivul neridicării acestora, ci nerespectarea regulilor de colectare separată”; „Reglementările ANRSC cer menționarea unui interval de timp, în cazul nostru acesta fiind publicat (și actualizat, după caz) pe site-ul https://retim.ro/utile/programe-de-colectare/. Pe de altă parte, din punct de vedere practic, nu se poate stabili o oră exactă a ridicării deșeurilor; oricât de bine ar fi planificată colectarea, parcursul mașinii depinde foarte mult de mai mulți factori ale căror valori se modifică semnificativ în timp sau în anumite perioade, cum ar fi traficul sau cantitatea de deșeuri colectată pe parcurs”.
Așa că trecătorii rămân pe mai departe în seama locuitorilor de pe centru, așa cum îngăduința și ochii închiși la deșeurile neconforme, dar desigur de suprafață, aruncate de cei dintâi, la mâna gunoierilor.
Colectarea selectivă, pe (ne)înțelesul tuturor
Dar, dacă gunoiul arădenilor este cel care creează probleme, aşa cum reiese din spusele RETIM, iar arădenii susțin cu tărie că acesta este conform cerinţelor şi că au făcut curat în deşeuri după un prim refuz, dar au urmat şi altele după „decontaminare”, nu e posibil ca vina să stea în ce înţelege fiecare din deşeuri reciclate? Ca atare, i-am întrebat pe cei de la RETIM „ce înseamnă gunoi reciclabil și când este considerat neconform, potrivit normelor RETIM?” dar și „câtă „contaminare” este acceptată în zona centrală a Aradului pentru astfel de pubele?”. Iar răspunsul Retim ne-a demonstrat, cel puțin nouă, că e nevoie de o campanie mult mai serioasă de informare, fie din partea acestora, fie din partea autorităților, dacă vom vrea vreodată să colectăm cu adevărat selectiv deșeurile în județ. „În cazul în care recipientele de deșeuri reciclabile conțin deșeuri de alta natură, care le face să nu fie acceptate la stația de sortare, suntem nevoiți să refuzăm colectarea acestora. Acest lucru se întâmplă atunci când observăm deșeuri reziduale (veselă spartă, etc) sau biodegradabile (resturi alimentare), deșeuri din sticlă (sticla de la băuturi, borcane, etc), deșeuri din construcții și demolări (cărămizi, resturi din diverse materiale de construcții, etc), deșeuri periculoase (vopseluri, etc) sau voluminoase (diverse obiecte de uz casnic, etc)”, ne-au răspuns oficial reprezentanții RETIM.
În atare condiţii, ţinând cont că astfel de deşeuri (cu variantele neenumerate cuprinse doar în acel etc.) se găsesc, în viziunea noastră în mai toate pubelele galbene şi amintind şi faptul că, la case, pubelele de colectat sticlă de pildă lipsesc cu desăvârșire, iar pentru deșeurile vegetale, voluminoase, cele din construcții și din renovări nu s-a găsit încă vreo soluție în Arad, deși problema e veche iar exemple de bune practici există chiar lângă noi (în Timișoara sau Oradea), e evident că e nevoie de mai mult. Mult mai mult.
Pentru moment, singurii care par să sufere sunt arădenii rămași cu zilele cu gunoiul în fața casei. Pe viitor, însă, suferința va fi comună, a arădenilor, a RETIM, a administrației, încă nepăsătoare la deșeurile pe care arădenii nu au unde să le arunce și la modul în care aceștia știu/ sunt învățați să recicleze.
Îndemnaţi să facă sesizări
Revenind la sesizările depuse de arădeni, i-am întrebat pe cei de la RETIM „câte sesizări de neridicare a gunoiului menajer a primit societatea RETIM de la arădenii din zona centrală în ultimele trei luni, câte astfel de sesizări au venit din zona cartierelor de case și câte reclamații asemănătoare din zona cartierelor (zona de blocuri)”? Iar aceștia ne-au răspuns: „În ultimele trei luni, au existat un număr de 17 sesizări de neridicare a deșeurilor din cauza lipsei colectării separate, toate fiind din zona de case. În cele mai multe situații un reprezentant al RETIM s-a deplasat la faţa locului și a analizat împreună cu clientul motivul necolectării”.
Dată fiind neconcordanța dintre numărul sesizărilor venite pe adresa noastră și a celor primite efectiv de firma care se ocupă de gunoiul arădenilor, directorul general RETIM a insistat pe faptul că arădenii trebuie să facă sesizări la societate iar o echipă se va deplasa în cel mai scurt timp pentru a analiza împreună cu arădeanul pubela neridicată de gunoi, spre a vedea unde stă adevărul: în gunoiul neconform al arădeanului, în indiferența angajaților RETIM ori în nonșalanța trecătorilor care aruncă orice, oriunde.
Unde sunt campaniile de informare?
Cum din cele trei variante două au legătură cu educația şi înţelegerea colectării selective, i-am întrebat pe cei de la RETIM „în ce a constat campania de informare a societății privind colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Arad de la momentul preluării acestui serviciu și până în prezent?” Şi dacă „există o astfel de campanie derulată în acest moment în Arad?” „Compania RETIM, până în momentul de față, a realizat mai multe campanii dintre care amintim doar cele desfășurate în ultima perioadă: informarea cetățenilor despre colectarea deșeurilor biodegradabile în județul Arad. La această campanie au fost utilizate canalele de informare disponibile – presa scrisă, social-media, spoturi radio și spoturi TV, distribuție de pliante și afișe; comunicare reguli de gestionare a deșeurilor în perioada pandemiei COVID-19. Promovarea s-a produs pe canalele disponibile mai sus: <<Aradul sortează. TU colectează separat. Chiar contează!>> La această campanie au fost utilizate canalele de informare disponibile – presa scrisă, online, Facebook, bannere Internet, distribuție de pliante și afișe, spoturi radio și spoturi TV”, se arată în răspunsul oficial primit de aici.
Tot oficial am fost informaţi că „în prezent, se derulează campania <<Aradul sortează, tu colectează separat!>> în întreaga zonă de operare (Zona 1), prin care ne dorim informarea și conștientizarea cetățenilor despre importanța colectării separate. În acest sens, pe recipientele de colectare a deșeurilor se vor lipi în primă fază etichete de avertizare galbene, cetățenilor li se ridică deșeurile în această fază. În a doua fază, dacă aceste abateri continuă, angajații RETIM vor lipi etichete roșii pe recipiente și doar atunci deșeurile nu vor fi ridicate. Utilizatorii aflați în aceasta situație au posibilitatea de a resorta deșeurile conform regulilor până la următoarea ridicare programată”.
Vin și amenzile?
Ce va urma pe temă, în condiţiile în care este evident că RETIM a ales acest tip de campanie de informare, o campanie prin neridicare? Vor urma amenzi? Alte campanii? Alte încercări? „Câte amenzi a dat RETIM în aceasta chestiune?”, ammai fost curioşi să aflăm şi am fost informaţi că „în ceea ce privește amenzile, din punct de vedere legal este responsabilitatea Autorităților Publice Locale. De exemplu, Poliția Locală poate da amenzi pentru nerespectarea regulilor de colectare separată (Legea 211/2011 – art 14, unde este prevăzut că «Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă.», iar amenzile, conform – art. 61 alin 1 lit. A sunt între 3.000 lei și 6.000 lei pentru persoanele fizice și între 20.000 lei și 40.000 lei pentru persoanele juridice”.
Aspecte asupra cărora vom reveni
Despre reciclarea în cartierele de blocuri, pubelele lipsăşi cele deteriorate şi despre cum vede Primăria, prin Poliţia Locală, intervenţia (cu amenzi sau fără) în chestiunea şcolirii populaţiei spre colectarea selectivă corectă a gunoiului, vom reveni într-un alt material.
Trimite articolul
XAlo lumea a 3-a???? Colectarea selectiva funcționează de ani de zile în Germania. E simplu. Prima data dacă greșești ești avertizat și nu îți ridica gunoiul, a doua oara primești amenda. Asadar, putina educație, disciplina și organizare, va rog.
-
selectam in timp ce groapa de gunoi arde si ne da aer toxic…retim ar trebui sa sortezes a mai spus cetatenii sortau si retim arunca tot gunoiul la un loc…smecherie romaneasca!
-
In afara de fumul ce l-am primit plocon zilele trecute, de azi primim spre inhalare si miros de petrol si benzina . De unde vine ? De la CET-ul vechi ce isi aeriseste rezervoarele sau dwe la vreo statioe de benzina ?
-
-
Presupun ca in Germania e si clar ce poti pune in ce pubela nu? Tocmai am citit raspunsul Retim ca refuza sa ridice pubela de deseuri reciclabile care contine si “…. deșeuri din sticlă (sticla de la băuturi, borcane, etc)” pe cand pe pubela galbena scrie “plastic, sticla, carton metale” eu am doar pubela maro si galbena de cand am facut contractul nimic altceva si nu am fost notificat sub nici o forma ca s-ar fi schimbat ceva. Cand am vazut pe siteul lor cum e cu pubelele am trimis mail sa intreb cum fac si nu mi-au raspuns. Asa ca rugamintea dumitale spre organizare si disciplina e buna adreasata firmei. Cand vor fi ei in regula atunci sa faca fitze.
cel mai bun lucru e ca RETIM sa sorteze ea gunoiul. Se ceeaza si niste locuri de munca in plus . Spatiu au suficient. Chiar daca ridica cu 1-2 lei/ abonat pretul ridicarii gunoiului ar fi mult mai bine. S-ar termina cu scandalul aruncarii gunoiului aiurea de catre locatari sau trecatorii ce arunca gunoiul unde vad pubele in strada.!
Da… din păcate în intervalul în care pubela stă în așteptarea RETIM-ului oricine de pe stradă poate “contamina ” pubela cu un măr , o coajă de banană etc.
Persoana care scrie articolul ce scoli are ? Nu inteleg cum sunt plangerile pe gunoaie. A facut limba romana in timpul scolii ?
Dar despre tigani care cotrobaie prin gunoi ,nu se precizeaza???? Gunoiul se arunca in pubele iar tiganii vin si cotrobaie si lasa in urma lor dezastru….
O alta problema ar fi nerespectarea prevederilor contractuale de către Retim.
In comunele limitrofe, din motive independente de voința cetățenilor, nu s-au distribuit pubele galbene ci saci de plastic galbeni. Contractual, Retim, trebuie să pună la dispoziția beneficiarului de contract cate o legătură de saci(câți sunt în legătură nu știu) o data la 2 ani. Am sesizat faptul că nu am mai primit saci din anul 2018, am fost trimis la primărie să-mi ridic sacii. Probabil peste alți 2 ani ar trebui să mă duc să-i ridic din Noua Zeelanda.
Contractul de ridicare al gunoiului nu are ca parte primăria d-lor de la Retim! Motivația aberanta că nu suntem de găsit sa recepționăm sacii nu sta in picioare atât timp cât suntem de găsit sa primim facturile!!!
colectarea deseurilor poste fi descrisa intr-un sigur cuvant: SALBATICIE
informarea lipseste cu desavarsire, regulile se schimba permanent iar oamenii au ajuns sa fie in razboi cu angajatii Retim
Tot Aradul să-și instaleze camere focusate pe pubele pentru a vedea dacă sunt contaminate până sunt golite. Alți bani, altă distracție. Suntem de plâns din păcate, nu de râs. Noi sortăm, noi reciclăm, noi plătim.
Cetățeni pe care nu ii duce capul sau sunt extrem de nesimțiți, atunci când se duc în Germania au grija nici chistocul sa nu îl pună greșit aici în tara lor se pișă lângă scara blocului și se opun oricărei forme de civilizație.
Pentru aceștia amenda trebuie sa fie maxima și fără mila pentru ca ceea ce fac fac din nesimțire și batjocura , deci va rugam sa ii Amendați maxim și dacă nu le comvine sa să mute în pădurea de unde ne-au invadat……
Angajatii RETIM isi fac de cap . de ce angajatii RETIM se iau doar de locatari. dar nu colaboreaza cu organele de ordine ca sa fie stopata maigratia tiganimii intre incintele cu gunoi ? De ce sa fie pedepsiti locatarii ce platesc colectarea gunoiului cand vecinii de cartier ai angajatilor RE4TIM amesteca gunoaiele din pubele in timp ce le rascolesc ? Si din nou incintele nu sunt curatate iar lazile speciale, albastre, verzi au capace prea grele si guri de colectare prea mici deci atunci unde se pun obiecte mai mari ce se vor recicla ? Fac pe nebunii dar organizarea RETIM lasa mult de dorit